Techinside Google News
Techinside Google News

FCC mobil yamaları soguluyor

ABD'nin BTK'sı olarak tanımlayabileceğimiz FCC, mobil işletim sistemindeki açıkların geç yamanmasını mercek altına aldı.

Mobil işletim sistemlerindeki açıklar herkesin başını ağrıtan sorunlar. Hacker’lar bu açıkları kısa sürede keşfedip, açıkları kullanan kötü amaçlı yazılımları mobil uygulama marketleri veya web sayfaları üzerinden hızlıca yayabiliyor ve her şeyden habersizce telefonlarını kullanan insanları mağdur edebiliyorlar.

Bu tür açıkların yüzünden geçtiğimiz yıl bütün Hollywood ünlülerinin mahrem fotoğrafları Apple’ın bulut servislerinden çalınmış, internette yayılmıştı. Benzer şekilde, pek çok insanın önemli sosyal medya, bulut veya banka hesapları ve şifreleri de ele geçebiliyor.

- Advertisement -

ABD’deki üst kurum olan FCC şimdi bu sistemlerdeki açıkların neden yeterince hızlı şekilde yamanmadığını inceleme altına aldı. Soruşturmanın kapsamında hem mobil işletim sistemi ve cihaz geliştiricileri (Apple, Google ve Microsfot dahil olmak üzere sekiz telefon ve tablet üreticisi) ile bu yamaların yayınlanmasında sorumluluk sahibi olan GSM şirketleri de yer alıyor.

FCC’nin soruşturmasındaki ilk adım, mobil yamaların yayınlanma sürecini mercek altına almak ve mekanizmayı anlamak. FCC daha sonra bu süreçte hangi adımların aksamaya neden olduğunu çözecek ve hangi önlemlerin alınması gerektiğini belirleyecek bu konuda bir standartizasyon getirecek.

Mobil yamaların yayınlanmasında sorunun büyük kısmı, cihaz üreticilerinin kendi modellerinin her biri için yamaları ayrı ayrı hazırlamak ve yayınlamak zorunda olmaları… Ancak üreticiler, piyasadaki tüm modeller için ayrı ayrı yama projesi yürüterek iş kaybı yaşamak yerine, en çok satılan en yeni modelleri için çalışma yaparken eski modelleri göz ardı ediyorlar veya ikini plana atarak geciktiriyorlar. Bu da eski model kullanıcılarının tehlikelere karşı daha savunmasız kalmasına neden oluyor.

FCC yeni kurallar mı koyacak?

Üreticilerdeki sorun çözülse bile yamalar bu kez GSM şirketlerinde takılıyor. Tüm telefonlara aynı anda yama göndererek şebekenin alt yapısını zorlamak istemeyen GSM şirketleri, yamaların gönderilmesini haftalar veya aylar sürebilen kademeli bir sürece yayıyor. Dolayısıyla, yeni keşfedilen bir açık hızla yamansa bile kullanıcılara ulaşması aylarca sürebiliyor. Hatta bazı telefonlar, hiçbir şekilde yama alamayabiliyor.

FCC’nin sorunları tespit ettikten sonra nasıl bir çözüm getireceği şimdilik bilinmiyor ancak FCC işin içine girmişken, firmalara ağır yaptırımlar getiren bazı kuralların ortaya çıkacağını tahmin etmek zor değil. Bu tür yaptırımların ABD’de devreye girdikten kısa süre tüm dünyada da benzer uygulamaların kabul görmesi bekleniyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir