Techinside Google News
Techinside Google News

Mickey Mouse, yakında herkese ait olacak!

Birkaç yıldız işareti ve uyarıyla birlikte Disney yapımı Mickey Mouse, yakında kamu malı haline gelecek filmler, kitaplar ve eserler silsilesinin başını çekecek.

Pek çok yakın gözlemcinin hiçbir zaman gelmeyebileceğini düşündüğü bir anda, fikri mülkiyetin en önemli parçasının ve belki de Amerikan pop kültürünün en ikonik karakterinin en az bir versiyonu, ilk beyazperde gösterimi olarak Disney’in telif haklarından muaf olacak. 1928’de hem Mickey hem de Minnie Mouse’un yer aldığı kısa “Steamboat Willie” herkesin kullanımına sunuldu.

“Budur. Bu Mickey Fare. Bu heyecan verici çünkü bir nevi sembolik.” diyor hukuk profesörü ve Duke Kamusal Alan Çalışmaları Merkezi yöneticisi Jennifer Jenkins, “Kamu Alanı Günü” için her yıl 1 Ocak’ta köşe yazısı yazıyor. “Kendimi vapurdaki dumanı dışarı atan boru gibi hissediyorum. Oldukça heyecan verici.

- Advertisement -

ABD yasaları, Kongre’nin Mickey’nin yaşamı boyunca birkaç kez genişletmesinden sonra telif hakkının 95 yıl süreyle tutulmasına izin veriyor.

Jenkins, “Bazen alaycı bir şekilde Mickey Mouse Koruma Yasası olarak anılıyor.” dedi. “Bu fazla basite indirildi çünkü görev süresinin uzatılması için baskı yapan yalnızca Disney değildi. Eserleri yakında kamu malı olacak olan ve 20 yıllık ekstra korumadan büyük ölçüde yararlananlar, telif hakkı sahiplerinden oluşan bir gruptu.

Bir Disney sözcüsü Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Mickey Mouse’un 1928 tarihli kısa film Steamboat Willie’de ilk kez ortaya çıkmasından bu yana, insanlar karakteri Disney’in hikayeleri, deneyimleri ve özgün ürünleriyle ilişkilendirdiler.” dedi. “Steamboat Willie filminin telif hakkı sona erdiğinde bu durum değişmeyecek.

Mevcut sanatçılar ve yaratıcılar Mickey’den yararlanabilecekler, ancak büyük sınırlamalarla. Sadece “Steamboat Willie”deki daha haylaz, fareye benzeyen, konuşmayan tekne kaptanı kamuoyuna duyuruldu.

Disney’in açıklamasında “Mickey’nin daha modern versiyonları, Steamboat Willie telif hakkının sona ermesinden etkilenmeyecek ve Mickey, hikaye anlatımımızda, tema parkı atraksiyonlarında ve ürünlerimizde Walt Disney Company’nin küresel elçisi olarak öncü bir rol oynamaya devam edecek.” dedi.

Ancak bir karakterin sergilediği her özellik veya kişilik özelliği mutlaka telif hakkına tabi değildir; dolayısıyla mahkemeler önümüzdeki yıllarda Disney’in mülkiyetinin içinde ve dışında ne olduğunu belirlemekle meşgul olacak.

Şirket, “Elbette Mickey Mouse’un daha modern versiyonları ve telif hakkına tabi diğer eserler üzerindeki haklarımızı korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Disney, kurumsal maskot ve marka tanımlayıcı olarak Mickey’nin ticari markasını hâlâ sağlam ve ayrı bir şekilde elinde tutuyor; yasa ise tüketicileri bir ürünün orijinal yaratıcıdan geldiğini düşünmeye sevk etmek için aldatıcı bir şekilde karakterin kullanılmasını yasaklıyor. Bir film şirketi ya da tema parkı kuran hiç kimse, fare kulaklarını logosu yapma özgürlüğüne sahip olmayacak.

Disney’in açıklamasında “Mickey ve diğer ikonik karakterlerimizin izinsiz kullanımından kaynaklanan tüketici kafa karışıklığına karşı koruma sağlamaya çalışacağı.” belirtildi.

Walt Disney ve ortağı Ub Iwerks’in yönettiği ve sesi görselleriyle senkronize eden ilk çizgi filmlerden biri olan “Steamboat Willie“, aslında Mickey ve Minnie’nin yer aldığı üçüncü çizgi filmdi ama piyasaya sürülen ilk çizgi filmdi. Bir teknenin kaptanlığını yapan ve diğer hayvanlardan müzik aletleri yapan daha tehditkar bir Mickey’yi içeriyor.

Bu filmde ve son yıllarda Disney animasyon filmlerinin girişinde kullanılan bir klipte Mickey, 1910 yapımı “Steamboat Bill” şarkısını ıslıkla çalıyor. Şarkı, “Steamboat Willie“den yalnızca birkaç ay önce vizyona giren Buster Keaton filmi “Steamboat Bill Jr“ın ismine ilham kaynağı oldu. Keaton filminin telif hakkı yenilenmedi ve film 1956’dan beri kamu malı.

Cory Doctorow, “95 yıl geçmesine rağmen hâlâ tanınabilen ve kalıcı olan eserlerin olması açıkçası dikkat çekici.” dedi. “Ve bu, kaybetmiş olmamız gereken, hala geçerliliği olan şeyler hakkında düşünmenizi sağlıyor.

ABD kamu alanına giren diğer eserler arasında Charlie Chaplin’in “Sirk” filmi, Virginia Woolf’un “Orlando” romanı ve Bertolt Brecht’in “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikal oyunu da yer alıyor.

1998’de kabul edilen mevcut telif hakkı terimi, ABD’yi Avrupa Birliği ile daha yakın bir uyum haline getirdi ve bu da Kongre’nin bu süreyi uzatmasını pek mümkün kılmadı. Artık aralarında yayıncılık koluyla Amazon, kitap projesiyle Google’ın da bulunduğu ve bazı durumlarda kamusal alanı savunan güçlü şirketler de var.

Illinois Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde telif hakkı ve uluslararası fikri mülkiyet hukuku alanında uzmanlaşmış profesör Paul HealdAslında şu anda Mickey Mouse yasasının kabul edildiği 20 yıl öncesine kıyasla daha fazla geri dönüş var.” dedi.

Bazı durumlarda ABD, Avrupa’nın çok ötesine geçiyor ve kendi menşe ülkesinde halihazırda kamuya açık olan eserlerin telif hakkını koruyor; ancak uluslararası anlaşmalar, ABD’nin orada üretilen eserler üzerinde diğer ulusların daha kısa koşullarını benimsemesine izin verecek.

Örneğin George Orwell’in, her ikisi de 1940’larda basılan “Hayvan Çiftliği” ve “1984” kitapları, memleketi Büyük Britanya’da artık kamu malı.

Heald, “Bu çalışmalar ABD’de 25 yıl boyunca kamu malı haline gelmeyecek.” dedi. “Kongrenin, ‘şimdi kısa vade kuralını benimsiyoruz’ diyen bir yasayı geçirmesi kelimenin tam anlamıyla maliyetsiz olurdu, bu da burada tonlarca eserin kamuya açık hale gelmesine neden olurdu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir