Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en büyük dijital kamerası Rubin Gözlemevi’nde göreve başlayacak!

Karanlık maddeye dair kanıt aramak, Dünya'ya yakın asteroitleri tespit etmek ve çok daha fazlası için gece gökyüzünü taramaya hazır olan Vera Rubin Gözlemevi'nin kamerası artık tamamlandı.

Bu, 3.200 megapiksellik şaşırtıcı çözünürlüğüyle dünyanın en büyük astronomi dijital kamerası ve Şili’deki Rubin Gözlemevi’ne yerleştirilecek.

Kamera çok büyük, yaklaşık 3 ton ağırlığında; bu da onu küçük bir araba ile hemen hemen aynı boyut ve kütleye sahip kılıyor. 1,5 metre genişliğindeki devasa ön merceğiyle gökyüzünün geniş bölümlerinin inanılmaz derecede ayrıntılı görüntülerini çekebilecek. Enerji Bakanlığı’nın SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda (SLAC) inşa edilen bu cihaz, güney gökyüzünü görüntülemek ve süpernova gibi geçici nesneleri tespit etmek için 10 yıllık bir proje olan Eski Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) için kullanılacak.

- Advertisement -

Rubin Gözlemevi İnşaat Direktörü, Washington Üniversitesi’nden Željko Ivezić, ‘SLAC’ta benzersiz LSST Kamera’nın tamamlanması ve Şili’deki Rubin Gözlemevi sistemlerinin geri kalanı ile yakın zamanda entegrasyonu ile, yakında tüm zamanların en büyük filmi ve şimdiye kadar oluşturulmuş en bilgilendirici gece gökyüzü haritasını üretmeye başlayacağız.’ dedi.

Kameranın devasa ölçeği, onu inanılmaz derecede güçlü kılıyor; çok geniş bir görüş alanı yakalayabiliyor (yani her gözlemde gökyüzünün büyük bir bölümünü içine alabiliyor) ve çok ince ayrıntıları çözebiliyor.

SLAC profesörü ve Rubin Gözlemevi Baş Yardımcı Direktörü ve Kamera Programı Lideri Aaron Roodman, ‘Görüntüler o kadar detaylı ki, bir golf topunu yaklaşık 25 kilometre uzaktan ayın tam yedi katı genişliğinde bir gökyüzü şeridini kapsarken çözebilir. Bu milyarlarca yıldız ve galaksiyle dolu görüntüler, Evren’in sırlarını açığa çıkarmaya yardımcı olacak.’ dedi.

Kamera SLAC’ta test edildi ve şu anda bu yılın sonlarında Simonyi Araştırma Teleskobu’na kurulacağı Şili’ye gönderilmeye hazır. Rubin Gözlemevi’nin bir parçası olan bu teleskop, kurulum konusunda bazı zorluklar getiren Cerro Pachón dağının zirvesinde yer alıyor.

Rubin, karanlık madde ve astronomideki diğer önemli konular hakkındaki bilgilerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla uzak galaksilerin hareketleri hakkında bilgi edinmek için gökyüzünü tarayacağı 2025 yılında araştırmasına başlayacak.

DOE’nin Kozmik Sınır Programı program yöneticisi Kathy Turner, “Temel fizik anlayışımızı her zamankinden daha fazla genişletmek, evrene daha uzaklara bakmayı gerektiriyor.” dedi.

Çekirdeğinde LSST Kamerası bulunan Rubin Gözlemevi, kozmosun her zamankinden daha derinlerine inecek ve günümüz fiziğinin en zor, en önemli sorularından bazılarının yanıtlanmasına yardımcı olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir