Techinside Google News
Techinside Google News

Oda sıcaklığında süperiletken iddiaları sahte çıktı

Geçtiğimiz günlerde bir fizikçi, oda sıcaklığında süperiletken geliştirdiğini iddia etmişti. Ancak bu iddialar çürütüldü.
- Advertisement -

Oda sıcaklığında süperiletken iddiaları resmi soruşturmayla çürütüldü. Bir fizikçi, oda sıcaklığındaki ilk süper iletkeni keşfettiğini iddia ederek dünyayı kandırdı. Rochester Üniversitesi tarafından görevlendirilen bağımsız bilim adamlarından oluşan bir ekip, son 10 aydır bir fizikçinin tartışmalı çalışmalarını araştırıyor.

Oda sıcaklığında süperiletken mümkün mü?

Yakın zamanda fizikçinin bilimsel suiistimalden suçlu olduğu sonucuna varan 124 sayfalık gizli bir rapor yayınladı. Söz konusu fizikçi, Mart 2023’te oda sıcaklığında çalışabilen bir süper iletken keşfettiğini iddia eden araştırmacı Ranga Dias’tan başkası değil . Bu bilimsel başarıya daha önce hiç ulaşılmamıştı. Ancak sansasyonel çalışmasının yayınlanmasından sonraki altı ay içinde Dias, veri manipülasyonu, sonuçların tahrif edilmesi ve intihalle suçlandı. Pek çok bilim insanı iddialarını onaylamadı ve sonunda Nature dergisi de onun iki makalesini geri çekti.

Araştırma komitesi Dias’ın, Nature’ın makaleyi incelemesi sırasında endişeler ortaya çıktıktan sonra veriler hakkında “defalarca yalan söylediğini” tespit etti. Ancak bir Nature raporunda, raporun “verilerin aşırı manipülasyonu” olarak tanımladığı, belki de en berbat suiistimal örneğinin söz konusu olduğu belirtildi.

Süperiletkenler elektriğin herhangi bir dirençle karşılaşmadan geçebildiği malzemeler. Bu, geleneksel malzemelerden farklı olarak süper iletkenlerin, ısı biçiminde herhangi bir enerji kaybı olmadan elektrik gücünü iletebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle süperiletkenler yüksek verimli elektronik uygulamalara yol açabilir. Üstelik elektriğin büyük mesafelere enerji kaybı olmadan aktarılmasına da olanak sağlıyor. Ancak geleneksel süper iletken malzemeler (niyobyum veya alüminyum gibi) normal koşullarda süper iletkenlik göstermez. Çalışmak için çok yüksek basınç ve dondurucu sıcaklıklara ihtiyaç duyuyorlar, bu da onları gerçek dünyadaki birçok amaç için kullanışsız kılıyor. Oda sıcaklığında bir süper iletken çok önemli çünkü bu tür malzemeler güç şebekelerimizi ve bilgisayar çiplerimizi inanılmaz derecede hızlı ve enerji açısından verimli hale getirebilir.

Aynı zamanda havaya uçan trenleri, uçan uçan kaykayları ve mıknatısa dayalı diğer birçok yeniliği gerçeğe dönüştürebilir. Dahası, oda sıcaklığında bir süper iletkene sahip olduğumuzda dünya, gelişmiş biyomedikal sensörlerin ve uygun fiyatlı tıbbi görüntüleme teknolojilerinin yükselişine de tanık olabilir. Dias, 2022-2023 yıllarında yaptığı çalışmalarda iki malzemede oda sıcaklığı koşullarında süperiletkenlik tespit ettiğini iddia etti; CSH (karbon, kükürt ve hidrojen karışımı) ve LuH (lutesyum ve hidrojenden oluşan bir bileşik). İddialarını destekleyen veriler ve ayrıntılı analizler sağladı ve kısa sürede keşfi bilim camiasında sansasyon yarattı.

Nature’ın yayın kurulu, Dias ve ekibinin makalelerini daha detaylı incelediğinde, araştırmada bahsedilen manyetik duyarlılık verilerinin hatalı olduğunu keşfetti. Cornell Üniversitesi’nden kuantum malzeme fizikçisi Brad Ramshaw, ham verilerden yayınlanmış verilere geçiş sürecinin inanılmaz derecede şeffaf olmadığını söyledi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ
00:06:01

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz