Techinside Google News
Techinside Google News

Avustralya istihbaratı gizli bulut projesi geliştiriyor!

Avustralya, Amerikan ve İngiliz istihbarat kuruluşlarına yetişmek ve onlarla bağlantı kurmak için gizli bulut projesi geliştiriyor

Avustralya, istihbarat verilerini barındırmak ve aynı amaçla kendi bulutlarını kurmuş olan ABD ve İngiltere ile paylaşmak üzere gizli bir bulut inşa ediyor. Bu gizli bulut projesi Avustralya Ulusal İstihbarat Genel Müdürü Andrew Shearer tarafından Washington’da Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir etkinlikte ele alındı. “Çok gizli bir bulut girişimi üzerinde çok sıkı çalışıyoruz” diyen Shearer, bunun ABD ve İngiltere tarafından halihazırda işletilen benzer altyapılarla birlikte çalışacağını ve hassas verilerin “neredeyse anında” paylaşılabileceği anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Avustralya Ulusal İstihbarat Genel Müdürü Andrew Shearer bu yeni bulut projesinin istihbarat ajansları arası işbirliğini destekler nitelikte olduğunun altını çiziyor. Shearer “Büyük miktarda veriyi paylaşabilme ve bu veriler üzerinde birlikte çalışabilme becerisi, bir topluluk olarak bizim için büyük bir değişim olacak” diyor. ABD ve Birleşik Krallık’ın zaten “bu yönde ilerlediğini” ve kendi gizli bulut projelerini oluşturup birbirleri ile bilgi paylaşımı yapmaya başladıklarını söyleyen Shearer, Avustralya’nın da bu iki ülkenin benzer bulutlar oluşturma deneyimlerinden dersler çıkarabileceği görüşünde.

- Advertisement -

Shearer, üç ülkenin her birinin farklı tedarik kuralları olduğunu, ancak bazı donanım ve yazılım standartları üzerinde anlaşarak, ayrışmak yerine birlikte ilerlemeyi mümkün kılacaklarını söylüyor.   farkında olduklarını öne sürdü. Kanada ve Yeni Zelanda’nın da bu gizli bulut ve ortak veri paylaşım projesine katkı sunacağı ifade ediliyor.  

Avustralya Ulusal İstihbarat Genel Müdürü Andrew Shearer ayrıca bu gizli bulut projesinin ve işbirliğinin yapay zekâ konusunda da ortak çabalar için çığır açıcı olabileceği görüşünde. İstihbarat camiasının yapay zekâ kullanımı konusunda bazı çekinceleri olduğunu söyleyen Shearer “Genç bir analist olduğum dönemde en büyük korkumuz çok önemli bir bilgiyi kaçırmaktı. Şimdi yapay zekânın bu tür bir hatadan kaçınabileceğini varsaymak pek çok analiste çok mantıklı gelmiyor.  Bu nedenle istihbarat topluluğunun yapay zekânın sınırlarını ve yeterliliklerini anlaması gerekecek. Eğer bunu ortak bir şekilde yaparsak çok daha iyisini yapabiliriz” diyor.

İstihbarat ajanslarının ve devlet güvenlik kurumlarının gizli bulut projeleri ve yapay zekâ yatırımları son dönemde artış gösteriyor. Kısa bir süre önce ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), yapay zekâ yeteneklerinin geliştirilmesi ve savunma ve ulusal güvenlik sistemlerine entegrasyonunu denetlemek için bir ofis açacağını duyurmuştu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir