Techinside Google News
Techinside Google News

Microsoft, Entra ID ile 365 hizmetleri arasındaki bağlantı üzerinden mercek altında!

Google, Avrupa Birliği'nin antitröst otoritelerinin, Microsoft tarafının kimlik doğrulamayı Azure'a adil olmayan bir şekilde bağlayıp bağlamadığını sorduğunu söyledi. Bu, yetkililerin Redmond'un politikalarının birçok yönünü değerlendirdiğinin bir başka işareti.

Özellikle, Microsoft’a yönelik şikayetleri araştıran AB ekibi, müşterilerin Microsoft hizmetlerine erişmek için bulut tabanlı bir kimlik ve erişim yönetimi çözümü olan Entra ID’yi kullanmaları gerekip gerekmediğini veya rakiplerin teknolojisini de kullanıp kullanamayacaklarını anlamaya çalışıyor.

Bulut platformunun Başkan Yardımcısı Amit Zavery, AB’den gelen bu spesifik sorunun Google’ın masasına düştüğünü ve Microsoft’un lisanslamasında karmaşıklık oluşturduğunu söyledi.

- Advertisement -

Microsoft’un arayüzleri, API’leri kaldırabileceğini veya “diğer satıcıların ayak uydurmasına izin vermeden değişiklik yapabileceğini” iddia etti.

Konuşulan sistem yöneticileri, Microsoft 365 kaynaklarına erişmek için sadece Entra ID’yi kullandıklarını söylediler. Biri, “Kimse Samba veya farklı bir dizin kullanarak giriş yapmayı bilmezdi.” dedi. “365 üyeliği oluşturduğunuz anda, aynı zamanda bir Entra ID de oluşturuluyor, bunlar içsel olarak bağlantılı.

Üçüncü taraflar kesinlikle kendi kimlik ve kimlik doğrulama hizmetlerini Microsoft mülklerine satıyorlar.

Örneğin, Okta, “Microsoft teknolojileri ve ötesiyle sorunsuz entegrasyon” iddiasında bulunuyor. Microsoft’un “Office 365’in ötesindeki herhangi” bir “yeni çevrimiçi hizmetine” erişim sağlayabileceğini söylüyor ve Okta kullanarak müşterilerin cihazları birleştirebileceğini, Windows Hello yüz tanıma özelliğini kullanabileceğini ve “Okta Windows Edge tarayıcı eklentisi kullanarak SSO olmayan uygulamalara güvenli erişim” sağlayabileceğini belirtiyor.

Zavery, teknoloji uzmanlarının bu sorunu aşabileceğini kabul etti ancak küçük işletmelerin veya yeni kurulan şirketlerin ellerinde daha derin teknik kaynaklara sahip olmayabileceğini ve daha büyük müşterilerin risk veya şüphe yaratmak istemeyebileceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu’ndan spesifik soruşturma hakkında yorum yapması istendi ve sözcü standart bir beyan gönderdi: “Komisyon, standart prosedürlerimize göre değerlendirdiğimiz Azure ürünüyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere Microsoft ile ilgili birçok şikayet aldı. Genel olarak Komisyon, bilgi taleplerinin gönderilmesi de dahil olmak üzere, elinde bir dizi soruşturma yetkisine sahip.

Microsoft’un bir sözcüsü şunları söyledi: “Diğer bulut SaaS hizmetleri gibi Microsoft da müşterilerimizin bulut hizmetlerimize güvenli bir şekilde erişmesini sağlayan yerleşik kimlik yeteneklerine sahiptir.

Ayrıca, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümü seçmelerine olanak sağlamak için Ping ve Okta gibi üçüncü taraf kimlik hizmetlerinin yanı sıra güvenlik sağlayıcılarıyla da kusursuz entegrasyon sağlayan açık API’ler sağlıyoruz.

Avrupa, ABD ve Birleşik Krallık’taki antitröst ekipleri, AWS de dahil olmak üzere rakiplerin, Microsoft’un lisanslama politikalarının rekabete aykırı olduğu ve müşterileri kilitlemek için tasarlandığı yönündeki iddialarını inceliyor. AB tarafından gönderilen Entra kimlik soruları, genel soruşturmanın yalnızca bir ayağını oluşturuyor.

Ayrıca, Microsoft’un rakibin bulutunda çalışan yazılımlar için daha fazla lisans ücreti talep etmesinin ve AWS, Google ve Alibaba‘nın listelenmiş sağlayıcılar olarak sınıflandırılmasının nedenleri de araştırılıyor. Bu da müşterilerinin aslında kendi bulut altyapılarında belirli Microsoft yazılımlarını çalıştırmasının yasaklandığı anlamına geliyor.

Microsoft, Ekim 2022’de daha küçük bulut sağlayıcıları için tavizler verdi ve üçlünün Microsoft lisanslarıyla ilgili olarak AB’ye ortak bir şikayette bulunmasının ardından Avrupa’daki OVHcloud, Aruba SpA ve DCC ile gizli bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın içeriği kamuya açıklanmayacak.

Benzer şekilde, AWS tarafından desteklenen Avrupa Bulut Altyapısı Hizmet Sağlayıcısı (CISPE) lobi grubu da şu anda Microsoft ile kendi anlaşmalarına varmak için pazarlık yapıyor. Daha önceki bir teklifi “önemsiz” olarak nitelendirerek reddetmişti.

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi yerel bulut pazarının durumunu inceliyor ve CMA’ya sunduğu sunumda AWS, Microsoft’u seçenekleri kısıtlamakla ve müşterilerin Microsoft dışında herhangi birini seçmesini “mali açıdan yaşanmaz” hale getirmekle suçladı. Amazon’un gelir tabanının genişleyen boyutu göz önüne alındığında bu belki biraz zengin.

CMA, çıkış ücretleri, indirimli fiyatlandırma, uyumluluk ve yazılım lisanslaması gibi konuları değerlendiriyor.

ABD’de Federal Ticaret Komisyonu da işlemleri izliyor ve Microsoft, Google tarafından Google’ın diğer iş alanlarının çok iyi bildiği bir şey olan bulut tekelini yönetmekle suçlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir