Tamamen elektrikli yarış şampiyonası Formula E, veri yönetimi ve operasyonel yeteneklerinde devrim yaratmak için Google Cloud ile ortaklığını önemli ölçüde genişletti. Onuncu yılında olan yarış serisi, devasa medya arşivini Google Cloud Storage’a taşıdı ve operasyonlarında Google Workspace’i kullanarak geçmiş verileri ve dahili iş akışlarıyla ilgili zorlukları ele aldı.
Formula E ile Google Cloud iş birliği
Bu ortaklık sayesinde Formula E, teknolojik inovasyon ve çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığını korurken daha genç hayranları cezbedecek bir konuma geliyor. Formula E’nin teknoloji sorumlusu Dan Cherowbrier, Google Cloud Summit London’da verdiği bir röportajda: “Formula E yeni ve genç bir şampiyona olsa da, hala 10 yaşında” dedi.
Cherowbrier: “On yıl önce, yapılandırılmış meta veriler olmadan teknolojiyle ilgili kayıtlar yapıyorduk. Google ile yapmaya başladığımız şey, tüm bunları Google’ın Bulut Depolama alanına aktarmak ve meta verileri eklemek için üzerinde Vertex AI çalıştırmak” dedi.
Bu geçiş, önemli bir teknik girişim anlamına geliyor. Şampiyonanın on yıllık yarış geçmişi, milyarlarca dosya ve petabaytlarca veri üretti. Fiziksel aktarım, arşivin büyük bir kısmının LTO bant depolama alanında bulunması ve bunların bir kısmının zamanla nem hasarına uğraması nedeniyle benzersiz zorluklar ortaya çıkardı.
Google, aktarımı kolaylaştırmak için Almanya, Münih’te bir veri alım merkezi kurdu. Formula E, Google’ın Depolama Aktarım Hizmeti’ni kullanarak saatte yaklaşık 100 terabayt gibi etkileyici bir aktarım hızına ulaştı ve tüm geçişi iş kesintisi olmadan bir günden kısa sürede tamamladı. Yapay zeka destekli meta veri etiketleme, Formula E’nin arşivini kullanma biçimini değiştirdi. Cherowbrier: “Hangi ülkede olduğunu, hangi sezonda olduğunu ve hangi sürücülerin arşivde olduğunu anlayabiliyor” dedi.
Arşiv yönetiminin yanı sıra, Formula E çeşitli yenilikçi girişimler için Google Cloud’dan yararlanıyor. Şampiyona, yakın zamanda Kraliyet Ulusal Görme Engelliler Enstitüsü ile birlikte, görme engelli hayranlar için özel olarak hazırlanmış sesli betimlemeler oluşturmak üzere Google’ın Gemini Yapay Zekası’nı kullanan bir podcast başlattı.
Formula E ayrıca, Vertex AI destekli bir “sürücü koçu” aracılığıyla motor sporları bilgisine erişimi demokratikleştirmek için yapay zekayı kullanıyor. Bu girişim, yeterince temsil edilmeyen geçmişlere sahip genç sürücülere normalde erişemeyebilecek eğitim kaynakları sağlayarak motor sporlarındaki çeşitlilik sorunlarını ele almayı amaçlıyor.