Techinside Google News
Techinside Google News

Raspberry Pi, Compute Module 4S’e daha fazla bellek ekliyor

Raspberry Pi Compute Module ailesi için bu hafta yeni bellek çeşitleri piyasaya sürüldü ve artık 2GB, 4GB ve 8GB'lık bir 4S almak mümkün.

Raspberry Pi Compute Module 4S bu yılın başlarında ortaya çıktı ve doğrudan endüstriyel kullanıcıları hedefliyordu. Compute Module 4, 2020’de değişen bir form faktörüyle ortaya çıkmıştı. Selefi bir DDR2-SODIMM konektörüne takılıyordu ancak CM4 işleri biraz değiştirdi.

Bununla birlikte, o eski SODIMM yuvasına takılan bir CM4’e sahip olmaktan çok mutlu olacak pek çok müşteri var. Bu nedenle CM4S – şirkete göre “kısmen Raspberry Pi 4 Model B’ye dayanıyor”. Ayrıca bir CM4SLite varyantı da ortaya çıktı ve eMMC depolama alanı takılmadan tedarik edildi, ancak lansman sırasında mevcut olan tek şey 1GB RAM idi. Şimdi ise 2GB, 4GB ve 8GB’lık varyantlar da artık seride yer alıyor. Fiyatlar birim başına 25 dolardan başlıyor ve kartlar yalnızca 200 birimlik kutularda tedarik ediliyor.

- Advertisement -

Hesaplama Modülü, endüstriyel kullanıcılar için popüler bir cihaz olmaya çalışıyor. Raspberry Pi ekibi, cihazın “aynı form faktörünü korumak isteyen ancak daha fazla bilgi işlem gücü ve daha fazla bellek isteyen” müşteriler için olduğunu söyledi. Donanım belgelerinde ekip şunları belirtiyor: “CM4S SoC, Raspberry Pi Compute Module 3’e göre biraz daha fazla bir z yüksekliğine sahiptir.”

Yeni donanım memnuniyet verici olsa da, Raspberry Pi 5’in bir Hesaplama Modülü varyantı henüz piyasaya sürülmedi. Pi üst yöneticisi Eben Upton donanım tasarımının tamamlandığını ve şirketin 2024 yılının ikinci yarısında piyasaya sürülmesini hedeflediğini söyledi. Bununla birlikte, “Gerçekçi olmak gerekirse, genel kullanıma sunulması için 3. çeyreğin sonuna baktığımızı düşünüyorum” dedi.

Raspberry Pi cihazları, 2013 yılından bu yana Raspberry Pi Vakfı’nın bir yan kuruluşu olan Raspberry Pi Ltd. tarafından geliştirilmekte ve desteklenmektedir. Raspberry Pi projesi başlangıçta okullarda temel bilgisayar bilimlerinin öğretilmesini teşvik etmeye yönelmişti. Orijinal model; düşük maliyeti, modülerliği, açık tasarımı ve HDMI ve USB standartlarını benimsemesi nedeniyle hedef pazarının dışında robotik, ev ve endüstriyel otomasyon gibi çeşitli kullanımlar için tüm dünyada kullanılarak beklenenden çok daha popüler hale geldi. Hatta NASA gibi kurumlar bile çeşitli projelerinde Rasberry Pi kullanıyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir