Techinside Google News
Techinside Google News

Adblock Dijital Reklam Teknolojileri Sektörüne Giriyor

Adblock’un üst şirketi Eyeo’dan şaşırtıcı bir hamle geldi. Alman şirket, reklam teknolojileri pazarına giriyor.

Kısa zaman önce reklam engelleme yazılımlarının dijital reklam sektöründe yarattığı sorunlardan bahsetmiştik. Özet olarak, Adblock büyük verisi ile de ölçümlendiği gibi, kaliteli içerik ve kaliteli reklam birleştiğinde kullanıcılar reklam engellemekten vazgeçiyor. Dolayısı ile dijital reklam sektörünün içinde bulunduğu açmaz, yine Adblock tarafından çözümlenebilir diyebiliriz.
Tam da bu tartışmalar devam ederken, Adblock’un üst şirketi Eyeo’dan şaşırtıcı bir hamle geldi. Alman şirket, reklam teknolojileri pazarına giriyor.

Eyeo, ortaya çıkarttığı arz-yanlı platformu ile yayıncıların “Kabul Edilebilir Reklam” kriterlerine uygun olan reklamlarının Adblock Plus reklam engelleyici yazılımı ile engellenmemesini sağlayacak. Ancak kullanıcılar yazılımda daha katı reklam engelleme ayarları seçerlerse reklamlar yine görünmeyecek.

- Advertisement -

Eyeo, bu platformu hayata geçirmek için genellikler gözlerden uzak bir seyir izleyen İngiltereli teknoloji startupı ComboTag ile iş birliğine gitti. “Kabul Edilebilir Reklamlar Platformu” bu sonbahar içerisinde yayıncıların kullanımına sunulacak.

Platformda önceden onaylanmış reklamlar bulunacak ve bir pazar yeri gibi davranacak. Yayıncılar sürükle-bırak ile reklamları sitelerinin uygun gördükleri yerlerine koyabilecekler. Ancak reklamların nasıl yerleştirilmesi gerektiği de bir takım kriterlere bağlı olacak. Her reklam sitenin istenilen her yerine yerleştirilemeyecek ancak Eyeo yayıncılara seçenek sunulacağını söylüyor.

“Kabul Edilebilir Reklamlar Platformu” kullanmak isteyen yayıncılar, bunu sayfalarına gerekli tag’i yerleştirerek yapacaklar. Platform yanı zamanda bir nevi reklam borsası gibi de çalışacak. Talep-yanlı platformlar sisteme bağlanıp, reklamcıların beyaz listeye alınmış alanları satın alarak yayıncının sitesine katkı sağlamaları da düşünülüyor.

Alman şirket tarafından yayınlanan basın bülteninde eyeo ve Adblock CEO’su Till Faida, “Online tüketiciler iki ekosisteme bölünmüş durumdalar: rahatsızlık verici reklamları engelleyenler ve engellemeyenler. Biz yayıncılara “Kabul Edilebilir Reklamlar Platformu” ile, ikinci gruba yönelik iletişimlerinde hiç bir değişiklik yapmadan ilk gruba da erişebilmelerini sağlayacağız. Uzun yıllardır reklam teknolojileri endüstrisinin benzer bir adım atmasını bekliyorduk ama artık burnumuza kadar geldi ve beklemekten sıkılıp ipleri elimize aldık” diyor.

Reklam teknolojileri endüstrisinin “Kabul Edilebilir Reklamlar Platformu” konusunda sinik bir yaklaşım sergileyeceği düşünülüyor. Adblock, Google, amazon, Criteo ve Taboola gibi dev şirketlerden, reklamlarının beyaz listeye alınması ve kullanıcılara gösterilmesi karşılığında para alıyor. Büyük yayın ve reklam şirketleri de, reklam gelirlerinde neredeyse otomatik olarak yüzde 30 artış görüyor. Bu ödemeyi yapan şirketlerin ise yalnzıca yüzde 10’u şimdilik “Kabul Edilebilir Reklamlar Platformu” içerisinde yer alıyor.

Reklam sektörünün yöneticileri ise bu yöntemi şantajdan haraç kesmeye kadar farklı adlar ile isimlendiriyor ve açıkça mafya usulü reklam ağı demekten çekinmiyorlar. Adblock’un yöntemlerine katılsalar da katılmasalar da ortada olan bir gerçek var ki, o da reklam engelleme yazılımı kullanımının her yıl neredeyse ikiye katlanıyor olduğu. Bu durum, reklamlarla fonlanan online medya iş modeline doğrudan bir tehdit. Hem de en büyük tehdit.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir