Techinside Google News
Techinside Google News

G7 Ülkeleri Kömüre Veda Ediyor!

G7 ülkelerinin enerji bakanları, kömürle çalışan enerji santrallerini 2030'ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı

Bu karar, fosil yakıtlardan uzaklaşma yolunda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İtalya Enerji Bakanı ve G7 Bakanlar Toplantısı Başkanı Gilberto Pichetto Fratin, “Teknik bir anlaşmaya varıldı, nihai siyasi anlaşmayı Salı günü imzalayacağız” şeklinde açıklamada bulundu.

Bakanlar, ekonomilerini karbondan arındırmaya yönelik G7 taahhütlerini detaylandıran nihai bir bildiri yayınlayacak.

- Advertisement -

Rus Gazına Kısıtlama Gelebilir

Pichetto, bakanların ayrıca Avrupa Komisyonu’nun kısa vadede önermesi beklenen, Rusya’dan Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına olası kısıtlamaları da değerlendirdiğini belirtti.

Bakan, gazetecilerle yaptığı brifingde “Konu, G7’nin teknik ve siyasi gündeminde. Üzerinde çalışıyoruz, daha fazlasını söyleyemem… Nihai bir karar çıkarsa bunu duyuracağım” dedi.

Kömür ve Nükleer Enerji

Kömürle ilgili anlaşma, geçen yıl COP28 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde belirtilen, en kirletici fosil yakıt olan kömürden aşamalı olarak çıkış yönünde önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

İtalya, geçen yıl toplam elektriğinin %4,7’sini bir avuç kömürlü termik santralden üretti. Roma şu anda, son tarih 2028 olan Sardunya adası hariç, santrallerini 2025 yılına kadar kapatmayı planlıyor.

Almanya ve Japonya’da kömür daha büyük bir role sahip; geçen yıl bu yakıtla üretilen elektriğin payı toplamın %25’inden fazla.

Geçen yıl Japonya’nın başkanlığında G7, belirli bir son tarih belirtmeden kömürle çalışan enerji üretimini aşamalı olarak sonlandırmaya yönelik somut adımlara öncelik verme sözü verdi.

Nükleer enerji ve biyoyakıtlar, İtalya’nın toplantı gündeminin başında gelen diğer iki konu. Pichetto, her ikisinin de G7 ülkelerinin enerji üretimi ve taşımacılığında karbondan arındırma için seçebileceği seçenekler arasında nihai bildiride yer alacağını söyledi.

Bir kaynağa göre, G7 bloğu ayrıca, kesintili olan yenilenebilir enerjiyi depolamak için kritik öneme sahip batarya kapasitesinin 2030 yılına kadar 2022 seviyelerinden altı kat artırılması gerektiğini de belirtebilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:39

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir