Techinside Google News
Techinside Google News

İlk 9 ayda 47 milyar liralık tüketici elektroniği aldık

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı üçüncü çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü

Piyasa araştırma firması GfK, Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarının büyüklüğünü açıkladı. Buna göre, yılın ilk 9 ayında 47,5 milyar tüketici teknolojisi ürünü satın aldık. GfK Temax verileri, bir önceki çeyreğe yüzde 5,7 büyümeyi işaret ediyor. Ayrıca üçüncü çeyrekteki ciro değerinin de 17,3 milyar TL’ye ulaştığını not edelim.

- Advertisement -

GfK Temax endeksi 3Ç’teki büyümenin büyük beyaz eşya, küçük ev aletleri ve bilgi teknolojileri sektörlerinden geldiğini belirtelim. Kategorilere göre veriler şöyle:

Telekom: Küçülmeye devam ediyor

Telekom sektörü 2019’un üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla binde 3 oranında daralarak 7 milyar TL’lik ciro elde etti. Bu daralmada akıllı telefon ürün grubundaki yüksek fiyatlar ile ABD-Çin ticaret savaşı etkili oldu.

Akıllı saatler ve mikrofonlu kulaklıklar çift basamaklı büyümeyle önceki çeyrekteki performanslarını sürdürmeyi başardılar.

Bilgi teknolojileri: Oyun bilgisayarlarında çift haneli büyüme durdu

Bilgi teknolojileri sektörü 2019’un üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 oranında artarak 1,2 milyar TL’lik ciroya ulaştı.

2018-2019 üçüncü çeyrekler karşılaştırıldığında, büyümeyi en çok tetikleyen önemli ürün grupları çift haneli büyüme ile klavye ve masaüstü bilgisayarlar oldu. 2018 yılı üçüncü çeyreğinde oyun bilgisayarları çift haneli büyürken, 2019’un aynı döneminde tek haneli büyüdü.

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri: Tanklı yazıcılarda büyüme devam ediyor

Ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektörü bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 29,4 oranında küçülerek, 2019 üçüncü çeyrekte 93 milyon TL ciro elde etti.  2018 ve 2019 senelerinin üçüncü çeyrekleri karşılaştırıldığında en çok küçülme çift hane ile yazıcılardan ve kartuşlardan geldi.

2018 yılında fiyat / performans nedeniyle çift haneli büyüyen tanklı yazıcılar 2019’un üçüncü çeyreğinde de büyümeye devam etti.

 Büyük beyaz eşya: Haziran ayında ÖTV kampanyası sona erdi

Kasım 2018’de uygulamaya alınan ÖTV indirimi Haziran ayında sona erdi. 2019’un üçüncü çeyreğinde, yaklaşık olarak 5,7 milyar TL’ye ulaşan büyük beyaz eşya sektörü geçen sene aynı döneme göre yüzde 13,7’lik cirosal büyüme performansına sahip oldu.

Büyük beyaz eşya sektöründe, neredeyse tüm kategorilerde iki haneli büyüme gözlenirken özellikle derin dondurucu ürün grubu en yüksek büyümeyi gösterdi. Çamaşır makinesi ürün grubu içerisinde 7 kg kategorisi 2018 üçüncü çeyreğe göre cirosal olarak yüzde 44 oranında büyüme kaydetti.

Küçük elektrikli ev aletleri: İnovatif ürünlerle pazar büyüyor

Küçük elektrikli ev aletleri sektörü, 2019 üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 oranında güçlü bir büyüme elde etti ve 1,6 milyar TL ciro seviyesine ulaştı. 

Gelişen teknoloji ile pratikleşen ürünler büyümeyi tetikliyor. Yeni nesil Türk kahve makineleri ile espresso ve filtre kahve makinelerinin etkisi ile sıcak içecek hazırlama, şarjlı dik süpürgeler ve tost makineleri üçüncü çeyrekte en çok büyüyen kategorilerden oldu.

Tüketici elektroniği: UHD TV büyüme trendi devam ediyor

Tüketici elektroniği sektörü 2019 üçüncü çeyrekte 1,7 milyar TL’lik ciro elde ederek 2018 üçüncü çeyreğe göre yüzde 1 büyüdü.

Sektörde büyüme gösteren iki ürün grubu TV ve  mini bluetooth hoparlör oldu. Mini bluetooth hoparlör, tüketici elektroniği sektöründe cirosal olarak yüzde 27’lik büyüme oranıyla en iyi performans gösteren ürün grubuyken, TV kategorisi geçen sene aynı döneme göre az bir büyüme gösterdi.

2019 yılının üçüncü çeyreğinde de UHD TV’ler çift haneli büyüme kaydetmeye devam etti. TV ürün grubu içerisinde 60 inç ve üzeri TV’ler en yüksek büyümeye sahip olan segment oldu.

GfK Temax, tüketici teknolojisi ürünleri pazarını takip etmek için GfK tarafından geliştirilen bir endeks. Bulgular GfK perakende paneli tarafından düzenli olarak yapılan araştırmalara dayanıyor.  Perakende paneli tüm dünya genelinde 425 binin üzerinde satış noktasından alınan verilerden oluşuyor.

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir