Techinside Google News
Techinside Google News

Elektronik cihazların bataryalarına zarar veren 6 hata

Telefon ve bilgisayarlar talimatlarına uygun kullanılmazsa bataryaların zarar görüp istenilen performansları verememesi kaçınılmaz.

Son günlerde herkes bilgisayar ve telefon gibi cihazlarının şarj etme süreleri ve şarjın ne kadar süre dayandığı gibi konulardan yakınıyor. Gelişen teknoloji elbette cihazların performans sürelerini de artırıyor fakat cihazlar talimatlarına uygun ve sağlıklı biçimde kullanılmazsa bataryaların zarar görüp istenilen performansları verememesi kaçınılmaz.

Telefonunuzu aşırı sıcaklıklardan ya da soğuklardan koruyun

Görünüşe göre piller karda yürümeyi veya bunaltıcı bir yaz gününde terlemeyi bizim sevdiğimiz kadar sevmiyor. Apple’a göre, yoğun soğuk pil ömrünü geçici olarak kısaltabilirken, 35 derecenin üzerindeki aşırı sıcaklık pil ömrünü kalıcı olarak kısaltabiliyor.

- Advertisement -

Telefonunuzu aşırı hava koşullarında dışarıda bırakmamak ideal korumadır, ancak bu mutlaka pratik değil. Mesela arabada bırakma örneği daha da ısınmasına neden olabilir. Bunun yerine cihazınızı bu kontrolsüz koşullarda kullanmayı ve özellikle şarj etmeyi en aza indirmeye çalışın.

Pilinizin tamamen bitmesini beklemeyin

Cihazınızı şarj etmek için bataryanızın tamamen bitmesini beklemeyin. Tamamen bitirip şarj etmek yerine gün içerisinde ara şarj etmeler pil sağlığı açısından daha faydalı.

Uzun süre fişte bırakmayın

Microsoft’a göre, bir pili uzun süre tam şarjlı tutmak, kapasitesinde kalıcı hasara neden olabiliyor.

Şirket, “Cihazınızı yalnızca kısa bir süre kullanıp ardından pili şarj etmek için fişe takmak yerine, pil seviyesini haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında tutmaya çalışın” diyor.

Kullanmadığınız bilgisayarlarınızı da şarj etmeyi unutmayın

Uzun süre şarj edilmemek cihazlarınızın bataryasının ölmesine neden olabiliyor. Apple diyor ki:”Pil tamamen boşalmış bir cihazı saklarsanız, pil derin deşarj durumuna düşerek şarj tutamaz hale gelebilir.”

Bir dizüstü bilgisayarı yalnızca sık olmayan seyahatler için kullanıyorsanız, arada bir prize takmak için zaman ayırın. 

En hızlı şarj olan telefon

Wi-Fi, Bluetooth ve GPS çalıştırma

Wi-Fi, zayıf alımla telefonunuzun veri planını kullanmaktan daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca aktif bağlantıyı kullanmıyorsanız kapatın.

Bu, internet bağlantıları için kablosuz kulaklıkla eşleştirme gibi görevlerden daha değerli bir pil tasarrufu olabilir. Mühendisler ve teknik bilimciler için önemli bir profesyonel kuruluş olan IEEE tarafından yayınlanan araştırmaya göre, en azından bazı teknolojilerde Bluetooth, Wi-Fi’den yaklaşık %30 daha fazla enerji verimli.

Ucuz ve orjinal olmayan şarj aletlerinden uzak durun

Lisanssız şarj cihazları daha ucuz olabilir, ancak uzun vadede vermekten kaçtığınız parayı pil sağlığınızla takas ediyor olabilirsiniz. Marka dışı şarj cihazları mutlaka gerçek anlaşma ile aynı standartlarda tasarlanmıyor ve bir bataryaya çok fazla akım veriyorlarsa kalıcı hasara neden olabiliyorlar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir