Techinside Google News
Techinside Google News

Litvanya enerji depolama planını genişletiyor

Litvanya enerji depolama konusunda 2028 hedefini belirledi. 800 MWh’lik enerji depolama için bütçe ayrıldı.
- Advertisement -

Litvanya, 8 Şubat’ta Rus elektrik şebekesinden ayrılmadan sadece bir gün önce, şebeke istikrarını güçlendirmeyi ve enerji dönüşümünü hızlandırmayı amaçlayan büyük bir enerji depolama tedarik girişimi başlattı.

Enerji Bakanlığı, 2028 yılı sonuna kadar iletim şebekesine doğrudan bağlı en az 800 MWh enerji depolama sisteminin geliştirilmesini desteklemek için 102 milyon Euro (119 milyon dolar) ayırdı.

Litvanya enerji depolama için yatırım yapıyor

Haziran ortasında, Çevre Proje Yönetim Ajansı (EPMA) tarafından yönetilen ihaleye başvuruların sona erdiğini duyuran Bakanlık, programa büyük ilgi gösterdi ve toplam 197,5 milyon avroluk başvuru geldi; bu da mevcut bütçenin neredeyse iki katı. Bakanlık, buna karşılık fonu artırma taahhüdünde bulundu.

Enerji Bakanı Zygimantas Vaiciunas Haziran ayında yaptığı açıklamada: “Dengeleme pazarının açılması, dinamik hizmet fiyatlandırması ve depolama geliştirmeye yönelik güçlü yatırımcı ilgisiyle, sürekli ivmeyi teşvik etmek ve dengeleme hizmetleri için rekabetçi bir pazar yaratmak istiyoruz. Yüksek kapasiteli depolama sistemlerinin hızla yaygınlaştırılması, yeşil enerjinin ilerlemesi ve son kullanıcılar için rekabetçi elektrik fiyatlarının korunması açısından kritik önem taşıyor” dedi.

Bakanlık, verdiği sözü yerine getirerek 37 milyon avroluk ek fonu onayladı ve sunulan başvuruların değerlendirilmesine başladı. Süreç iki aşamadan oluşuyor: idari uygunluk incelemesi (en fazla 30 iş günü), ardından teknik değerlendirme (30 iş günü daha).

Destek, iletim sistemi işletmecisine dengeleme hizmeti sağlamak üzere tasarlanmış, kapasitesi 15 MW ile 150 MW arasında değişen elektrik depolama tesislerini hedefleyecektir. Uygun proje maliyetlerinin %30’una kadar sübvansiyon sağlanabilecek olup, finansman MWh başına 150.000 Avro ile sınırlandırılmıştır. Uygun başvuru sahipleri arasında finans ve kredi kuruluşları hariç olmak üzere tüzel kişiler yer almaktadır.

Bakanlık, esnek ve modern bir elektrik depolama ekosistemi oluşturma taahhüdünü yineledi. Uzun vadeli hedefi, yatırım dostu bir düzenleyici çerçeve oluşturmak ve ulusal depolama kapasitesini 2028 yılına kadar 1,5 GW / 4,4 GWh’e çıkarmaktır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

HABERLER

TÜMÜ

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz