Yapay zeka teknolojisinin dünya çapında ivme kazanmasından bu yana Çin, yapay zeka içeren robotik geliştirmede öncü rol oynuyor. Çeşitli amaçlar için robotlar üreten ülke, bu alanda bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. TikTok’un ana şirketi ByteDance, evdeki fiziksel iş yükünü azaltabilecek yapay zeka kullanan bir robotik sistem tanıttı. Bu sistem robotların çamaşır asmak, masa temizlemek gibi ev işlerini yapmasını sağlıyor.
ByteDance robotik yatırımlarını sürdürüyor
Robotik sistem , robotlara doğal dil komutlarını takip etme ve genel görevleri yerine getirme yeteneği kazandıran büyük ölçekli bir görme-eylem modeli olan GR-3 ile entegre edildi.
ByteDance, bu deney için laboratuvar ortamındaki iki elle kullanılabilen mobil robotu ByteMIni’yi kullandı. GR-3 ile entegrasyondan sonra robot, videoda görüldüğü gibi bir gömleğe askı yerleştirip elbise askısına astı.
ByteDance geliştirme ekibi, GR-3’ün genişletilmiş yeteneklerini ayrı bir teknik raporda da açıkladı. Buna göre, eğitim verilerindeki tüm kıyafetler uzun kollu olmasına rağmen robot kısa kollu kıyafetleri kullanabiliyordu. Ayrıca birkaç eşyayı alıp belirlenen bir noktaya yerleştirmeyi de başardı . Sistem ayrıca nesneleri yalnızca adlarına göre değil, “büyük tabak” gibi boyutlarına veya “solda” gibi mekansal komutlara göre de tanımladı.
Üstelik, tek bir komutla “yemek masasını toplama” görevini de tek başına tamamladı. Robotun gerçekleştirdiği bu faaliyetler, insanlığın robotları günlük yaşamlarına entegre etme olasılığına doğru nasıl istikrarlı bir şekilde ilerlediğinin bir hatırlatıcısı niteliğinde.
ByteDance, modeli çeşitli yöntemlerin karışımını kullanarak eğitti: Büyük miktardaki görüntü ve metin verilerini birleştirdi, sanal gerçeklikte etkileşim kuran insanlardan gelen verileri kullanarak ince ayarını yaptı ve ayrıca gerçek robotların hareketlerini kopyalayarak eğitti.
Ekip: “GR-3’ün günlük hayatta insanlara yardımcı olabilecek genel robotların inşasına doğru bir adım olmasını umuyoruz” dedi. Proje, şirketin yapay zeka araştırma ve geniş dil modeli geliştirme faaliyetlerini yürüten Seed departmanı için büyük bir kazanımı temsil ediyor. OpenAI’nin ChatGPT’sinin Kasım 2022’de piyasaya sürülmesinin ardından 2023 yılında kuruldu.