Meta’nın yeni Süper Zeka Laboratuvarı’nın üst düzey üyeleri, şirketin güçlü açık kaynaklı yapay zeka modeli Behemoth’tan uzaklaşıp bunun yerine kapalı bir Meta yapay zeka moadeli geliştirmeyi görüştü. Kaynaklar, The Times’a Meta’nın Behemoth üzerindeki eğitimini tamamladığını, ancak iç performansının yetersiz kalması nedeniyle lansmanının ertelendiğini söyledi. Yeni Süper Zeka Laboratuvarı faaliyete geçtiğinde, model üzerindeki testlerin durdurulduğu bildirildi.
Meta yapay zeka moadeli
Bir şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, Meta’nın açık kaynaklı yapay zeka konusundaki tutumunun “değişmediğini” söyledi. Sözcü: “Önde gelen açık kaynaklı modelleri yayınlamaya devam etmeyi planlıyoruz. Geçmişte geliştirdiğimiz her şeyi yayınlamadık ve bundan sonra hem açık hem de kapalı Meta yapay zeka moadeli eğitmeye devam etmeyi umuyoruz” dedi.
Sözcü, Meta’nın Behemoth’tan uzaklaşma potansiyeli hakkında yorum yapmadı. Eğer bu gerçekleşirse, Meta kapalı kaynaklı modellere öncelik verebilir ve bu, şirket için büyük bir felsefi değişim anlamına gelir.
Meta, Meta AI asistanını destekleyenler gibi daha gelişmiş kapalı kaynaklı modelleri şirket içinde kullanırken, Zuckerberg açık kaynaklı yazılımı şirketin dış yapay zeka stratejisinin merkezi bir parçası haline getirmişti. Bu, yapay zeka gelişiminin daha hızlı ilerlemesini sağlamanın bir yoluydu. Zuckerberg, Llama ailesinin açıklığını, Microsoft ile ortaklık kurduktan sonra daha kapalı hale geldiği için kamuoyunda eleştirdiği OpenAI gibi rakiplerinden farklılaştırıcı bir özellik olarak açıkça konumlandırdı. Ancak yapay zekaya milyarlarca dolar yatıran Meta, reklamların ötesinde para kazanma baskısı altında. Şirketin yeni Meta yapay zeka moadeli stratejisinin, bu baskıyı nasıl hafifleteceği merak konusu.
Bunlara, üst düzey araştırmacıları bünyesine katmak için büyük imza bonusları ve dokuz haneli maaşlar ödemek, yeni veri merkezleri kurmak ve yapay genel zeka (AGI) veya “süper zeka” geliştirmenin muazzam maliyetlerini karşılamak da dahil.
Dünyanın en iyi yapay zeka araştırma laboratuvarlarından birine sahip olmasına rağmen Meta, yapay zeka çalışmalarını ticarileştirme konusunda OpenAI, Anthropic, Google DeepMind ve xAI gibi rakiplerinin gerisinde kalıyor.
Meta kapalı modellere öncelik veriyorsa, bu durum açıklığın ideolojik değil, stratejik bir hamle olduğunu gösterebilir. Zuckerberg’in geçmişteki yorumları, Meta modellerinin açık kaynaklı hale getirilmesine yönelik kararsızlığına işaret ediyor.