Techinside Google News
Techinside Google News

2020 akaryakıt alma alışkanlıkları açıklandı

2020 akaryakıt alma alışkanlıkları raporu BenzinLitre tarafından yayınlandı. Sürücülerin en çok tercih ettiği markadan, koronavirüsün etkisine kadar birçok detay gün yüzüne çıktı.

2020 akaryakıt alma alışkanlıkları raporu BenzinLitre tarafından yayınlandı

Shell Sürücülerin En Çok Tercih Ettiği Marka Oldu

Bu yıl 300 bini aşan BenzinLitre kullanıcılarının marka filtrelerinde en çok tercih ettiği akaryakıt markası geçen seneki gibi Shell oldu. Toplam marka filtrelemelerinin yüzde 27’sini Shell oluştururken ikinci sıra yüzde 16 ile Opet’in, üçüncü sıra da yüzde 11 ile Petrol Ofisi’nin oldu.

- Advertisement -

Geçen seneki verilerimizle kıyaslandığında Shell marka filtrelerinde tercih edilme oranını geçen seneye oranla yüzde 17, Opet yüzde 45, Petrol Ofisi de yüzde 22 artırdı. Mart’tan bu yana içinde bulunduğumuz pandemi koşullarını düşündüğümüzde; hijyen, hizmet ve kolaylık kriterlerine önem veren markaların sürücü edinimlerini artırması hiç de şaşırtıcı değil. Verilere bakıldığında Opet daha çok uzun yollarda tercih edilirken Shell günlük kullanımda daha çok tercih edilen bir marka oldu.

Kullanılan marka filtreleri arasında toplam payı yüzde 1 küçülmesine rağmen BP yine 2019’da olduğu gibi en popüler dördüncü akaryakıt markası oldu. BP’yi takip eden Total ise geçen yıl yüzde 4 olan payını bu sene sağladığı kampanyalarla ve yeniliklerle yüzde 6’ya çıkarmayı başardı ve beşinci sıradaki yerini aldı. Geçen sene en çok filtrelenen sekizinci marka olan Türkiye Petrolleri bu seneki payını iki katından fazla artırdı ve yüzde 5 ile altıncı sıraya yükseldi.

Koronavirüs salgını ile tesis özelliklerinin kullanımı arttı

Covid-19 salgını ve alınan tedbirlerle beraber istasyon tercihlerinde tesis özelliklerinin önemi bu sene daha da arttı. Sürücüler şehir içine girmeden asgari temas ile yol üzerinde birçok ihtiyaçlarını bir arada giderebildikleri istasyonları daha fazla tercih etmeye başladılar.

Sene boyu sürücülerin en çok tercih ettiği tesis özelliği filtresi Starbucks oldu. Tesis özelliği filtresi kullanımlarının yüzde 27’sini Kahve markaları oluştururken, bunun kaynağının BenzinLitre’de önemli sayıdaki 18-35 yaş arası kullanıcılar olduğunu öngörüyoruz. En çok filtrelenen ikinci tesis özelliği yüzde 19 ile “Yıkama” olurken üçüncü ise yüzde 12 ile “Kendin Yıka” özelliği oldu.

Tüm farklı yıkama filtreleri bir arada alındığında ise sürücülerin tesis özelliği filtrelemelerinin yüzde 36’sını yıkama filtreleri oluşturuyor. İstasyonlardaki farklı yıkama seçenekleri sürücülerin istasyon tercihini etkileyen önemli faktörlerden biri. En çok filtrelenen dördüncü ve beşinci tesis özellikleri ise sırasıyla “Mescit” ve “Yemek” oldu. Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarının mescit verisine sahip tek platform olarak sürücüler için ne kadar önemli bir ihtiyacı karşılamış olduğumuzu da bir kez daha görmüş olduk.

İstasyon yorumlarının yüzde 35’i hijyen üzerine yapıldı

2020’de istasyonlara yapılan 220.000 yorumun yüzde 35’i Hijyen üzerine yapıldı. Tuvalet temizliği, tuvalette kağıt olup olmaması ve market bakımı sürücülerin en çok dikkat ettiği alt başlıklardı. Hijyenden sonra ise akaryakıt kalitesi, güleryüzlü personel ve hizmet kalitesi en çok yorumun geldiği alanlar oldu. 2020’de sürücülerimiz istasyonları genel olarak puanlayabilirken 2021 yılında hijyen, market, personel, yeme-içme ve  oto-yıkama kategorilerinde  ayrı ayrı da puanlayabilecekler.

En çok tercih edilen yakıt tipi: LPG

300 bin kullanıcımızın Türkiye’nin 81 ilindeki akaryakıt istasyonlarını listelemek için kullandığı filtrelerden biri de yakıt tipi filtresi. 2020 yılı verilerimize göre kullanıcıların yüzde 40’ı “Dizel” tercih etti. Kullanıcıların yüzde 31’i “Benzin” filtresine göre yakıt ararken yüzde 27’si de “LPG” bulunan istasyonları listeledi. LPG kullanıcılarının aynı zamanda “Benzin” kullandığını göz önüne aldığımızda BenzinLitre kullanıcılarının yüzde 42’den daha yüksek bir oranda LPG’yi tercih ettiğini öngörüyoruz. Münferit LPG dağıtıcıları arasında da geçen sene olduğu gibi yine Aygaz ilk sırada geliyor. Tüm markalar arasında yüzde 3’lük bir payı bulunan Aygaz en çok tercih edilen münferit otogaz markası oldu. Aygaz’ın ardından ise yine Milangaz en çok tercih münferit otogaz dağıtıcıları arasında ikinci sırayı aldı.

BenzinLitre içerisinde sadece akaryakıt için değil; Türkiye’de ilerleyen yıllarda hızla yaygınlaşacağını tahmin ettiğimiz elektrikli araçlar için de çözümler sunuyoruz. Elektrikli araç sahipleri kendilerine en yakın şarj noktalarının fiyatlarını ve konumlarını BenzinLitre uygulaması ve web sitesi üzerinden görebiliyor, aynı zamanda istasyonlardaki farklı soket tiplerini de filtreleyebiliyorlar. 2020 verilerimize göre toplam yakıt tipi filtrelerinin yüzde 2’sini “Elektrik” oluşturdu. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir