Techinside Google News
Techinside Google News

Büyük veri pazarı 1 trilyon dolara koşuyor

big data

Teknolojide son büyük zıplama, mobil teknolojilerle uygulama/yazılım alanında yaşanmıştı. Sayısız teknoloji firması insanları mobil cihazlara alıştırmaya çalışsa da Apple pratik, cazip, karizmatik bir telefon piyasaya sürene kadar dokunmatik ekranı akıllı telefonlar kimsenin ilgisini çekmiyordu. Elbette insanları dokunmatik ekranlı bir telefon kullanmaya teşvik edecek internet servisleri, sosyal medya imkanları ve daha da önemlisi mobil internet imkanı yeterince geniş değildi. Ancak 2005’ten sonra değişen bu trendle, dokunmatik ekranlar karşımıza yeni bir mobilite kavramı ortaya çıkardı. PC üreticilerinin dahi varlıklarını tehdit eden akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde bugün internet dünyasının büyük oranda mobil cihazlara odaklandığını biliyoruz.

- Advertisement -

Öte yandan günümüzde yeni bir kavram hızla yükselerek çok büyük bir ekonomik değer yaratmak üzere hızla ilerliyor: Büyük Veri…

Sayısız web servisi, sayısız ticari operasyon, sayısız mobil uygulama ve yazılım, çok büyük oranda veri üretiyor ve bu veriler artık altından bile değerli kabul ediliyor. Dünya tam anlamıyla veriler üzerinde dönüyor. Bir web sitesine mi girdiniz, tarayıcınız bu veriyi hemen kaydederek Google’a gönderiyor. Google hızla aksiyon alarak ziyaret ettiğiniz web sitesini ve tıkladığınız linkleri, resimleri analiz ederek sizin ilgi alanlarınızı kayıt altına alıyor. Bir sonraki web sitesine girdiğinizde ise sayfadaki reklamlarda bu ilgi alanlarına uyguna reklamlar görmeye başlıyorsunuz. Google’a, bu reklamları göstermesi içinse sayısız firma reklam ödemesinde bulunuyor. “Benim faaliyet alanımla ilgili sayfaları gezen kullanıcılara, benim reklamımı göster,” diyerek Google’ın veya rakiplerinin reklam servislerinde açık artırmaya girerek para ödeyen reklam verenler sayesinde, bu dev internet servisleri her yıl yüz milyarlarca dolar ciro yapıyor.  Ayrıca, bizim oluşturduğumuz bu veri havuzu sayesinde pazarlama kampanyalarını yürüten ve para kazanan sayısız şirketin de dünya ekonomisini döndürdüğünü unutmayalım.

İşte IDC’nin analizlerine göre, bu dev ekonomi içinde hizmet veren şirketlerin ekonomik büyüklüğünün, 2019 yılında 50 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu rakam elbette büyük veriyi kullanarak oluşan ekonomik büyüklük değil büyük veri teknolojisini sağlayan, üreten, uygulayan teknoloji şirketlerinin kazancını temsil ediyor.

Dell’in CEO’su Michael Dell’in tahminleri ise çok daha büyük. Michael Dell’e göre, 2020’ye yaklaştığımızda büyük veri konusunda çalışan şirketlerin yöneteceği pazarda 1 trilyon dolar para dönecek.

Araştırma şirketi International Institute for Analytics’e (IIA) göreyse 2020’ye geldiğimizde iş dünyasının yarısı akıllı teknolojiler sayesinde işliyor olacak ve kullanılan her uygulama, her yazılım, devasa boyutlarda veri üretecek. Bu veriyi işleyebilmek, analiz edebilmek ve paraya çevrilebilir yararlı bilgiye dönüştürebilmek başlı başına bir sanayi haline gelecek.

Sadece bu verinin analizi sayesine ABD iş dünyası 2020 yılında yıllık 60 milyar dolardan fazla tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarruf, reklam, pazarlama gibi faliyetlerin dev bütçelerinden sağlanacak. Artık şirketler, ürünlerini kampanyalarını duyurmak için devasa kampanyalara dudak uçuklatan paralar harcamak yerine, sadece ürünleri ile ilgilenecek potansiyele sahip daha küçük kitlelere, nokta atışı kampanyalar ulaştıracaklar. Bir mağaza, alışveriş merkezinin her yerini yeni ürünleribi duyurmak için pahalı ilan panoları ile donatmak yerine, kapısının önünden geçen ve onun ürünleri ile ilgilenen müşteriye özel olarak “eğer şimdi içeri girip yeni ürünümüzü alırsanız, size %15 indirimimiz var,” teklifini anında oluştururak müşterinin cep telefonuna gönderecek. Bu sayede dev ilan/reklam bütçelerinden kurtulacağı gibi doğru müşteriye satışa dönüşme potansiyeli çok yüksek, nokta atışı bir kampanya oluşturmuş olacak ve bunun için katlanması gereken tek maliyet, büyük veri teknolojisini iş sürecine entegre etme maliyeti olacak, bu da bir defalık yapılacak harcama olacak. Dolayısıyla, şirketler akıllandıkça ve büyük veri analizleri güçlendikçe, tasarrufun boyutu da büyüyecek.

Elbette tüm dünyayı saracak bu büyük veri ekonomisi içinde, bu sistemleri çalıştıracak, büyük veri ile uyumlu çalışacak sistemler üretecek, büyük veriyi paraya çevirecek pratik çözümler geliştirecek yetenekli ve donanımlı uzmanlara da ihtiyaç olacak. Bugünden o konuda çalışmaya başlayacak gençlerin, 2020’ye yaklaşırken büyük rağbet göreceğini ve önemli kariyer fırsatları yakalayacaklarını da tahmin etmek zor değil.

Bakalım bizim iş dünyamız, sanayicilerimiz ve üniversitelerimiz tsunami haline gelmiş ve hızla ilerleyen bu büyük veri dalgasının gücünü yakalayabilecek mi yoksa o dalganın altında ezilip ağır hasar mı alacak, birkaç sene içinde göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir