Techinside Google News
Techinside Google News

Otonom araçlar için dördüncü trafik ışığı gerekiyor

Araştırmacılar, otonom araçlar için dördüncü trafik ışığının gerekli olduğunu söyledi. Öneri, önlemin trafik akışını iyileştirebileceğine inanan North Carolina Eyalet Üniversitesi'ndeki ulaşım mühendislerinden geldi.

Araştırmacılar, otonom araçlar için dördüncü trafik ışığının gerekli olduğunu söyledi. Öneri, önlemin trafik akışını iyileştirebileceğine inanan North Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki ulaşım mühendislerinden geldi.

Araştırmacılar, trafik ışıklarında geleneksel kırmızı, sarı ve yeşile ek olarak otonom araçlar için beyaz ışığın eklenmesi gerektiğini öneriyorlar.

Tavsiye, önlemin trafik akışını iyileştirebileceğini söyleyen North Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki ulaşım mühendislerinden geldi. Simülasyonlarda, bu yaklaşımın otonom araçların trafik akışını “kontrol etmesine” yardımcı olduğunu, bunun da kavşaklardan daha hızlı geçiş ve daha az yakıt tüketimi ile sonuçlandığını gördüler.

Araştırmacıların “beyaz faz” olarak adlandırdıkları fikrin arkasındaki mantık aslında oldukça basit ve otonom araçların bir kavşağa yaklaştıkça birbirleriyle ve ayrıca bilgisayarla kablosuz olarak iletişim kurmalarının mümkün olduğu gerçeğine dayanıyor. Yeterli sayıda otonom araç devreye girdiğinde hareketleri koordine edilebilir yani bir yöne gidenler geçer diğer yöne gidenler ise bekler.

Beyaz ışığın etkinleştirilmesi, otonom olmayan araçların insan sürücülerini neler olup bittiği hakkında bilgilendirecek ve önlerindeki aracı takip etmeleri istenecektir. Durursa dururlar ve kavşaktan geçerse aynısını yaparlar. Kavşağa yaklaşan arabaların çoğu insanlar tarafından sürüldüğünde, yani otomatik olmadığında, beyaz ışığa gerek kalmayacak ve trafik ışıkları geleneksel yeşil/sarı/kırmızı düzeniyle çalışacak.

Hajbabaie, araştırmacıların “beyaz faz” kavramını ilk olarak 2020’de incelediklerini ve son birkaç yıldır mikroskobik trafik simülatörlerini kullanarak bulgularını iyileştirdiklerini söyledi. Simülatörler, bireysel araçların davranışına kadar gerçek dünya trafiğini kopyalamak için tasarlanmış karmaşık hesaplamalı modellerdir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir