Techinside Google News
Techinside Google News

İsrailli araştırmacılar “süper deniz yosunu” üretti

Deniz yosununun doğal bileşikler üretme kabiliyetini artırmayı başaran araştırmacılar bunun geleceğin süper gıdası olabileceğine inanıyor.

Tel Aviv Üniversitesi (TAÜ) ve İsrail Okyanus Bilimi ve Limnolojik Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü yenilikçi bir çalışma, deniz yosununun medikal değerini önemli ölçüde artırmayı başardı. Bu çalışma deniz yosununun geleceğin süper gıdası olabileceğini, ayrıca ilaç ve kozmetik endüstrilerinde kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak daha büyük miktarlarda deniz yosununa ihtiyaç var. Bunun için, sağlıklı denizlerde doğal şekilde üretimini artırmak gerekiyor.

Faydaları konusundaki araştırmalar çok yeni

Makroalg olarak da bilinen deniz yosunu, kıyı deniz ekosisteminin temelini oluşturan deniz bitkilerinden biri. Deniz yosunu karbondioksiti emiyor ve çevreye oksijen veriyor. Böylelikle suya oksijen sağlayarak, çok sayıda balık ve omurgasız türü için yiyecek, yaşam alanı ve barınak sağlıyor. Oysa çoğu kişi deniz yosununun insanlar için faydalı olan çeşitli biyoaktif bileşikler ürettiğini henüz dikkate almıyor.

- Advertisement -

Deniz yosunları gelgitler, UV ışınları ve güneş radyasyonu sebebiyle ölebiliyor. Araştırmacılar deniz yosununun dayanıklılığını artırmayı amaçlayan bir önceki çalışmalarında buna çeşitli proteinler ve mineraller ekledi. Bu yeni çalışmada ise üretiminin artmasını sağlamanın yollarını araştırdılar ve deniz yosununun faydalı doğal bileşikler ve malzemeler üretme kabiliyetini önemli ölçüde artırdılar. İsrail medyası bu araştırmayı “süper deniz yosunu” başlığıyla duyuruyor.

İki katı antioksidan konsantrasyonu

Bu yeni araştırmada, biyoaktif bileşiklerin üretimini arttırmak amaçlandı ve örneğin bileşik türlerinden antioksidanların konsantrasyonu iki katına çıktı. Güneş ışığını bloke eden konsantrasyonlar üçe katlandı ve medikal değeri olan koruyucu pigmentler 10 kat güçlendi.

Sürdürülebilir deniz yosunu yetiştiriciliği

Entegre su ürünleri yetiştiriciliğinde, deniz yosununu balık yetiştiriciliği ile birleştirmek yenilikçi ve sürdürülebilir bir yaklaşım. Bu yöntem aynı zamanda deniz suyunu arıtmayı ve olumsuz çevresel etkileri en aza indirmeyi sağlama potansiyeline sahip.

Deniz yosunu yetiştiriciliği çevre dostu, ekolojik dengeyi koruyor ve insan kaynaklı aşırı kirleticileri en aza indirerek çevresel riskleri azaltıyor, sera gazı emisyonunu azaltıyor ve karbon ayak izini düşürüyor. Bu sebeplerle, deniz yosunu yetiştiriciliği, kirlilik, habitat kaybı ve iklim krizi gibi küresel çevresel zorluklarla başa çıkmaya yardımcı olabilir.

Kanser ilacı veya antibiyotik üretiminde kullanılabilir

Araştırmacılar, gelecekte deniz yosununun kanser ve diyabet ilaçları, anti-inflamatuar, anti-viral ve antibiyotik ilaçlar için hammadde olarak kullanılabileceğini düşünüyor. Geliştirdikleri yeni teknik, deniz yosununu küresel su ürünleri endüstrisine dahil etme potansiyeline sahip. Bu araştırma İsrail’in deniz yosunu biyoteknolojisinde lider olması sağlayabilir.

Araştırmacılar İsrail kıyılarının yerel yosun tipleri Ulva, Gracilaria ve Hypnea’ya odaklandı. Bu yosunlar balıkların bulunduğu alanlarda daha fazla görülüyor. Deniz yosununun yapısını değiştiren bu çalışma ile geleceğin süpergıdasını bulduklarına inanıyorlar.

Araştırma Marine Drugs dergisinde ““Enhancing Bioproducts in Seaweeds via Sustainable Aquaculture: Antioxidant and Sun-Protection Compounds” (Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yoluyla Yosunlardaki Biyo Ürünlerin Geliştirilmesi: Antioksidan ve Güneşten Korunan Bileşikler) başlığıyla yayınlandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir