Techinside Google News
Techinside Google News

Kitapçılarda bulunmayan mobil öykü uygulaması: Trendeki Yabancı

Trendeki Yabancı ile her ay yeni hikâyeler cebinize geliyor. Henüz iki hafta önce okurlarla buluşan uygulamanın hikâyesini dinledik

Bugünlerde İstanbul’da metro duraklarında meraklı gözler “Trendeki Yabancı” isimli bir mobil uygulamanın reklamlarını görüyor. Uygulama oyun veya e-ticaret uygulaması değil. Trendeki Yabancı üzerinden her ay bir tema çerçevesinde öykü okunabiliyor. Henüz iki hafta önce yayına giren uygulamayı Trendeki Yabancı Yayın Yönetmeni Selim Bektaş’tan dinledik.

- Advertisement -

Trendeki Yabancı’nın ortaya çıkış hikâyesinden başlayalım. Kısaca bilgi verebilir misiniz?

Tabii, şöyle açıklayayım: Can Yayınları bünyesinde zaten bir öykü dergisi çıkıyordu. “Öykü Gazetesi,”matbu bir dergiydi bu. Öykü Gazetesi ekibi ayrılınca biz de farklı bir dergi yapma arayışına girdik. Nasıl farklı bir formatta yapabileceğimizi düşünmeye başladık, o dönemde dijital yayıncılık üzerine düşünüyorduk. “Neden herkesin ulaşabileceği bir dergi olmasın,” diyerek mobil uygulama olarak çıkarmaya karar verdik. Tabii, bunun altında sadece yeni bir format deneme fikri değil, dergi yayıncılığındaki zorluklar da var. Bunların başlıcaları dergi dağıtımının zorluğu ve rafta görünme gibi sorunlar. Mobil uygulamayla bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıyoruz.

Peki, “Trendeki  Yabancı” ismini kim  buldu?

Bu ismi Can Yayınları Yayın Yönetmeni Cem Akaş buldu. Ama isim konusunda epey tartıştığımızı söyleyebilirim. Bunun için bazı anketler de yaptık. “Trendeki Yabancı” olmasının ise şöyle bir hikâyesi var: Biz Trendeki Yabancı’daki öyküleri gerçekten tren yolculuğunda karşınıza oturan tanımadığınız bir insanın size anlattığı hikâyeler şeklinde düşündük. Trendeki Yabancı’da da yazarları da tanımıyorsunuz ve tanımadığınız yabancılar size hikâye anlatıyor.

Trendeki Yabancı’nın iş modeli nedir? Bundan da bahsedebilir misiniz?

Buradaki iş modeli şu şekilde: Uygulamayı indirmek ücretsiz, üye olup indirdiğinizde derginin yüzde 25’lik kısmını ücretsiz okuyabiliyorsunuz. Kalan öyküleri okumak için için ise abone olmanızı bekliyoruz. Abonelik ücreti çok cüzi bir rakam, aylık lansman fiyatı 2,99, üç aylık için 12,99, altı aylık için 19,99 ve yıllık abonelik için ise 34,99 TL olmak üzere abonelik planları mevcut. Ayrıca okurlar abone olduktan sonra diğer sayıları da okuyabiliyor ve tüm arşive istediği zaman erişebiliyor. Yani sayı kaçırmak gibi bir şey söz konusu değil. Bunun yanı sıra öyküleri çevrimdışı olarak okumak da mümkün. Özellikle her gün milyonlarca kişinin toplu taşıma kullanıldığı düşünülürse, çevrimdışı okuma özelliği büyük önem kazanıyor.

 Gerçi, henüz başındasınız ama uygulamanın indirme sayıları nasıl? Rakam alabilir miyiz?

İndirme sayıları beklentimizin üzerinde. Geçtiğimiz hafta App Store’da en popüler uygulamalar arasında kendi kategorisinde 2. sıraya yükseldi . Henüz yayınlayalı iki hafta olduğu için sayılar üzerinden konuşmak ya da tahmin yapmak çok sağlıklı değil.

Peki, uygulamayla ilgili ilk tepkiler nasıl? Kullanıcılar neler söylüyor?

Trendeki Yabancı ülkemizde daha önce denenmemiş bir şey. İlk tepkilerden ve yorumlardan beğenildiğini söyleyebiliriz.

Trendeki Yabancı gibi bir işi ilk kez yapıyoruz. Dolayısıyla birlikte öğreneceğimiz bir süreç. Okurlardan gelen geribildirimleri de çok önemsiyoruz. Okurun okuma deneyimini iyileştirmek çok önemli. Bu geribildirimleri değerlendiriyoruz ve ilerleyen aylarda birtakım yenilikleri içeren bir güncelleme yayınlayacağız.

Uygulama için ajansla mı çalıştınız yoksa kendi bünyenizde mi ürettiniz?

Biz bir yazılım ekibiyle çalışıyoruz. Bu ekip uygulamayı yapıyor. İnternet sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı da yayınevimizde de birlikte çalıştığımız Walks yönetiyor.

Trendeki Yabancı’ya öykü dışında roman ya da şiir gibi başka formatları da eklemeyi düşünüyor musunuz?

Şiir düşünmüyoruz ama ilk sayımızda bir tefrika roman yayımlamaya başladık. Yazar Hakan Toker’in tefrikasını yayımlıyoruz. Her sayıda çizgi roman da yayınlarımız arasında yer alıyor.  

Bunun yanı sıra yakında interaktif öyküler gelecek. Bizi en çok heyecanlandıran konulardan biri de bu.

İnteraktif öyküler için belirlediğiniz bir takvim var mı?

Yeni yılda başlamayı düşünüyoruz. Şu anki önceliğimiz Trendeki Yabancı’nın bilinirliği. Bunun ardından interaktif öyküler gelecek.

Diğer bir konu da, Trendeki Yabancılar’daki yazarlar. Buraya öykü gönderecek yazarları nasıl seçeceksiniz?

Trendeki Yabancı herkese açık, herkes öyküsünü gönderebiliyor. Hatta, ikinci sayıyla birlikte “Yemekli Vagon” diye bir bölüm ekledik, dışarıdan gelen öyküleri değerlendirip yayımlıyoruz. Onun dışında sevdiğimiz yazarlara sipariş de veriyoruz ve dünyadan çağdaş öyküler de yayımlıyoruz. Daha önce yayımlanmış öykülere yer vermiyoruz, özgün içerik olması gerekiyor. Bununla birlikte her ay için farklı bir tema var. Burada da üç veya dört tema öyküsü oluyor, ikinci sayının teması, “çocuk oyuncağı”.

Trendeki Yabancı‘nın tanıtım videosunu aşağıda seyredebilirsiniz:

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir