Techinside Google News
Techinside Google News

NASA için evdeki hesap Mars’a uymadı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, daha çok bilinen adıyla NASA Mars planlarını yakın zamanda gözden geçirmek zorunda kalabilir. NASA Genel Müfettişi tarafından kurum içinde yapılan bir denetleme, 2030 yılında Mars’a astronot göndermeyi hedefleyen Space Launch System (SLS) projesi için kullanılacak yazılımın bütçeyi bir hayli aştığını ortaya çıkardı. Üstelik yazılım geliştirme süreci planlanan takvimin de oldukça gerisinde.

NASA Mars projesinin belkemiği niteliğinde olan SLS sistemini her yönüyle bu yazılım kontrol edip denetleyecek. Ancak yazılımı geliştirmenin astarı yüzünden pahalıya geldi. ABC News‘in elde ettiği bilgilere göre yazılımı geliştirme giderleri 207 milyon dolara dayanacak. Bu da ilk düşünülen bütçeden yüzde 77 daha fazla.

- Advertisement -

Sadece video oyunları değil, sistem yazılımı da gecikir

Bu yılın yaz aylarında tamamlanması planlanan yazılımın 2017 sonuna sarkması da denetleme bulgularının üstüne tuz biber ekiyor. Müfettiş raporunda bu gecikmeler nedeniyle SLS yazılımında “ekipman ve sistem arızalarının temel sebebinin otomatik tespitini” sağlayacak yeteneklerden vazgeçilmesi planlandığı belirtiliyor. Diğer bir deyişle Mars’a gidecek olan NASA astronotları biraz daha az güvenlikli bir yolculuğa çıkacaklar.

Raporda NASA’nın bu projeyi şimdilik askıya alması ve SpaceX’te kullanılana benzer bir ticari uzay uçuşu yazılımı kullanması öneriliyor. Ancak müfettiş bile bunun gerçekleşeceğine inanmıyor; çünkü “süreçte değişiklik yapmaktan çekinmek, NASA’daki aşırı iyimserliği ve belirli bir süre içinde kurumun yapabileceğinden fazlasına söz verme alışkanlığını yansıtıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir