Techinside Google News
Techinside Google News

4G ihale şartnamesi değişti

BTK, Mayıs ayında yapılacağı açıklanan, ancak 5G tartışmalarıyla Ağustos ayına ertelenen 4G ihalesine ait şartnamede değişikliklere gittiğini açıkladı.
4GMayıs ayı ortalarında sektörün iyiden iyiye hazırlandığı 4G ihalesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5G çıkışı sonrası neredeyse bir son dakika değişikliğiyle 26 Ağustos’a ertelenmişti.
İhaleye katılacak olan operatörler yeni ihale tarihine göre programlarını değiştirmiş ve beklemeye başlamıştı. Ancak BTK Başkanvekili Ömer Fatih Sayan tarafından yapılan bir açıklama, operatörlerin yeniden meşgul edeceğe benziyor.

İhale tarihi aynı, başlangıç ise Nisan 2016
İhalenin, önceden açıklandığı gibi 26 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini hatırlatan Sayan, buna karşın şartnamede çeşitli değişikliklere gittiklerini açıkladı.
Bu değişikliklerle birlikte 4G yerine 4,5G olarak tanımlanan standartlara uygun bir geçiş yapılacağını ifade eden Sayan, bu değişikliklerin özellikle kullanılacak ürünlerin yerlilik oranlarıyla ilgili olduğunu ifade etti. Sayan ayrıca, ihale sonrası operatörlere tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016 itibariyle hizmet verilmeye başlanabileceğini de sözlerine ekledi.
Yerli ürün kullanım oranı yüzde 45’e çıkacak
Yenilenen şartnameyle birlikte, ilk şartnamede ilk yıl için yüzde 3, ikinci yıl için yüzde 8 ve üçüncü yıl içinse yüzde 15 olarak belirlenen yerlilik oranları sırasıyla 30, 40 ve 45 olarak değiştirildi. Sayan, bu değişikliğe dair “Bu kapsamda baz istasyonu, anahtarlama ve yönlendirici gibi ürünler ile şebeke ve haberleşmeye ilişkin yazılım ve donanımların da belirlenen oranlarda yerli ürünlerden karşılanmasını istiyoruz. Bu yükümlülüklerle yerli üretim yapan firmaların elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yerli ürün geliştirme konusunda çok daha fazla teşvik edilmesini ve yerli ürün ekosisteminin geliştirilmesini amaçlıyoruz. Getirdiğimiz yeni yükümlülüklerle ülkemizin milli kaynaklarının yurtdışına çıkmasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz.” yorumunu yaptı.
Ar-Ge personelinde artış
Şartnamedeki diğer önemli değişiklik ise Ar-Ge merkezlerine ait. 3G ile şirketlere belirli bir sayıda Ar-Ge personeli istihdam etme zorunluluğu getirilmiş, bu yaklaşım ilk 4G şartnamesinde de kendine yer bulmuştu. Yenilenen şartname ise Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısını yüzde 50 arttırıyor. Sayan, bu değişiklik içinse şu ifadeyi kullanıyor: “Ar-Ge projelerine başlanması, gelişiminin izlenmesi ve çıktılarının başarı ölçütlerine göre kabulü gibi konular da dahil olmak üzere Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerin etkili bir şekilde yerine getirilmesi ve takibi amacıyla BTK’nın gerekli gördüğünde denetim yapabileceğini veya başka kuruluşlara da denetim yaptırabileceği hususunun da şartnameye ekledik.”
Teknik değişiklikler
Şartnamede yukarıdakilerin haricinde teknik değişiklikler de söz konusu. Buna göre uzunluğu 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ile konvansiyonel tren hatlarının da belirli bir zaman içinde kapsanması şartı getiriliyor.
Operatörlerin yapacakları yatırımlarda kaynak israfının önüne geçmek içinse karayolları, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altındaki yerleşim birimlerinde operatörlere ortak yatırım yapma zorunluluğu getirildi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir