Techinside Google News
Techinside Google News

Merkez Bankaları dijital para birimlerini benimseyecek

Merkez Bankaları dijital para birimlerini benimseyerek kullanıma alacak. 2030’a kadar 24 Merkez Bankası kullanıma başlayacak.

Merkez Bankaları dijital para birimlerini benimseyerek kullanıma alacak. 2030’a kadar 24 Merkez Bankası kullanıma başlayacak.

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) yayınladığı bir ankette, gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerdeki yaklaşık iki düzine merkez bankasının on yılın sonuna kadar dolaşımda dijital para birimlerine sahip olmasının beklendiğini ortaya koydu.

- Advertisement -

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, hızlanan nakit düşüşünün ortasında dijital ödemeleri özel sektöre bırakmaktan kaçınmak için perakende kullanım için para birimlerinin dijital versiyonları üzerinde çalışıyor ve çalışıyor. Bazıları ayrıca finansal kurumlar arasındaki işlemler için toptan sürümlere bakıyor.

24 Merkez Bankası için kullanım bekleniyor

BIS’in anketine göre, yeni Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC’ler) çoğu, on bir merkez bankasının Bahamalar, Doğu Karayipler, Jamaika ve Nijerya’daki halihazırda canlı dijital perakende para birimleri yürüten akranlarına katılabileceği perakende alanında ortaya çıkacak.  BIS, gelecekte finansal kurumların tokenleştirme sayesinde yeni işlevlere erişmesine izin verebilecek toptan satış tarafında, dokuz merkez bankasının CBDC’leri başlatabileceğini söyledi.

Raporun yazarları: “Sınır ötesi ödemelerin artırılması, merkez bankalarının toptan CBDC’ler konusundaki çalışmalarının ana itici güçleri arasında yer alıyor” dedi. İsviçre Ulusal Bankası, Haziran ayı sonlarında bir pilotun parçası olarak İsviçre’nin dijital borsasında toptan bir CBDC yayınlayacağını açıklarken, Avrupa Merkez Bankası 2028’deki olası lansman öncesinde dijital euro pilotuna başlama yolunda ilerliyor. Çin’de pilot test şu anda 260 milyon kişiye ulaşıyor ve diğer iki büyük gelişmekte olan ekonomi, Hindistan ve Brezilya, gelecek yıl dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlıyor. BIS ayrıca, araştırmasında bir tür CBDC ile uğraşan merkez bankalarının payının yüzde 93’e yükseldiğini ve yüzde 60’ının stabilcoinlerin ve diğer kripto varlıkların ortaya çıkmasının çalışmalarını hızlandırdığını söyledi.

Geçtiğimiz 18 ay, kripto piyasasında, Mayıs 2022’de desteksiz bir stablecoin olan TerraUSD’nin başarısızlığı, kripto borsası FTX’in Kasım’da çöküşü ve hizmet veren Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi bankaların iflas etmesi dahil olmak üzere kripto piyasasında kargaşaya sahne oldu. Bu gelişmelerin geleneksel finansal piyasalar üzerinde büyük bir etkisi olmasa da, birden fazla kripto varlıkta satışlara yol açtı.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde %40’ı, merkez bankalarının veya kendi yetki alanlarındaki diğer kurumların yakın zamanda tüketiciler veya işletmeler arasında stablecoin’lerin ve diğer kripto varlıkların kullanımına ilişkin bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir