Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka arkadaş gençler arasında yaygınlaşıyor

Yeni bir araştırma raporuna göre yapay zeka arkadaş gençler arasında daha yaygın hale geliyor. ABD’de bu oran ’ye ulaştı.
- Advertisement -

ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Common Sense Media tarafından çocukların ve ailelerin yaşamlarına odaklanan yeni bir araştırma, ABD’li gençlerin büyük çoğunluğunun (%72) en az bir kez yapay zekalı bir arkadaş denediğini ortaya koydu.

Yapay zeka arkadaş gençlerin ilgisini çekiyor

“Arkadaş” terimiyle araştırma, kullanıcıların daha kişisel sohbetler yapması için tasarlanmış yapay zekalı sohbet robotlarına odaklanıyor; ödev yardımcısı, görüntü oluşturucu veya yalnızca soruları yanıtlayan sesli asistanlar olarak çalışan yapay zekalı asistanlara değil.

Örneğin, çalışmanın yapay zeka yoldaşları tanımı, Character.AI veya Replika gibi şirketler tarafından sağlanan dijital yapay zeka kişiliklerini içerebilir, ancak istenirse daha kişisel konuşmalar için kullanılabilen ChatGPT veya Claude gibi genel amaçlı sohbet robotlarının kullanımını da kapsayabilir.

Çalışma, yapay zekayla sohbet etmenin ABD’li gençler (13-17 yaş arası) için cazip göründüğünü ortaya koydu; çünkü neredeyse dörtte üçü yapay zekalı bir arkadaş edinmeyi denemiş olmakla kalmadı. Aynı zamanda %52’si düzenli olarak kullanıcı olduklarını da belirtti. Bu arkadaşlarla düzenli olarak iletişim kuranların %13’ü onlarla her gün, %21’i ise haftada birkaç kez sohbet ediyor. Erkeklerin (%31) kızlara (%25) göre hiç yapay zeka arkadaşı kullanmadıklarını söyleme olasılığı biraz daha yüksekti; dört gençten biri hiç denemediğini söyledi.

Bulgular, Nisan ve Mayıs 2025 tarihleri arasında yürütülen ve 1.060 gencin temsili bir örneğini kullanan ve Chicago Üniversitesi’ndeki NORC araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışmaya dayanmaktadır. Character.AI adlı bir firmanın Florida’da bir gencin intiharı ve Teksas’ta şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle dava edilmesiyle, yapay zekanın gençlerin refahı üzerindeki etkisi konusunda endişeler zaten mevcuttu. Ayrıca, yapay zekanın terapi amaçlı kullanılmasının potansiyel tehlikelerini açıklayan bir dizi rapor da bulunmaktadır.

Common Sense Media’nın yeni araştırmasından elde edilen bulgular, gençlerin yapay zekayı sanal arkadaşlık, duygusal destek, terapi ve rol yapma oyunları gibi insan etkileşimlerini simüle etmek için nasıl kullandıklarına dair erken bir anlayış sunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz