Techinside Google News
Techinside Google News

Netflix gelişmiş kodlama iddiasını sürdürüyor

Teknoloji direktörü Aaron ile birlikte Netflix gelişmiş kodlama iddiasını sürdürüyor. Peki Netflix şimdiye dek nasıl bir adım daha önce oldu?
- Advertisement -

Netflix’in kıdemli kodlama teknolojisi direktörü Aaron, bu yılın başlarında şirketin Screen Actors Guild Awards canlı yayınını izliyordu. Dünyanın geri kalanı tüm bu ünlülere ve onların yanıp sönen kameralar denizinde parıldayan gösterişli kıyafetlerine hayret ederken, Aaron’un zihni hemen Netflix’in kodlama teknolojisinin üstesinden gelmek zorunda kalacağı ilgili tüm görsel zorlukları analiz etmeye başladı. Yakın zamanda Netflix’in Los Gatos, California’daki ofisindeki bir röportajda “Aman Tanrım, bu içeriği kodlamak çok zor olacak” diye düşündüğünü hatırladı.

Netflix gelişmiş kodlama çözümü

Aaron son 13 yılını Netflix’in filmlerini ve TV şovlarını kodlama biçimini optimize etmek için harcadı. Aaron’a göre kendisinin ve ekibinin yaptığı çalışma, şirketin daha yavaş bağlantılar üzerinden daha iyi görünen yayınlar sunmasına olanak sağladı ve yalnızca 4K yayınlar için yüzde 50 bant genişliği tasarrufu sağladı. Netflix’in kodlama ekibi, AV1 video codec bileşeninin ve nihai halefinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere, yayın akışını iyileştirmeye yönelik sektör çapındaki çabalara da katkıda bulundu.

Artık Aaron, Netflix için bir sonraki aşamaya geçmeye hazırlanıyor: Yalnızca art arda izleme hizmeti olmakla yetinmeyen şirket, geçen yıl bulut oyunlarına ve canlı yayına da yöneldi. Netflix şu ana kadar öncelikle SAG Ödülleri gibi tek seferlik canlı etkinliklerle ilgilendi. Ancak gelecek yıldan itibaren şirket, WWE RAW’ı her Pazartesi canlı olarak yayınlayacak. Yayıncı, güreş serisini Comcast’in USA Network’ünden aldı. Burada uzun süredir 1 numara olan şov, düzenli olarak yaklaşık 1.7 milyon izleyiciyi kendine çekiyor. Bu izleyici kitlesini her hafta memnun etmek bazı yeni zorluklar ortaya çıkarıyor.

Aaron, isteğe bağlı video akışı için sektör kısaltmasını kullanarak, “VOD için sahip olduğumuzdan tamamen farklı bir kodlama hattı. Ekibime karşı görevim, VOD ile aynı bant genişliği gereksinimlerini elde etmek ancak bunu daha hızlı, gerçek zamanlı bir şekilde yapmak” diyor.

Bunu başarmak için, Aaron ve ekibinin temel olarak her şeye baştan başlaması ve Netflix’in akışlarını optimize etmek için on yıldan fazla bir süre boyunca öğrendikleri hemen hemen her şeyi göz ardı etmesi gerekiyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için Netflix, her videoyu önceden tanımlanmış bir kodlama parametreleri veya Aaron ve meslektaşlarının adlandırmayı sevdiği tarifler listesine göre bir dizi farklı bit hızı ve çözünürlükle kodladı. O günlerde, çok yavaş bağlantıya sahip bir izleyici otomatik olarak 235 kbps bit hızına sahip 240p yayına ulaşıyordu. Daha hızlı bağlantılar 1750 kbps 720p video alacaktır; Netflix’in yayın kalitesi, 5800 kbps bit hızıyla 1080p’ye ulaştı.

Şirketin içerik dağıtım sunucuları, cihazlarına ve geniş bant hızlarına göre her izleyici için en iyi sürümü otomatik olarak seçecek ve ağ yavaşlamalarını hesaba katarak yayın kalitesini anında ayarlayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir