Techinside Google News
Techinside Google News

İnternet trafiğini en çok meşgul eden işlem ne?

İnternet trafiği üzerine en çok yük bindiren işlem artık küresel dosya paylaşım uygulamaları değil. Peki, yeni suçlu kim?

2001 yılında programcı Brian Cohen tarafından oluşturulan BitTorrent, dosyaları ve diğer dijital içerikleri internet üzerinden göndermek için son derece etkili bir eşten eşe (P2P) protokolü sağladı. Ancak, birkaç yıl öncesine kadar internet trafiğine en çok yükü bindiren bu teknoloji, artık eskisi kadar etkili değil.

İnternet trafiği hızla artarken, BitTorrent upload trafiğinin önemli bir bölümünü oluşturmaktan çekilmiş gibi görünüyor. Yirmi yıl önce, Web 2.0 devriminden önce, BitTorrent tüm internet trafiğinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyordu. O zamanlar dosya paylaşımı ve eşten eşe uygulamaları, benzer bir trafik miktarı üretebilecek başka potansiyel kaynaklar olmadığı için veri trafiğinin ana itici gücüydü.

- Advertisement -

Günümüzde internet çok farklı bir yer. Video akışı ve YouTube, Netflix, TikTok gibi sosyal hizmetler şimdi küresel internet trafiğine hâkim durumda ve çoğu korsanlıkla ilgili faaliyetler P2P ağlarından akış sitelerine kaymış durumda. BitTorrent, internet indirmelerinin ana kaynağı olarak yerini kaybetse de, upload trafiğine kendi payını katmaya devam ediyordu.

Kanada menşeli araştırma firması Sandvine tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın verilerine göre, BitTorrent protokolü, internet kullanıcıları arasında tüm cazibesini kaybetti. Upload veri kaynaklarının ilk 10’u şu anda çoğunlukla bulut depolama, mesajlaşma ve video akışı ile ilgili. Sabit ve mobil geniş bant bağlantılarda video ve sosyal medyanın upload trafiğinin yarısından fazlasını tükettiğini ettiğini söyledi. BitTorrent hala sabit erişim ağları içinde bir rol oynuyor, ancak, Bittorent ağına kıyasla iCloud ve YouTube gibi hizmetler çok daha fazla trafik üretiyor.

Sandvine, ağın kullanımı nispeten az sayıda insan tarafından sürdürüldüğü için BitTorrent’in hala trafik üretmede “önemli bir faktör” olarak kabul edilebileceğini belirtti. Burada ana itici güç muhtemelen korsanlık, ancak araştırmacılar ve akademik kurumlar da büyük veri hazinelerini paylaşmak için bu protokolü kullanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir