Techinside Google News
Techinside Google News

Attığı Tweet nedeniyle idama mahkum oldu!

Suudi mahkemesi Nasır el-Ghamdi’ye, attığı Tweet nedeniyle idam cezası verdi. İfade özgürlüğü kısıtlaması tekrar gündeme geldi.

Suudi mahkemesi, Nasır el-Ghamdi’yi daha önce Twitter olarak bilinen X’teki paylaşımları ve YouTube’daki faaliyetleri nedeniyle bir adamı ölüm cezasına çarptırdı. Bu, krallıktaki muhalefete yönelik giderek genişleyen ve uluslararası alanda da dikkat çeken baskıların sonuncusu eleştiri odağı oldu. Attığı Tweet nedeniyle idam cezası verilmesi, farklı ülkelerden tepki topladı.

Associated Press tarafından görülen Muhammed bin Nasır el-Ghamdi aleyhindeki karar, doktora öğrencisi Salma el-Şehab ve diğerlerinin çevrimiçi yorumları nedeniyle onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kaldıkları bir ortamda ortaya çıkıyor. Cezalar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın küresel çapta profilini yükseltmek için büyük inşaat projeleri ve diğer diplomatik anlaşmalar peşinde koşarken, krallıktaki her türlü meydan okumayı ortadan kaldırmaya yönelik daha geniş çabasının bir parçası gibi görünüyor.

- Advertisement -

Sosyal medya paylaşımı idama götürdü

Londra merkezli ALQST grubunun başkanı Lina Alhathloul: “Al-Ghamdi’nin tweet’ler nedeniyle verilen idam cezası son derece korkunç ama Suudi yetkililerin artan baskılarıyla uyumlu” dedi. Alhathloul, “İfade özgürlüğü nedeniyle verilen, Salma el-Şehab’a karşı 27 yıl gibi uzun hapis cezaları yeterince tepki görmedi ve yetkililer bunu, baskılarını daha da artırmak için bir yeşil ışık olarak algıladı. Kimsenin güvende olmadığı ve bir tweet’in bile sizi öldürebileceğine dair açık ve kötü niyetli bir mesaj gönderiyorlar” dedi.

Yetkililer, terör davalarını görmek için kurulan ancak şimdi aktivistlere yönelik suçlamaları da değerlendiren Suudi Arabistan Özel Ceza Mahkemesi’nin verdiği cezayla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Mahkeme belgelerine göre, el-Ghamdi’ye yöneltilen suçlamalar arasında “dinine ihanet etmek”, “toplumun güvenliğini bozmak”, “hükümete karşı komplo kurmak” ve “krallığa ve veliaht prense hakaret etmek” yer alıyor. eleştirmenlerin gönderilerinin yeniden paylaşılmasını içeriyor. Suudi yetkililer, Mekke şehrinde yaşayan emekli bir okul öğretmeni olan El Ghamdi’yi neden özellikle hedef aldıklarına dair hiçbir neden sunmadı. Ancak kardeşi Saeed bin Nasser el-Ghamdi, Birleşik Krallık’ta yaşayan Suudi hükümetini eleştiren tanınmış bir kişi. Aktivistler ve geçmişte hedef alınanlar, Suudi Arabistan’ın geçmişte aile üyelerinin tutuklanmasını yurt dışındakileri evlerine dönmeye zorlamak için bir araç olarak kullandığını söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden araştırmacı Joey Shea, “Suudi Arabistan’daki baskı, mahkemenin yalnızca barışçıl tweetler için ölüm cezası verebileceği korkunç yeni bir aşamaya ulaştı” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir