Techinside Google News
Techinside Google News

Oscar Gecesi… Böyle seremoni kaç para eder?

oscar-759

Ne acıdır ki Kodak o yıl iflas masasına yatırıldı, üretim durdu. Ödülleri kimin kazandığının ötesinde bu ve benzeri gün ve geceler üzerine biraz bilgi paylaşalım…

- Advertisement -

Aslında seremonileriyle ünlü geceler sadece ekonomi açısından Kodak gibi hikâyeleri gündeme getirmiyor. Amerika açısından ekonomiye sağladığı katkılar açısından da kayda değer fırsatlar sunuyor.

Şubat ayı bir nevi yeni yılda ekonomiye can veren bir ay durumunda.

Amerika için Kasım ve Aralık ayı önemli. Şükran Günü ve Noel alışverişin zirve yaptığı iki dönemdir.  Sadece Walmart, Şükran Günü milyar dolar alışveriş yapıyor. Artık Amazon da Walmart ile yarışıyor. Çünkü internet satışları yükselişini sürdürüyor.

Bu ikiliye şimdi Çinli Alibaba eklendi. Amerika’nın Şükran Günü’ne karşılık onlar da 11/11 yanı 11 Kasım’da Bekarlar Günü düzenlemeye başladı. Alibaba, 11/11 gününde 11 milyar dolar ciro yaptı.

İşin eğlence kısmı tamam ama ekonomiye katkısı eğlenceden öteye geçiyor.

Amerikan Futbol finali olan Super Bowl gecesi, televizyon tarihinin en pahalı reklamlarının yayınlandığı gece oluyor. 30 saniyelik reklam filminin tutarı 5 milyon dolara çıktı.

Super Bowl ile başlayan seremoniler gecesi Grammy yani Oscar ile birbirini tamamlıyor. Yine 14 Şubat’taki Valentine’s Day yani Sevgililer Günü ekonomiyi hareketlendiren diğer önemli bir gün olarak sayabiliriz.

Dört yıl önceki final rakamlarıyla bugünü kıyaslayalım. 173 milyon Amerikalı ile 156 ülkede izlenen Super Bowl’un ekonomiye katkısının 11 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.  Final öncesi 5 milyon led ekran televizyon satışı gerçekleşmiş Amerika’da.

Maç boyunca 52 reklam filmi yayınlandı. Bizde olsa kaç tane yayınlanırdı acaba?

Maçın oynandığı Lucas Oil (Indianapolis) Stadı’na gelen taraftarların yalnızca konaklama ve alışveriş harcamaları bile bölgeye yaklaşık 200 milyon dolarlık bir katkı sağlamış oldu.

Bu yılki finalde yeni rekorlar kırıldı: ABD Ulusal Perakendeciler Birliği’nden (NRF) derlediği  tahmini verilere göre, ülkede her yıl festival havası yaratan Super Bowl için bu  sene kişi başına ortalama 82,19 dolarla toplamda 15,5 milyar dolarlık rekor  harcama yapıldı.

Kuruluşun verileri, geçen seneki karşılaşma için kişi başına ortalama  77,88 dolarla toplamda 14,3 milyar dolar harcandığını ortaya koymuştu.

Bu yıl izleyicide yine rekor kırıldı. 189 milyon Amerikalının izlediği final mücadelesi  için 8,6 milyon televizyon olmak üzere toplam 20,9 milyon yeni ürün satılmasıyla sonuçlandı. Haliyle yeni televizyonlar arasında 4K olanları yarıştı.

Ayrıca, Technomic adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Şükran Günü’nden sonra en fazla yiyecek ve içecek tüketilen gün olan Super Bowl Pazarı’nda yaklaşık 14,5 milyon pizza, 1,3 milyar tavuk kanadı ve 1,2 milyar litre alkol tüketildi.

Bilet fiyatları da rekor kırdı. Santa Clara şehrindeki 75 bin kapasiteli Levi’s Stadyumunda oynanan  50. Super Bowl’un bilet fiyatları, internet üzerinden bilet satışı gerçekleştiren StubHub’ın  verilerine göre, mücadelenin ortalama bilet fiyatları 4 bin 821 bin dolar oldu. Bu rakam, ABD  tarihinde bir spor müsabakası için ödenen en yüksek ortalama ücret olarak tarihe  geçti.

Amerikan ekonomisine sağlanan bu ekonomik katkının benzeri Oscar Gecesinde yani Grammy Ödülleri de sağlıyor.

Grammy’de  Kırmızı Halı geleneği sadece magazin haberlerine katkı sağlamıyor. Moda dünyasının en büyük şov yerinin burası olduğu artık biliniyor. Özellikle kadın davetlilerin herbiri ünlü markaların mankeni edasıyla kırmızı halıda boy gösteriyor. Kaç para aldıklarını siz tahmin edin!..

Resmin detayları da ekonomiye nasıl katkı sağladığını gösteriyor. Oscar gecesinin park vale hizmetlerini sunan şirketin bir çalışanı, gecenin hasılatının 50 bin dolar olduğunu söylüyor.  Üzerine de ilave ediyor. “Bu yıl seçim yılı, işler açılacak”..

Gıda güvenliği de en az ortam güvenliği kadar önem kazanıyor. Türkiye’de Sofra markasıyla Catering hizmeti veren Compass Group 20 yıldır 1500 seçkin davetliye Oscar menüsünü hazırlıyor.

İşte bu yemeklerden birkaç örnek: Baharatlı orkinos balığı, havyarlı fırında patates, wagnu kaburgası, altın renkli heykel çikolataları…

Bu yemeklere ise pahalı içkiler ve altın rengine boyanmış bardaklarla sunulan köpüklü kokteyller eşlik edecek.

Gösterişli yemek için 1300 istiridye, 10 kilo balık yumurtası, 300 ıstakoz, 6 bin 500 yufka ve 2 bin 400 şişe Piper Heidsieck şampanyası sipariş edildi.

Şef Wolfgang Puck, gece için şimdiden çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Fotoğraf açısını biraz daha açarsak göreceğimiz şudur: Oscar gecesine 7 bin kişi geliyor ve şehre 130 milyon dolar para bırakıyor. Ayrıca öncesinde ve sonrasında verilen Governors Partisi için de 20 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor.

Yayın hakları, öncesindeki alışverişler, Oscar için evlere alınan tv, çerez, yiyecek vs. ile en az 6 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsedilebilir. Dünya çapında konuya bakıldığında Super Bowl ve Grammy gibi Oscar Gecesi’nin de ekonomiye katkısı 10 milyar doları aşıyor.

Bazen siyasi tartışmalar da törene karışıyor.

İki yıldan bu yana Oscar ödül törenlerinde 20 oyuncu adayının hepsinin arka arkaya beyaz olması tepkilere yol açtı. Oscar adaylarının açıklanmasından bu yana #OscarÇokBeyaz (#OscarSoWhite) protestosu epey dikkat çekti. Ünlü yönetmen Spike Lee ve Hollywood’un önemli aktörlerinden Will Smith ile yine oyuncu eşi Jada Pinkett Smith’in törene katılmayacaklarını açıklaması ses getirdi.

Geçmişte TRT, Eurovision Finali’ne ev sahipliği yaptı. Acaba bunlarla kıyas edilebilir mi?

Ödüllü filmler için iyi seyirler!…

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir