Techinside Google News
Techinside Google News

Windows 12 ile ilgili söylentiler başladı!

Windows 11 piyasaya süreli iki yıl olmadı. Ancak şimdiden Windows 12 ile ilgili söylentiler yayılmaya başladı

Windows 12 geliştirildi mi henüz net bir şey yok, ancak son duyumlara göre geliştirilmiş olmasa da en azından geliştirilmekte. Eğer bu gerçekse ve duyumlardaki gibi 2024’te piyasaya sürülecekse benim de o sürümde olmasını istediğim bazı şeyler var.

Daha profesyonel ve organize bir çıkış

Windows 11’in yavaş bir kullanıma sunumu vardı. Resmi çıkış tarihinden sonra herhangi biri Windows 11’i yükleyebilse de, bunu manuel olarak yapmanız gerekiyordu. Microsoft, yükseltmeyi Windows Update aracılığıyla diğerlerine yavaşça sundu ve yeni sürümün piyasaya sürülmesini biraz belirsiz hale getirdi.

- Advertisement -

Windows 12 için Microsoft’tan daha kendinden emin bir yaklaşım görmek istiyorum. Microsoft’un Windows için bir hizmet modeline geçişi, güncellemelerin Windows Update aracılığıyla kullanıma sunulacağı anlamına geliyor ve işletim sisteminin bir sonraki sürümünün aynı anda herkesin bilgisayarında açılırken görülmesi harika olur.

Yine de nefesimi bunun için yormuyorum. Microsoft, haklı olarak, kayıtlı kullanıcıların yeni özellikleri halka sunulmadan önce test etmelerine olanak tanıyan içeriden bir programa sahip ve muhtemelen Windows 12 için de aynı yaklaşımı benimseyecek. Yine de, kullanıcıların yükseltmenin PC’lerine ne zaman gelmesini bekleyeceklerini bilebilecekleri daha kesin bir zaman çizelgesine sahip olmak güzel olurdu.

Microsoft, Windows 12’nin çıkış tarihini veya işletim sistemi üzerinde çalıştığını açıklamadı. Konuyu ilginç hale getiren bir başka şey, kaynakların Microsoft’un büyük Windows güncellemeleri arasında üç yıllık bir sürüm ritmine geçtiğini iddia ettiğini söyleyen Windows Central’dan Zac Bowden’ın bir raporu. Bu, 2024 sonbaharında Windows 12’yi gördüğümüz anlamına geliyor, ancak şu anda söylemek için çok erken.

Geniş uyumluluk

Windows 11, katı CPU gereksinimleriyle birlikte PC’nize Güvenilir Platform Modülü (TPM) kurulmasını gerektirdiği için çok fazla eleştiri aldı. Microsoft’a göre bu, modern güvenliği modern bir işletim sistemiyle eşleştirerek Windows ekosisteminde güvenlik çıtasını yükseltme çabasıydı.

O zamanlar acı çekti, ancak Microsoft, Windows 11’in duyurulmasından bu yana büyük adımlar attı. Windows 12 için, umarım Microsoft, Windows 11’de kurduğu aynı güvenlik sistemine bağlı kalabilir.

Microsoft gereksinimleri tekrar yükseltmek isterse, en azından, umarım Windows 12’yi yüklemede daha az kısıtlama vardır. Tamamen desteklenseler bile, işletim sistemi için uygun şekilde yapılandırılmamış Windows 11 bilgisayarlarda can sıkıcı bir filigran ortaya çıktı. Umarım, Microsoft bir sonraki sürümü biraz daha zarafetle halledebilir. Bugün bile, Windows 11 tarafından desteklenen özel bilgisayarlar yapılandırma sorunlarından kaynaklanmadıklarını söyleyecektir.

Windows 11’den ücretsiz yükseltme

Bu muhtemelen kesin, ancak Windows 12’den Windows 11’e ücretsiz bir yükseltme olmalı. Microsoft hala Windows 11 için yeni lisanslar satıyor, ancak Windows 10’un lisanslı bir sürümünü kullanan herkes de ücretsiz olarak yükseltme yapabiliyor. Umarım Microsoft, aynı sistemi Windows 12 için de yerinde tutar.

Bunu görmek istememin büyük bir nedeni, Microsoft’un Windows kullanıcıları hakkında topladığı artan veri miktarı. Windows 8.1’den bu yana Microsoft, işletim sisteminin sonraki sürümlerini ücretsiz olarak ve çoğunlukla işletim sisteminin Microsoft’un düşünce verileri toplama ve reklamcılıktan para kazanabileceği bir hizmete dönüşmesi nedeniyle sundu. Bunun Windows 12 ile değişeceğini sanmıyorum.

Bazı gizlilik odaklı kişiler Microsoft’un veri toplamasıyla ilgili sorunları haklı çıkarmış olsalar da, bu çabalar, önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi 100 dolar civarında yükseltmeler yerine Windows güncellemelerinin lisans sahipleri için ücretsiz kalması anlamına geliyor.

Microsoft, Windows 11 İçin AI Asistanı Windows Copilot'u Duyurdu

Yoğun AI özellikleri

Microsoft’un OpenAI’ye yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım, Bing Chat’ten Skype’taki AI özelliklerine kadar şirketin her bölümünde devrim yaratıyor. Windows 12’de, AI’in işletim sisteminin her yerine dokunduğunu görmek istiyorum.

Microsoft’un zaten sahip olduğu bazı AI-powered özellikler var. Windows 11, örneğin bir erişilebilirlik özelliği olarak AI destekli ses yazmayı içeriyor ve AI, Teams’de arka plan bulanıklığını ve gürültü azaltmayı iyileştirmeye dahi yardımcı oluyor. Windows 11’deki arama çubuğuna doğrudan entegre edilen Bing Chat’in kendisinden bahsetmiyorum bile.

Windows 12 için Microsoft’un yapay zekayı nereye uygulayabileceğini söylemek zor. Daha büyük bir odak görmek istediğim bir alan, daha alakalı bilgiler sağlamak ve kullanım kalıplarınıza göre bir program oluşturmak için Odak Oturumlarında, bildirimlerde ve Widget’larda yapay zekanın üretkenliğinden yararlanılabilir.

Daha fazla özelleştirme seçeneği

Windows 11, Microsoft’un işletim sistemine çok ihtiyaç duyulan bir yüz değişikliği getirdi. Yuvarlatılmış köşeler, ortalanmış bir görev çubuğu ve panodaki güncellenmiş simgeler, Windows 11’i çok daha modern bir işletim sistemi gibi hissettiriyor. Ancak Microsoft, bu süreçte Windows’un bilindiği özelleştirmeyi takas etti.

Windows 12’de daha derin özelleştirme seçenekleri görmek istiyorum. Windows 11’i Windows 10’a benzeten birkaç araç var ve Microsoft’un bu özellikleri işletim sisteminin kendisine entegre ettiğini görmek istiyorum. Özellikle, görev çubuğunu ekranın farklı taraflarına taşıma, Başlat menü stillerini değiştirme ve widget gibi özellikleri devre dışı bırakma seçeneklerini görmek istiyorum.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir