Techinside Google News
Techinside Google News

TikTok, dezenformasyon yaratmayı hedefleyen 284 hesabı kaldırdı!

TikTok, Guardian Australia'nın sorularının ardından Çin dezenformasyon kampanyasıyla ilişkili 284 hesabı kaldırdı

Çarşamba günü, Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta, Avustralya’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki kullanıcıları hedef alan bir Çin siyasi spam ağıyla ilişkili 9.000 Facebook ve Instagram hesabını, gruplarını ve sayfalarını kapattığını bildirdi.

Soruşturma sırasında Meta, Instagram ve Facebook’a ek olarak YouTube, TikTok, Reddit, Pinterest, Medium, Blogspot, Livejournal ve eskiden Twitter olarak bilinen X dahil olmak üzere 50’den fazla çevrimiçi platform ve forumdaki etki operasyonunu ortaya çıkardı.

- Advertisement -

Ağ genellikle Çin ve Sincan eyaleti hakkında olumlu yorumlar ve ABD, batı dış politikaları ve gazeteciler ve araştırmacılar da dahil olmak üzere Çin hükümetini eleştirenler hakkında olumsuz yorumlar yayınladı.

Guardian Australia tarafından görülen TikTok’taki videolar, ağırlıklı olarak Sincan ve Tayvan’daki zorla çalıştırma raporlarına yanıt vermeye odaklandı. Çoğu video çift haneli görüntülenmelerdeyken, bazılarında on binlerce vardı.

Rapor, Çarşamba günü itibariyle hala aktif olan kampanyayla ilişkili dört TikTok hesabına bağlantılar içeriyordu. Guardian Australia bu hesapları TikTok’a bildirdikten sonra, şirket Perşembe günü operasyonla bağlantılı 284 hesabın TikTok tarafından gizli etki operasyonlarına karşı şirket politikasını ihlal ettiği için yasaklandığını doğruladı.

Montana TikTok yasağı

TikTok sözcüsü, şirketin hesapları neden almadığını doğrudan yanıtlamadı, ancak şirketin karşı etki politikası, şirketin “aktörlerin TikTok’un sistemlerini veya topluluğumuzu yanlış yönlendirmek için koordineli bir çaba sarf edip etmediğini belirlemek için hesaplar ve teknikler arasındaki bağlantıları değerlendirmeye ve davranışa” odaklandığını belirtiyor.

Kaldırmaların TikTok’un bir sonraki üç aylık topluluk yönergeleri uygulama raporunda ayrıntılı olarak açıklandığı anlaşılıyor.

Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nde siber teknoloji ve güvenlik alanında kıdemli bir analist olan Fergus Ryan, bunun olumlu bir haber olduğunu, ancak platformun proaktif olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi. “Geçen yıl boyunca TikTok’ta Spamouflage hesaplarını aktif olarak izliyoruz.” dedi.

“Birçok büyük sosyal medya platformu Çin devleti ile bağlantılı gizli operasyonların varlığını kabul ederken, Çin’e ait TikTok’un benzer açıklamalar yapmadığını belirtmekte fayda var.”

Bu yılın başlarında Spamouflage operasyonu hakkında bir rapor yazan bir Aspi analisti olan Albert Zhang, tespit ettikleri bazı hesapların hala platformda olduğunu söyledi. “Bağımsız kuruluşların bu davadaki eylemlerini değerlendirmelerine izin vermek için TikTok’tan daha fazla şeffaflığa ihtiyaç var.” dedi.

“TikTok, platformlarında devlet destekli etki işlemlerini açıklamak için endüstrinin önde gelen standardı olarak Meta’nın en son raporuna benzer bir format izlemelidir.”

Platform, İngiltere ve ABD de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerindeki benzer yasaklardan sonra, şirketin Çin Komünist partisiyle olan bağlantıları hakkındaki endişeler nedeniyle bu yılın başlarında Avustralya hükümet cihazlarından yasaklandı. Şirket, CCP ile bağlantılı olduğu veya CCP’nin platformdaki içeriği etkilediği iddialarını sürekli olarak reddetti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir