Techinside Google News
Techinside Google News

IBM’den yeni araştırma girişimi

IBM silikon teknolojisinin sınırlarını 7 nanometreye hatta daha aşağıya çekmek ve silikon sonrası geleceği oluşturmak için yeni bir girişim başlatıyor.

IBM, Bulut Bilişim ve Büyük Veri sistemlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için gereken yonga teknolojisinin sınırlarını genişletmek amacıyla 5 yıl süreyle devam edecek iki kapsamlı araştırma ve geliştirme programına 3 milyar dolar değerinde yatırım yapacağını duyurdu. Bu girişim, IBM’in yarıiletken inovasyonlarının bugünkü başarısını, geleceğin gereksinim duyduğu gelişmiş teknoloji liderliğine doğru taşıyor.

Araştırma programlarından ilki, günümüz yarıiletken ölçeklendirme teknikleri açısından bir tehdit oluşturan ciddi fiziksel zorluklara yanıt verecek ve bu gibi çipleri üretme yeteneğini sekteye uğratan “7 nanometre ve üstü” adı verilen silikon teknolojisini hedefliyor.

- Advertisement -

İkincisi ise silikon tabanlı yarıiletkenlerin fiziksel sınırlamaları nedeniyle IBM bilim insanlarının ve diğer uzmanların gerekli gördüğü tamamen farklı yaklaşımları kullanarak silikon sonrası çağ için alternatif teknolojiler geliştirmeye odaklanıyor.

Bulut ve Büyük Veri uygulamaları, sistemlerin üzerine (altında yatan yonga teknolojisinin karşı karşıya olduğu çok sayıdaki fiziksel ölçeklendirme sınırları gibi) yeni zorluklar getiriyor. Bant genişliğinden belleğe, yüksek hızlı iletişim ve aygıtların enerji tüketimleri gittikçe daha zorlayıcı ve kritik hale geliyor.

İki araştırma projesinde yer alan ekipler, IBM Araştırma Birimi’nin (Albany ve Yorktown) New York, (Almaden) Kaliforniya ve Avrupa’daki bilim insanları ve mühendislerinden oluşacak. IBM özellikle (karbon nano elektronik, silikon fotonu, yeni bellek teknolojileri ve kuantum hesaplamaya dayalı bilgi işlemi destekleyen mimariler gibi) gözde alanlarda halihazırda devam eden araştırmalarına büyük ölçüde yatırım yapacak.

ibm_cip

 

IBM araştırma ekipleri, sistem düzeyi performansı ve verimli enerjili bilgiişlem için büyüklük sıralamasını iyileştirilme çalışmalarına odaklanacak. Bunun yanı sıra IBM 30 yıldan uzun bir süredir öncüsü olduğu iki temel bilim alanı olan nanobilim ve kuantum bilgi işleme da öncelik vermeye devam edecek.

7 nanometre teknolojisi ve ötesi

IBM Araştırmacıları ve diğer yarıiletken uzmanlarının öngörüleri, zorlu olmasının yanında yarıiletkenlerin günümüzde 22’den 14’e ve sonraki birkaç yıl içinde de 10’a kadar düşürüleceğini vadettiği yönünde. Öte yandan, bu on yılın sonuna kadar bu rakamı 7 ve hatta daha az sayıda nanometreye kadar düşürme, yeni araçları keşfetme ve üretim tekniklerinin yanı sıra yarıiletken mimarilerde önemli yatırımların ve inovasyonların yapılmasını gerektirecek.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir