Dünya Şifre Günü, Intel’in 2013 yılında düzenlediği etkinlikte, insanların şifrelerini ve güvenlik ayarlarını gözden geçirmeleri konusunda teşvik edildiği Mayıs ayının ilk perşembesi kutlanıyor. Neredeyse her yıl, en kötü parolaların bir listesi çevrimiçi olarak dolaşıyor ve aynı zayıf seçimler baskın olmaya devam ediyor. Altı yıllık veriyi analiz eden parola yönetim şirketi Nordpass’a göre, bu zayıf parolalar neredeyse hiç değişmedi ve bu da bilgisayar korsanlarına her yıl kullanıcı hesaplarına kolayca erişim sağlıyor.
En zayıf parolalar halen kullanımda
Nordpass, bilgisayar korsanlarının “password”, “qwerty123” ve “iloveyou” dahil olmak üzere en yaygın 20 şifrenin çoğunu kırmasının bir saniyeden az sürdüğünü söyledi. Peki bir numaralı suçlu hangisi? Elbette “123456.”
Bu zayıf parolalar yalnızca kullanıcıları bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız hale getirmekle kalmıyor, aynı zamanda bankacılık uygulamalarından e-postaya, sosyal medyaya kadar birçok platformda sıklıkla tekrar kullanılıyor. En güçlü parolalar genellikle uzun ve karmaşıktır. Nordpass, büyük ve küçük harflerin, sayıların ve özel sembollerin bir karışımını kullanarak en az 20 karakter uzunluğunda bir parola oluşturmanızı önerir. Şirket, web sitesinde “Doğum günleri, isimler veya yaygın kelimeler gibi kolayca tahmin edilebilen bilgilerden uzak durun” uyarısında bulunuyor. Parolalar düzenli olarak kontrol edilmeli, güncellenmeli ve asla farklı hesaplarda tekrar kullanılmamalıdır.
Bu arada, Nordpass, 1Password ve Bitwarden gibi parola yöneticileri güçlü, benzersiz parolalar üretebilir ve bunları güvenli bir şekilde saklayabilir, platforma erişmek için yalnızca bir ana parolayı hatırlamanızı gerektirir. Daha güçlü koruma için bu araçlara erişirken ek bir güvenlik katmanı için çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.