Techinside Google News
Techinside Google News

“Evi alıyorum, Bitcoin ile ödeyeceğim…”

Bitcoin olarak tanınan, ancak asıl arka planda Blockchain adı verilen teknolojinin yaygınlığı gittikçe artıyor. Bitcoin adı ilk duyurulduğundan bu yana arkasında bir devletin ve herhangi bir uluslararası merkez bankasının bulunmaması başta finans sektörü olmak üzere akıllarda pek çok soru işareti bırakmıştı.

Ancak Bitcoin adı için olmasa da Blockchain teknolojisi için nispeten daha pembe bir tablo çizmek mümkün. Basit bir ifadeyle şifrelenmiş, dağıtık bir veritabanı olarak tanımlanabilecek olan Blockchain, artık finans sektöründeki bankalar ile çeşitli resmi kurumların da gündemindeki yerini aldı. Almanya, Güney Kore, Kanada, Rusya gibi ülkelerin merkez bankalarının Blockchain’i nasıl etkin kullanırız diye özel ekipler oluşturduğunu ve kafa yorduğunu bir kenara not etmek gerek.

- Advertisement -

Blockchain teknolojisinin finans sektöründeki etkisi her ne kadar yeterince dile getirilmese de uluslararası kuruluşların da gündeminde bulunuyor. Bunun en somut örneği Dünya Ekonomik Forumu’nun Eylül 2015’te duyurduğu “Technology Tipping Points and Societal Impact” başıklı rapor. Rapora 2018 – 2027 arasında teknolojinin getireceği dönüşümün yol haritası diyebileceğimiz bir tablo da bulunuyor. Örneğin 2021 robotların aktif kullanımı için söyleyen tarih; giyilebilir internet, büyük verinin şirketlerin karar verme mekanizmalarında yoğun olarak kullanıım, 3D yazıcılarla organ üretimi ve insanın yedek parçaya sahip olabilmesi dikkat çeken başlıklar arasında bulunuyor. Aşağıda detaylarını göreceğiniz bu tablonun dünya genelindeki 800 yöneticiyle yapılan bir araştırmayla şekillendiğini ve teknoloji sizce neleri değişecek sorusuna gelen yanıtlarla oluşturulduğunu ekleyelim.

Dünya Ekonomik Forumu'nun Eylül 2015 tarihli raporu teknolojiyle değişecek yaşamı sorguluyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun Eylül 2015 tarihli raporu teknolojiyle değişecek yaşamı sorguluyor.

Konuya finans sektörü açısından baktığımızda ise “Governments and the Blockchain” başlığıyla karşılaşmak mümkün. Raporda bu geçiş için öngörülen tarih 2023. Gittikçe etkisini artıran paylaşım ekonomisinin “yeni normal” haline gelmesi içinse 2025 öngörülüyor. 2027 ve sonrasındaysa Bitcoin ve Blockchain’in hükümdarlığını ilan etmesi bekleniyor.

Farklı ülkelerin merkez bankalarının Blockchain sempatisi günlük hayatta karşılaştığımız tek örnek değil. Danimarka’da Bitcoin ile ilk ev satışı gerçekleşti bile. Coinify ApS isimli Bitcoin şirketinin The Just-Sold isimli gayrimenkul şirketiyle yaptığı işbirliğiyle satılan evin Morkov şehrinde olduğu açıklanmış.

Satılan ev kaç odalı, site içinde mi, otoparkı var mı vb. soruların yanıtlarını bilmiyoruz. Bildiğimiz şey, finans sektörünü temsil eden resmi ya da özel kurum ve şirketlerin Bitcoin ve Blockchain teknolojisine eskiye oranla çok daha fazla eğildiği ve bunun da sanal paraların gerçek dünyaya geçişini bir hayli hızlandıracağı…

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir