Techinside Google News
Techinside Google News

Windows güncellemelerini nasıl ele almalıyız?

Eylül ayında Citigroup'un Küresel Teknoloji Konferansı'nda konuşan Intel finans şefi David Zinsner, Windows'un gelecekteki bir sürümünün, 2024'te çıkacağını ima ederek heyecan yarattı.

Windows yenileme” yeni donanım gerektirecek kadar büyük olacak.

Adı ne olursa olsun, bu Windows güncellemesinin işletim sistemine önemli bir değişiklik getireceği ve BT yöneticilerinin özel ortamlarını test etmesini ve doğrulamasını gerektiren başka bir kesinti olacağı söyleniyor; bu, son zamanlarda çok sık yapmak zorunda kaldıkları bir şey.

- Advertisement -

Windows zaten sık sık güncellenmesiyle ünlü. Windows XP günlerinde, yeni özelliklere sahip hizmet paketleri her iki yılda bir geliyordu. Ancak teknoloji dünyası artık çok daha hızlı ilerliyor ve Microsoft’un eli daha sık güncellemeler sunmak zorunda kalıyor.

Windows 10 altında birkaç yıl boyunca yılda iki kez yeni özellikler sunan büyük güncellemelerin yanı sıra güvenlik sorunlarını gidermek ve hataları düzeltmek için aylık yamalar yapıldı. Microsoft, 2021’de Windows 11’in piyasaya sürülmesiyle birlikte yıllık özellik güncellemelerine geri döneceğini söyledi ancak bir yıl sonra şirket, özellikleri yılda birkaç kez “Anlar” olarak bilinen daha küçük güncellemeler halinde sunmaya başladı.

Ve son söylentiler, gelecek yıldan itibaren yıllık Windows özellik güncellemelerine geri dönüleceğine işaret ediyor. BT tam bir sürüm temposuna alıştığında Microsoft onu tekrar değiştiriyor.

Microsoft’ta Directions’ın kıdemli analisti Mike Cherry “Onlar (Microsoft yöneticileri) yeni bir sürümün demosunu hazırlarken tartışmaya neyle başlıyorlar? ‘Müşteriler bize söylüyor’ değil mi?” dedi. Bunun anlamı, müşterilerin daha hızlı sürümler talep etmesi.

Windows 11 kullanan cihaz sayısı

Cherry, aylık yamaların yalnızca güvenlik açıklarını düzeltmesinin sorun olmayacağını ancak bunların genellikle rastgele güncellemeler içerdiğini söyledi. “Microsoft hiçbir zaman güvenlik güncellemelerini yalnızca Salı Yaması’nda yayınlayacak şekilde disipline olamadı. Bu yüzden özellikler alıp alamayacağımızı veya bir özelliği ve sıfır gün güvenlik açığı yamasını içeren bir güncelleme alıp almayacağımızı asla bilemeyiz.” dedi.

Microsoft ortağı ve ISV olan Nerdio’nun CEO’su ve kurucu ortağı Vadim Vladimirskiy, Cherry ile aynı fikirde. “BT profesyonellerinden aldığımız düşüncenin kesinlikle değişim oranının çok yüksek, yani onların olmasını istediklerinden daha yüksek olduğu yönünde olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Ancak Creative Strategies danışmanlık başkanı Ben Bajarin, sık sık güncellemelerin gerekli olduğunu söylüyor. “Bunlar devasa yamalar değil. Çözülmesi gereken yeterince sorunlu konu var. Anlıyorum: Hiçbir tüketici veya kuruluş ‘İşte yeni güncelleme geldi ve şimdi onu yüklemem gerekiyor’ demeye devam etmek istemez. Ancak Windows bir canavar ve bu sürekli güncellemelere ihtiyaç var.” dedi.

Windows 10’a bağlı kalmak

Microsoft açıkça BT’den daha hızlı ilerliyor. Pek çok şirket Windows 10’da kalıyor ve piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra bile Windows 11’e geçiş yapmıyor. IDC’ye göre bu yıl satılan bilgisayarların %29’u Windows 10 ile birlikte geliyor ve bunların tamamı kurumsal müşterilere satılıyor. Yeni tüketici bilgisayarları tamamen Windows 11’e geçti.

Analiz firması StatCounter, yüklü Windows 10 tabanının %68 olduğunu, Windows 11’in ise %27’den daha az bir oranla çok geride olduğunu belirtiyor. StatCounter’ın rakamları, tüketici ve iş kullanımına göre ayrıştırılmıyor, ancak bu iyi bir rakam.

