Techinside Google News
Techinside Google News

4G’de eller aya biz yaya

Kurum, bu rakamları sektörde faaliyet gösteren ve rakamlarını kendisiyle paylaşan şirketlerin bilgileri aracılığıyla topluyor ve sonrasında da çeyrek bazında yayınlıyor. Sektörümüz, açıklanan rakamlara göre 2014 yılının ilk üç ayını herhangi bir sürprizle karşılamadı. Genel verilere baktığımızda dört büyük operatörün gelirleri 6.6 milyar TL civarında olurken diğer işletmelerin gelirleri ise 1.8 milyar TL seviyesinde şekillendi.

Bu rakamlar sektörümüzün bazı sivil toplum kuruluşlarının iddia ettiği gibi ciddi bir tekel yapısına gidildiğinin açık göstergesi.

Özelleştirilen ama tekel yapısından kurtulamayan Türk Telekom’un fiziki olmasa da bazı süreçlerinde Avea ile ortak hareket etmesi de bu iddiaları güçlendirirken diğer operatörleri de benzer oluşumlara gitmeye yönlendiriyor.

- Advertisement -

Yatırım olmadan asla

Bu arada 6.6 milyar TL gelir kaydeden büyük operatörlerin çıkıp biz Ar-Ge yapıyoruz, yatırımda en birinci biziz söylemlerini de adeta yine BTK yalanladı. Zira muhteşem dörtlünün gelirlerinin yaklaşık yüzde 10’u kadar yatırım yaptığını görüyoruz ki net rakam sadece 668 milyon TL. Şimdi sıkı durun. Tekelci yapı altında ezilen ve buna rağmen sektörde faaliyet gösteren ve BTK raporunda da “diğer işletmeciler” olarak işaret edilen şirketler, ilk çeyrekteki 1.8 milyar liralık gelirlerine rağmen 367 milyon liralık yatırıma imza atarak yatırım olmadan gelişme olmaz gerçeğini dört büyük kuruma hatırlatmış oldu.

BTK raporuna göre 2008 yılında 6 milyon genişbant internet abonesi bulunmaktayken altı yıllık bir sürede beş kata yakın artışla 2014 yılı birinci çeyrek sonunda bu rakam 35 milyona yaklaşmış. 2014 yılının birinci çeyreğinde toplam internet aboneliğinde bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 7,3 artış gerçekleşmiş olup, mobil ve özellikle fiber internet abonelerinin artmasıyla birlikte internet abone sayısındaki genel artış eğilimi devam etmiş. Buraya kadar internet tarafında haberler sevindirici. Peki ya mobil?

Mobil ağlıyor, 4G treni kaçıyor

BTK rakamlarına göre 2014 yılı birinci çeyrekte toplam mobil trafik miktarı 47,2 milyar dakika olurken sabit trafik miktarı ise 3,8 milyar dakika olarak gerçekleşmiş. Aslında ülkemizin içler acısı ekonomik göstergelerine baktığımızda iyi sayılabilecek rakamlar bunlar. Demek ki işsiz kalan, siyasi baskı altında ezilen ve her türlü söz söyleme hakkı elinden çeşitli baskılarla alınan vatandaş; çareyi telefona sarılmakta, eşiyle dostuyla dertlerini paylaşmakta bulmuş.

Veri tarafında ise bir önceki üç aylık döneme göre mobil trafik miktarı yaklaşık binde 2 oranında artarken sabit trafik miktarı yaklaşık yüzde 5,3 oranında azalmış. Trafiğin büyük bir kısmını yani yüzde yüzde 87,6’sı mobilden mobile giden trafikten oluşturuyor. Sabit pazar, BTK rakamlarına göre yüzde 17,34 seviyesine düşmüşken mobilde bir hareketlenme var mı, 4G ile ilgili neler olacak sorularının yanıtlarını da yine raporda bulmaya çalışalım.

2014 yılı birinci çeyrekte 3G abone sayısı 51 milyona ulaşmış.

Ancak bunların neredeyse yarısı 3G’den faydalanmayan kullanıcılar. BTK rakamlarına göre söyleyecek olursak da 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı yaklaşık 26.5 milyon. 2014 yılı birinci çeyrekte toplam mobil internet kullanım miktarı ise 52.359 terabayt olarak gerçekleşmiş.

Bu rapora ilgili kurumun sitesinden ulaşmak mümkün tabii. Ama son olarak şuna dikkat çekmek istiyorum. “Biz 3G için çok fazla yatırım yaptık ama bakın 51 milyon abonenin sadece yarısı bu hizmetlerden yararlanıyor. O yüzden Türkiye’de 4G için çok erken” açıklaması yapmak son derece vahim. KKTC gibi küçücük ülkelerin 4G’ye yatırım yaptığı şu günlerde ilgililer umarım bu minvalde açıklamalar yapmayı keserler ve komik duruma düşmekten kurtulurlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir