Techinside Google News
Techinside Google News

Işık tabanlı kablosuz ağ standardı Li-Fi yayınlandı

Işık tabanlı ağ standardı olarak bilinen Li-Fi, IEEE literatürüne girid. Li-Fi, Wi-Fi'den 100 kat daha hızlı veri transferi sağlayacak.

Işık tabanlı ağ standardı olarak bilinen Li-Fi, IEEE literatürüne girid. Li-Fi, Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı veri transferi sağlayacak.

Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE), ışık tabanlı kablosuz iletişim için bir standart olarak 802.11bb’yi ekledi. Standardın yayınlanması, veri iletim teknolojisi standardının piyasaya sürülmesini ve benimsenmesini hızlandırmaya yardımcı olacağı için küresel Li-Fi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı .

- Advertisement -

Radyo frekansları (RF) yerine ışık kullanmanın avantajları, pureLiFi, Fraunhofer HHI ve Light Communications 802.11bb Task Group gibi Li-Fi savunucuları tarafından vurgulanıyor. Li-Fi’nin “Wi-Fi ve 5G gibi geleneksel teknolojilere kıyasla benzersiz güvenlikle daha hızlı, daha güvenilir kablosuz iletişim” sağladığı söyleniyor. IEEE 802.11bb Li-Fi standardı yayınlandığına göre, başarılı Wi-Fi ile Li-Fi sistemleri arasındaki birlikte çalışabilirliğin tam olarak ele alınması umuluyor.

Li-Fi standartlar arasında yerini buldu

Elbette Li-Fi, Wi-Fi ve 5G alternatiflerini (kablolu ağları da) ortadan kaldırmayacak. Radyo dalgaları, atmosfer boyunca çok uzak mesafelerden ve opak nesneler aracılığıyla iletilirken hala belirgin bir avantaja sahip. Bunun yerine, mümkün olan yerlerde Li-Fi avantajlarından yararlanılmalı.

Fraunhofer HHI videosunda, veriler için bir binanın aydınlatma altyapısını yeniden kullanan bir Li-Fi sistemini görebilirsiniz. Burada, veri iletimi kızılötesi spektrumun bir kısmını kullandığından ışıklar gözle görülür şekilde yanıp sönmez veya yanıp sönmez.

Li-Fi’nin parladığı yer, yalnızca 224 GB/sn gibi hızlı sözde hızları değil. Fraunhofer’dan Dominic Schulz, özel bir optik spektrumda çalıştığı için bunun daha yüksek güvenilirlik ve daha düşük gecikme ve titreme sağladığına dikkat çekiyor. Ayrıca, “Light’ın görüş hattı yayılımı, duvar penetrasyonunu önleyerek, karışma ve gizli dinleme risklerini azaltarak ve santimetre hassasiyetinde iç mekan navigasyonunu mümkün kılarak güvenliği artırıyor” diyor.

Artık IEEE 802.11bb standardı yayınlandı, üreticiler ekosisteme daha fazla güvenebilir ve uygun olduğunda teknolojiyi entegre etmeye başlayabilir. Li-Fi’nin büyük çarklarından biri olan pureLiFi, Light Antenna ONE modülünü bağlı cihazlara entegrasyon için çoktan hazırladı. Firma, tanıtım materyallerinde Li-Fi’nin Wi-Fi’ye göre tercih edildiğini öne sürüyor. En önemli avantajlar; tıkanıklık olmadan daha fazla bağlantı, daha fazla güvenlik ve mahremiyet ve en yüksek bant genişliği görevleri olacak. 2024 Şubat ayında MWC’ye kadar çok daha geniş bir Li-Fi ağ cihazları yelpazesi ve standardı destekleyen kullanıcı cihazları görmeyi bekliyoruz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir