Techinside Google News
Techinside Google News

QR kod kullanılan reklamlar iş modelini nasıl değiştirecek?

Holimax'ın reklam kampanyasında kullandığı QR kod, yaygın gösterilen televizyon reklamından akıllı telefona uzanan bir köprü oluşturuyor.

Bu habere koyduğumuz resim, QR kod olmadan reklamın nasıl olacağını göstermek açısından önem taşıyor. Üzerinde bu kadar farklı yazı olan bir görsel afiş olarak anlam taşısa da, televizyon ekranında yer aldığında hiçbir yere çıkmayan bir yolun trafik tabelasından farksız. Televizyon reklamındaki QR kodlu versiyonu ile karşılaştırdığınızda farkı anlayacaksınız. QR kod reklamın görüntüsünü değiştirirken Holimax Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer, QR kodu televizyonun geniş kitlesi üzerinden akıllı telefona ulaşarak herkesi birer turizm acentesi haline getirebilecek kampanyalarında televizyon-akıllı telefon köprüsü olarak görüyor.

Son olarak toplu taşıma araçlarında ve turnikelerde “QR kodu okutarak ödeme yapabilirsiniz” mesajı ile dikkatimi çeken QR ya da kare kod, böylece reklam yıldızı da oluyor. Reklamın başrolünü üstlenen ünlü oyuncu Hakan Bilgin, QR kodun gerisinde kalıyor. Holimax’ın reklam filminde insan unsurunun önüne geçen QR kod, Holimax için Türkiye’nin en genç turizm markası olmasına ve dijital dünyanın hızına ayak uydurmak için teknolojik araçları iyi kullanmaya yapılan bir vurgu olarak da önem taşıyor. İşin turizm cephesindeki rekabetle ilgili boyutu ise, turistik paketteki “Arkadaşını getir, tüm indirimlere ek yüzde 50’ye varan indirim kazan” vurgusu.

- Advertisement -

Holimax, bu inovatif yaklaşımla, hazırlıklarını tamamladığı 2022 yaz sezonuna “yeni sezon için fırsatları anlattığı reklam filminde QR Kod teknolojisini merkezine koyarak reklam çeken ilk marka olarak” girmek istiyor. Interaktif bir reklam filmi çekmek istediklerini belirten Yönetmen Ramiz Bayraktar, “İzlenip geçilen ve unutulan bir film yapmak istemedik. İnteraktif olarak hazırladığımız bu kampanyada hem geri dönüşler kolayca takip edilebilecek, hem de tüketiciler hızla hedefledikleri sayfaya gidip alışverişlerini tamamlayabilecekler” diyor.

Genelden özele kullanıcı çekmek için uygun

Reklamı televizyonda ilk gördüğümde, benim de eşimin de elinde cep telefonu vardı ve Güldür Güldür’ün arasına giren reklamlara katlanmak zorundaydık. Çanak antenimiz bilmediğimiz bir nedenle işi bıraktığından ve kiremitler sürekli yağan yağmur ya da kar nedeniyle ıslak olduğundan çatıya çıkamadığımız için yerli bir IPTV uygulamasına geçtik ve zaplamak işkence haline geldi. Bu nedenle sesi kısıp reklamları izliyoruz.

Eşime reklamı gösterdiğimde “Hemen QR kod okuyucu açıp bunu okutmamı nasıl beklerler?” diye sordu. “Sen aç, reklam birazdan tekrarlanır” dedim ve öyle de oldu. Zaten Hakan Bilgin de bu mesajı seslendiriyormuş. Ama sonra reklamla ilgilenmedik çünkü o sırada tatil planı yapmaktan başka işlerimiz vardı. Yine de QR kodu ekranın ortasına yerleştirerek televizyon konsolunun üzerinde uyuyan kedimiz Külhan’a rağmen görünür kılmalarını çok akılcı buldum; tabii akışı da.

Bu arada teknolojinin nasıl değiştiğini anlatmak için de vesile oluştu. Muhteşem Süleyman dizisinin oynadığı dönemde, dizi müziğinin telefona gelmesi için kısa mesaj kullanılıyordu; Hürrem yüzüğü içinde bir web linki verilmişti sanırım. QR kod kullanımı hatırlamıyorum.

O zamanki yöntem, bu tür kampanyaları dizi oynarken ekranın altına şerit olarak girmekti. Bu, izleyiciyi diziden koparmak ile reklama gereken ilgiyi çekememek arasında gerili ipte yürümek gibiydi. Oysa şu anda böyle bir değer takasına girmeye gerek bulunmuyor.

Holimax Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Becer’in, bir aya yakın sürecek reklam kampanyası için kullandığı “Dünyanın en güzel tesislerine sahip ülkemiz, pandemiden kalan yorgunluğunu bu sezonda atmaya hazırlanıyor. Biz de Holimax olarak, alışveriş kolaylığı sunan kampanyamızı planladık” sözleri, pandemiden çıkışta hızlı yükseliş için gelenekselin dışında yöntemler denemek gerektiğini gösteriyor. Becer, “Her tatilci bir acente oluyor” diyor. İndirimin yüksekliği ise, yeni müşteri edinmenin maliyetinin yüksekliği karşısında yenilikçi arayışlara bütçe ayırmanın kolaylaştığını gösteriyor.

QR kod, James Bond köprüsünü kurabilecek mi?

Holimax’ın attığı bu adımın reklamın bir ay gösterilmesinin ardından yaratacağı sonuçları merak ediyorum. Benim için, gelmiş geçmiş en iyi turizm reklamı James Bond filmlerinin kendisidir. Üç dört kere izledikten sonra, bu filmlerin casuslukla çok ilgisi olmadığını ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından turizmde ortaya çıkan trendlere hizmet ettiğini fark ettim. Bunun bir boyutu, insanların göç ederek uzaklaşmak zorunda kaldıkları, savaşta yakınlarını kaybettikleri ya da toprakları ya da yıllarca süren bu büyük olayla değişen toprakları ziyaret etme isteğiydi. Diğer boyut ise, medya ve sivil havacılığın gelişmesiyle bunu yapabilme olanaklarının ortaya çıkmasıydı. James Bond filmlerini dikkatle izlerseniz, üst gelir grubu için bu dinamiklerin üzerine inşa edilmiş bir turizm rehberi tadında olduğunu ve etki yarattığını görürsünüz. Bunda kanal ve senaryonun uyumu esas.

Televizyon üzerinden genel izleyiciye ulaşıp bir etki yaratmanın mümkün olduğunu, akıllı televizyonlar üzerinden hane halkı verisine göre farklı reklam TV spotu yayını yapan ve bunların izlenme oranlarını ölçen sistem Adressable TV’nin doğru kişiye doğru reklamı göstererek azami etkiyi yaratmaya dayanan başarılı iş modeli üzerinden biliyorum. Holimax’ın şu andaki geniş kitleye gösterim yapıp müşteri adaylarını çekme projesi için çok gerekli olmasa da, şirketin gelecekteki başarısı açısından sonuçları ölçmek, pazarlamayı yönetme noktasında önem taşıyor olacak.

Son ve en kritik nokta, televizyon ile akıllı telefon arasındaki dengeyi kurabilmek. Üzerinde kamera olan televizyonlar piyasaya çıktığında bazı bankalar, bunun online bankacılığı kişiselleştirmek için muazzam bir fırsat oluşturduğunu düşünüyordu. Bunun adımlarını atmaya çalıştılar ve hayal kırıklığına uğradılar çünkü insanlar televizyonu kişisel bir cihaz olarak görmüyor ve kişisel bankacılık işlemleri için uygun bir kanal olarak değerlendirmiyordu. Holimax, QR kod ile televizyonun hitap ettiği genel kitleden kişisel olan akıllı telefona köprü kurarak –farkında olarak ya da olmadan- kritik bir adım atıyor. Böylece, iki ayrı dünyayı farklı biçimde yönetebilme adımını atıyor. Yine farkında olarak ya da olmadan, metaverse’ün omniverse boyutundaki kritik bir soruya yanıt taslağı sunuyor. Farklı alemlerde farklı biçimlerde bulunmak nasıl olacak? Bu sorun daha ayrıntılı yanıtlarına daha önce de belirttiğim gibi Rick and Morty çizgi dizisinde ulaşabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir