Techinside Google News
Techinside Google News

Netflix Türk Yayıncıları Korkuttu mu?

platform-feature-multiscreen-2[1]

Netflix, dünya çapında 60 ülkede 70 milyon aboneye hizmet veren, dijital bir yayın platformu. Talebe göre yayın yapan bu platformda, kullanıcılar dizilerin, programların zamanlarını beklemiyor, aksine istediği diziyi, istediği programı istediği zaman ve üstelik de istediği platformdan seyredebiliyor.

- Advertisement -

Bu yayıncılık anlayışı, yani talebe göre yayıncılık, aslında yayıncılığın geleceğini oluşturuyor. Yani elbette TV programları ve dizileri belirli saatlerde yayınlanmaya devam edecek ancak artık bir diziyi ve bir programı kaçırdığınızda, oturup tekrarının ne zaman yayınlanacağı bilgisini aramak zorunda kalmayacaksınız. Netflix gibi platformlar sayesinde, tüm dizileri, filmleri, programları istediğiniz anda yeniden seyretme şansına kavuşacaksınız.

Bu sistemi bir süredir Tivibu, D-Smart ve Turkcell TV gibi dijital yayın platfromlarında deneyimliyorduk ancak elbette istediğimiz her diziyi, programı bulmamız mümkün olmuyordu. Bazı dizilerin tüm bölümleri arşivde bulunabiliyorken, bazı dizilerin sadece son bir-iki bölümünü izlemeye izin veriliyordu.

Netflix ise Türkiye’de alıştığımız dijital yayın platformlarından çok daha farklı bir yayıncılık anlayışına sahip. Netflix, Türkiye’deki dijital yayın platformlarının aksine, TV yayınını destekleyen bir yan hizmet değil, başlı başına bir eğlence kanalı gibi çalışan, hatta kendi dizilerini çeken, kendi şovlarını hazırlayan bir TV kanalı görüntüsü veriyor. Üstelik Netflix desteği ile yaratılan bu diziler ve şovlar, dünya çapında da çok büyük ilgi görüyor, tam anlamıyla hit oluyor. Yani Netflix’i bizim TV yayınlarını kopyalayıp dijital ortamda yayınlayan, TV yayınlarına ileri geri sarma özelliği katan dijital yayın platformlarından ayırmak gerekiyor.

Netflix, dün 130 ülkeye daha hizmet vereceğini açıkladı ve Türkiye de bu ülkelerin arasında yer alıyor ancak bu hamle bizim dijital yayın platformlarını ne kadar etkileyecek, bu sorunun üzerinde biraz düşünmek gerekiyor.

Sosyal medyada, Netflix Türkiye’ye de yayın yapacak haberleri büyük heyecanla paylaşılsa da, işin aslı o kadar da coşkulu değil. Netflix aslında Türkiye’ye özel bir yayın yapmıyor ve uzun süre de yapmayacak gibi görünüyor. Türkiye, Netflix’teki abonelik kısıtlamasının kaldırıldığı 130 ülkeden sadece biri. Ama Netflix sisteminde Türkiye’ye yönelik özel bir hazırlık yok.

Dizilere Türkçe alt yazı hazırlanmayacak.

Türk seyircisine özel diziler, programlar hazırlanmayacak.

Abonelik sisteminde Türk Lirası bile geçerli değil. Türk aboneler, Euro üzerinden ödeme yapmak zorunda. Bu da her ay abonelik ücretinin değişmesi anlamına geliyor.

Hatta Netflix’in Türkiye sayfası bile Türkçe değil.

Üstelik yabancı dizileri seven Türk seyircileri, bu dizilerin hepsini de internetteki malum sitelerden yıllardır bedava izliyor. Şimdi, aynı dizileri alt yazısı bile olmadan izlemek için niçin para ödesin? Üstelik de HD kalitesinde izleyebilmek için ekstra bir ödeme daha yapması lazım ki, malum dizi siteleri tüm yabancı dizileri 1080p kalitesinde, Türkçe alt yazı ile, anı anına yayınlıyor. Yabancı bir dizi yayına girdikten birkaç saat sonra Türkiye’de de alt yazısı hazır halde yayına giriyor.

Elbette korsan yayınları savunmamız mümkün değil ancak ortada bir gerçek var, Türkiye’de yabancı dizileri orijinal dilinden, alt yazı desteği olmadan izleyebilecek kadar iyi ingilizceye sahip dizi severlerin sayısı çok değil. Ülkenin tümü zaten, Türk televizyonlarındaki evlilik programlarına ve kadın dizilerine kilitlenmiş bir kitleden oluşurken, yabancı dizilere çoğunlukla genç üniversite öğrencilerinin küçük bir kısmı ilgi gösteriyor ki, bu kitlenin çoğu iyi ingilizceye sahip değil veya Netflix’e ayda 30 lira ödeyecek maddi güce sahip değiller.  Üniversite öğrencileri, ailelerinden zar zor aldıkları harçlıkların 30 lirasını her ay Netflix’e ödemeyi tercih etmeyecektir.

Aileler ise evde İngilizce yayın yapan bir dijital platfrom için, futbol maçlarını, evlilik programlarını, kadın dizilerini gösteren yerli dijital yayın platformlarından vazgeçmeyecektir.

Dolayısıyla, Tivibu, D-Smart, Digitürk veya Turkcell TV yöneticilerinin, Netflix haberlerini alaycı bir gülümsemeyle okuduklarını tahmin edebiliriz.

Ancak yine de Netflix’in kendi dizilerini ve programlarını üreterek dünya çapında yakaladığı başarı, bizim yerli platformlara da örnek olmalı. Bu alanda eksik kalan dijital yayın platformlarının birkaç seneye kadar abonelerini ellerinde tutmakta zorlanması sürpriz olmayacak. Üstelik Türk dizileri dünya çapında da ilgi görüyorken, Tivibu’nun veya Turkcell TV’nin dizi yapımcılığına soyunup kendi dizilerini hazırlaması hem aboneleri kendilerine çekmek için yararlı olabilir hem de hazırladıkları dizilerin yurt dışı satışlarından güzel gelirler elde edebilirler.

Bakalım, elini taşın altına ilk kim koyacak?

Güncelleme: Bazı Netflix kullanıcıları, gün içinde Türkçe altyazılı diziler seyretmeye başladıklarını bildirdiler. Eğer Netflix bu hızla yerelleşecekse, Türkiyedeki dijital yayın platformları için endişe etme vakti gelmiş demektir. Ancak yine de, Türk TV seyircisinin büyük oranda yerli yapımlara ilgi duyduğunu ve yabancı dizilerin toplumda yeterince izleyici bulamadığını unutmayalım.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

6 YORUMLAR

  1. Yazı da yanlış verilen birkaç bilgiye dikkat etmek lazım. Sanırım Netflix yeteri kadar araştırılmamış. Öncelikle evet Facebook sayfası şu anda Türkçe bir şey paylaşmamış ama İngilizce bir şeyde paylaşmamış. Ayrıca Netflix Türkiye Twitter sayfası tamamen Türkçe içerikli mesajlar yayınlıyor. Buna dikkat edelim lütfen. İkincisi sistem Türkiye’ye girdiği günden bu yana yeni animasyon filmlerinde Türkçe seçeneği bulunuyor. 7 Ocak tarihinden beridir de bazı dizilere alt yazılar eklenmeye başladı. Türkiye’deki piyasaya tutunma konusunda başarılı bir yazı olsa da yanlış bilgi vermeye gerek yok. Netflix bahsedildiği kadar basit bir şekilde yerli piyasaya girecek kadar vizyonsuz bir firma değildir heralde :)

  2. Merhaba, içerikle ilgili bir güncelleme yapmalısınız. Çünkü Netflix dünden bu yana birçok içeriğe Türkçe altyazı ekledi. Hatta bugün annemi Türkçe dublajlı bir film izlerken buldum! Biz ailecek sevdik. Sizleri bilemem…

  3. “…malum dizi siteleri tüm yabancı dizileri 1080p kalitesinde” bunu bir daha düşünün bence. O sitelerdeki 720p 1080p kelimeleri gerçek çözünürlüğü belirtmiyor. “İyi kalite”, “Çok iyi kalite” gibi kelimeler yazdıklarında abes olacağı için bizleri 720p, 1080p ile kandırmaya çalışıyorlar.

  4. şimdi bir detaya dikkat çekeyim 1080i ile 1080p çözünürlüğü aynı fakat kalitesi farklı 1080p haraketli sahnelerde daha iyidir… p harfi taramalı manasında… i ise eski bir teknoloji ve kalitesiz… medya oynatıcı alırsanız çıkışı 1080p yapın…

  5. Netflixte Türkçe Altyazı ve Türkçe Dublaj seçenekleri mevcut ve HD ve Ultra HD seçenekleriyle aylık TL üzerinden ücretlendirilecek. Ayrıca korsan sitelerdeki 1080p, 720p bunlar gerçek değil. İndirmeye kalksan mp4 formatında veya flv formatındalar. Blu-Ray kalitesini yakalamak için en az .mkv olamaları gerekir. Ve içeriklerin tamamı yabancı değil. Popüler türk dizilerini ve filmlerinide barındırıyor. Gotham, Vikings, Arrow, Narcos, Luke Gace, Strenger T. .. gibi dizileri türkçe dublaj izlemek için abone olmayı düşünüyorum açıkçası

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir