Çin’de ölü akrabaların yapay zekayla klonlanması, bu tür hizmetlerin sunulmaya başlanmasından bu yana geçen yıllarda fiyatların düşmesine ve teknolojik ilerlemelerin hızlanmasına neden olan gelişen bir sanayi haline geldi. MIT Tech Review muhabiri Zeyi Yang, NPR ile yaptığı bir röportajda , işverenine bir haber vermek için ürkütücü olmasa da büyüleyici endüstriyi tartıştı. Raporlarına göre, yas tutanlar artık ölen sevdiklerinin yapay zeka kopyalarını çeşitli şirketlerden 140 ila 150 dolar gibi düşük bir fiyata satın alabiliyorken, sadece birkaç yıl önce bunun maliyeti 1.000 dolardan fazlaydı.
Akraba klonu satışı diğer ülkelerde ilgi görecek mi?
Bu teknolojinin öncülerinden biri, kurucu ortağı Sun Kai’nin, 2019’da beklenmedik bir şekilde vefat ettikten sonra mühendislerine annesinin bir avatarını oluşturmasını sağlayan Nanjing merkezli Silicon Intelligence firması. İlk başta annesinin klonu hantal ve tekrarlayıcıydı; ancak getirdiği rahatlık yine de gerçekti. Sun: “Annem pek doğal görünmüyordu ama hâlâ sık sık söylediği şu sözleri duyuyordum: ‘Henüz yemek yemedin mi?’ Bu soruları her zaman defalarca tekrarlardı ve bunu duyduğumda beni çok duygulandırdı” diyor. Yang’ın belirttiği gibi, ölülere güvenmek Çin’in atalara tapınma geleneklerinin bir parçasıdır . Bunu sevilen bir aile üyesinin ekrandaki görüntüsüyle yapmak, onlara mektup yazmak veya tatil sırasında onlar için tütsü yakmak ile aynı şey değil , ancak yapay zeka teknolojisi geliştikçe benimsenme de görünüşe göre hızlandı.
Yang: “Yani ilgi gördüğünü söyleyebilirim ama şimdilik sadece küçük bir sayı. Bu hizmeti toplamda 2.000’den fazla müşteriye sunan iki şirketle konuştum. Açıkçası, Çin’deki yalnızca 1.4 milyar insanla karşılaştırıldığında bu hala küçük bir sayı. Ancak geçmişte bunun çok arttığını anlatıyorlar” diyor.
Yang, elbette etik kaygıların en önemli konu olmaya devam ettiğini ancak Çinli şirketlerin bu avatarları “birincil aile üyelerinin açık rızasıyla” yarattığını iddia etti. Yang: “Bazıları bunun sadece bir aile üyesi olmaması gerektiğini, hayatta kalan tüm aile üyelerinizin sizi kopyalama konusunda hemfikir olması gerektiğini söylüyor” dedi. Yang, Çin’in eşsiz atalara tapınma kültürüne rağmen, bazı yayın organlarının adlandırdığı şekliyle bu tür ” ölüm robotu ” veya ” hayalet robot ” u görebildiğini ve öte dünyayla farklı ama uyumlu ilişkileri olan diğer ülkelerde de ilgi gördüğünü söyledi.
Yang: “Ölülere hürmet etme ya da onlarla konuşma geleneğinin olduğu ya da sadece manevi yollarla onlarla iletişim kurmaya çalışmanın olduğu kültürlerde bunun kesinlikle yaygınlaşabileceğini düşünüyorum” diyor.