Windows 11’e yavaş geçişin nedeni büyük ölçüde onu yüklemek için katı donanım gereksinimlerine atfedilebilir. İsteseler de istemeseler de çoğu tüketici ve işletme, Windows 11’e geçmek için yeni bilgisayarlar satın alana kadar beklemek zorunda kaldı.

Cherry, şirketlerin dizüstü bilgisayarlarını yenileme konusunda yavaş davrandığını söylüyor. “Windows dünyasında insanlar işletim sistemlerini beş ila yedi yıl boyunca çalıştırmaktan oldukça memnunlar. Ve (Windows 11 ile) Microsoft, donanımda o kadar önemli bir değişiklik yaptı ki, bir ara verdi.” dedi.

Elbette, hâlâ Windows 10 yüklü yeni bilgisayarlar satın alan şirketler bile bir noktada bundan vazgeçmek zorunda kalacak. İşletim sistemi için genel desteğin 14 Ekim 2025’te sona ermesi planlanıyor. Genel destek sona erdiğinde, işletmeler Genişletilmiş Güvenlik Güncellemelerini üç yıla kadar satın alabilecek. Bundan sonra ya devam etmeleri ya da sistemlerine yama uygulamadan bırakmaları gerekecek.

Sürekli değişimi yönetmek

Dolayısıyla Windows’ta değişim kaçınılmaz; ancak Vladimirskiy, doğru yönetilirse Microsoft’un hızlı değişim oranının yıkıcı olmasının gerekmediğine inanıyor. “Demek istediğim, her zaman bir risk vardır ve kesintiye uğrayabilecek belirli bir kullanıcı yüzdesi olacaktır, ancak Microsoft’un güncellemeleri daha istikrarlı ve daha güvenilir hale getirdiğini düşünüyorum.” dedi.

Güncellemelerin kullanıma sunulması için Microsoft’un sağladığı dağıtım araçlarına iltifat etti. “Bu güncellemelerin test edilmesi, aşamalı olarak kullanıma sunulması ve ardından tam üretime sunulması konusunda sağladıkları araçlar, süreci BT kariyerime başladığımı hatırladığımdan çok daha sorunsuz hale getirdi.” dedi.

Microsoft’un bu süreci, Microsoft’un yönetim aracı olan Intune aracılığıyla uygulanan en iyi güncelleme stratejisinin bir parçası haline getirdiğini ekliyor.

Windows 11'deki Gizli Başlat Menüsü: Hızlı Erişim ve Kolaylık

Cherry, Salı Yaması güncellemelerini beklemek cazip gelse de beklemeyin tavsiyesinde bulunuyor. “Yaklaşık bir yıl öncesine kadar benim kişisel düşüncem, Salı Yaması’ndan sonra bir hafta bekleyip sonra yükseltme yapmaktı.” dedi. “Ancak çok fazla sıfır gün güvenlik açığının olduğu ve çok fazla saldırının gerçekleştiği günümüz ortamında, yamaları mümkün olduğu kadar hızlı yapıyorum. Ve geri dönüp bir şeyler yapmam gereken bir makineye sahip olma riskiyle yaşıyorum (geri alma gibi).”

Cherry ayrıca her kuruluşun, resmi yayınlanmadan önce yamaların ve diğer sunumların önizlemelerini görmek için Insider beta test programına katılması gerektiğine inanıyor. Microsoft’un son sürümünü beklemeyin; Insider’ın beta sürümlerine katılmasını ve testlere erkenden başlamasını tavsiye ediyor.

BT departmanınızda bu ön izleme yapılarına bakan en az bir kişinin olması gerekir, böylece ürünler nihayet piyasaya sürüldüğünde karşılaşacakları sorunlar hakkında bilgi sahibi olurlar. Bu önizleme kanalına biraz zaman ayırmanız gerekecek.” dedi.

Vladimirskiy, BT profesyonellerinin güncellemeleri aşamalı olarak farklı kullanıcı gruplarına dağıtmasına olanak tanıyan bir özellik olan Güncelleme Halkaları adını verdiği özelliği öneriyor. “Bir güncellemeyi öncelikle daha küçük bir kullanıcı grubuna dağıtmanın, tepki tepkilerini ve kararlılığını görmeyi beklemenin, daha geniş bir gruba yaymanın ve sonunda tüm kuruluşa yaymanın kesinlikle bir avantajı var.” dedi.

Ayrıca, üretim iş yükleri için hizmet olarak masaüstü veya Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI) stratejisini de savunuyor; bu, işletmelerin güncellemelerini iş ve üretim makinelerini aksatmadan sanal bir sanal alan ortamında test edin. Vladimirskiy, “Bunlar, testin o kadar kolay olmadığı ve geri almanın da kolay olmadığı fiziksel makinelere dağıtılmaları planlanmadan önce iyi bir şekilde test edilebilir.” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir