Techinside Google News
Techinside Google News

İnternetin mobil çağı

İnternet kullanıcılarının masaüstü bilgisayalardan, tablet ve akıllı telefonlara geçişi iş dünyasını nasıl etkiliyor?

Akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşması, kullanıcıların davranışlarında köklü değişiklikler yaratıyor. Kullanıcıların boş zamanlarını değerlendirme tarzlarını ve internete girme sıklıklarını etkiliyor. Aynı zamanda mobil uygulamalara duyulan merakı da arttırıyor. Mobil uygulamalar artık sadece şirketlerin ürün veya hizmet sağlamak için kullandıkları platformlar değil. Tarayıcı ve arama motorları da yerlerini bu uygulamalara bırakmaya başladı.

Mobil cihazlarla beraber internete sınırsız erişim bir anlamda gerçek oldu. Akıllı telefon ve tablet patlaması tüm Avrupa’da, etki alanları değişiklik göstermekle birlikte varlığını gösteriyor. 3 yıl öncesine kadar, mobil cihazlar aracılığıyla  görüntülenen sayfa sayısının toplam trafik içindeki oranı %1-2 iken; şu anda %8-9.

- Advertisement -

Ukrayna ve Belarus’ta bu oran hâlâ %4 ilâ 5 arasında seyrederken, Polonya ve Hırvatistan’da %10′dan yüksek. Slovakya ve Danimarka ise sırasıyla %20 ve %34‘lük oranlarla başı çeken ülkelerden.

Gün geçtikçe daha fazla şirket, online platformdaki profillerini güçlendirmeye çalışıyor.

Technology in the hands

Peki, tüm bunlar iş dünyasına nasıl yansıyor?

Gün geçtikçe daha fazla şirket, online platformdaki profillerini güçlendirmeye çalışıyor. İnternet yayıncıları ise günümüzde televizyon, radyo ve yazılı basının izlediği yola öncülük etmeye devam ediyor ve içeriklerini daha fazla sayıda kullanıcıya ulaştırmak için çeşitli yöntemler geliştiriyor.

Kullanıcıların ev ya da iş yerlerinde pasif bir şekilde ekran karşısında oturmuyorlar

Tüm bu bilgiler ışığında bakıldığında, kullanıcıların sosyo-demografik profilleri ve mobil cihazları hangi zamanlarda kullanmayı tercih ettikleri önemli bir mesele haline geliyor. Ayrıca masaüstü bilgisayarlardan tablet ve akıllı telefonlara geçiş, kullanıcıların ev ya da iş yerlerinde pasif bir şekilde ekran karşısında oturmadıklarını gösteriyor. Kullanıcılar da mobil haldeler. Acil olarak ihtiyaç duydukları bir ürün ya da hizmete sosyal medya sayesinde hızla erişmek istiyorlar.

internet-user-demand-talep

Pratikte, websitelerini tablet ya da akıllı telefonlarda görüntüleme yoluna gidilebilir veya iletişim ağlarını mobil uygulamalar üzerinden genişletilebilir.

“Bu trendin farkındalığı şirketler tarafından, hem online platformlardaki profillerinde ve hem de satış alanında yansıtılmalı. Pazar içinde her üçüncü ya da dördüncü internet erişiminin mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiği göz önünde bulundurulmalı. Aksi takdirde, bu grubu oluşturan kullanıcılara ulaşılamamış olacaktır. Online profillerin buna göre yeniden düzenlenmesi için bir çok yol var. Şirketlerin mobil cihaz kullanıcılarını, bu kullanıcıların ihtiyaçlarını ve tercihlerini düşünerek hareket etmeleri çok önemli.”

Mateusz Gordon, E-Ticaret Uzmanı, Gemius

Masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara geçiş, reklamcılar ve medya kuruluşları için medya planlama alanında da çok önemli bir değişim. Yayınlanacak içeriklerin her tür cihaz tarafından görüntülenebilir olması ve pazar iletişiminin doğru planlanması gerekli.

digital-mobile-tablet-publishing

Yayıncılar ise mutlaka, mobil cihazlardaki ücretli ve ücretsiz içeriklerine erişim konusunda hazırlık yapmalılar.

Şirketlerin ileride karşılaşacakları sorunlar, onların kendi özgün tarzlarıyla bağlantılı olacaktır. Yayıncılar ise mutlaka, mobil cihazlardaki ücretli ve ücretsiz içeriklerine erişim konusunda hazırlık yapmalılar. Medya kuruluşları ve reklam ajansları, tablet ve akıllı telefon kullanıcıları etrafında şekillenen iletişim tarzına odaklanmalılar. Örneğin reklamcılar, bu iletişim tarzına değişik yorumlar getiren işler ortaya koyabilirler.

Gemius bir kaç aydan beri Türkiye’de de, internet ölçümlemesinde sabit ve hareketli cihazları ayrı ayrı değerlendiriyor. Hareketli cihazlar kısmı, akıllı telefonları ve tabletleri içeriyor.

” 2011’in başlarında tabletlerin yarattığı internet trafiği %0 idi. Akıllı telefonlardaysa oran %1’e denk geliyordu. Fakat Aralık 2013’te tabletler %2’ye, akıllı telefonlarsa %6’ya yükseldi. Bu verilerin yalnızca Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsadığını unutmayalım.”

Vesna Zakarič, Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü, Gemius

Bu makale 1999 yılında kurulan ve bir danışmanlık şirketi olan Gemius tarafından hazırlanmıştır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir