Techinside Google News
Techinside Google News

Philip Morris/Sabancı değer zincirinin dijital dönüşümüne liderlik ediyor

YASED INSIGHTS platformu altında Dijital Dönüşüm İyi Uygulama Örnekleri 6. Webinarı Philip Morris/Sabancı’nın katılımıyla 21 Nisan 2021’de gerçekleşti.

YASED INSIGHTS platformu altında Dijital Dönüşüm İyi Uygulama Örnekleri 6. Webinarı Philip Morris/Sabancı’nın katılımıyla 21 Nisan 2021’de gerçekleşti. KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Direktörü Murat Sedef’in moderatörlüğünde Philip Morris/Sabancı’nın uyguladığı başarılı dijital dönüşüm uygulamalanın ele alındığı toplantının konuşmacıları Philip Morris/Sabancı Satış Direktörü Barış Tandoğan ve Philip Morris/Sabancı Strateji ve Program Yönetimi Direktörü Emre Kozlu oldu.

Philip Morris/Sabancı’nın değişimi takip eden değil değişimi sürükleyen bir vizyona sahip olduğunun altını çizen Philip Morris/Sabancı Satış Direktörü Barış Tandoğan 2016 yılında testlerine başladıkları dijitalleşmeyi, pandemi sürecinden çok önce 2017’de ciddi bir dönüşüm modeli olarak uygulamaya geçirdiklerini söyledi.

- Advertisement -

Tandoğan, “Dijital dönüşümün ilk evrelerinde veri odaklı çalışma yöntemlerine nasıl geçeriz, ekosistemimize ve paydaşlarımıza nasıl fayda sağlarız ve farklı çözüm ortaklarıyla neler yapılabilir gibi konuları masaya yatırdık. Devamında 250’den fazla süreci haritalandırdık. Değişim yönetimini içeride yaparak dönüşüm vizyonunu ortaya çıkardık ve üst yönetimden en alt kademeye kadar bu vizyonun benimsenmesini amaçladık. Sahip olduğumuz güçlü dijital alt yapı sayesinde geleneksel bakkalların dijitalleşmesine ön ayak olduk. Bugün geldiğimiz noktada 150 bin bakkalımız ile ticari faaliyetlerimizin yüzde 90’ından fazlasını dijital platformlarımız üzerinden yürütüyoruz ve her gün yaklaşık 60 bin bakkalımız dijital platformumuzu kullanıyor.” dedi

“Bakkallarımız için Eğitimler düzenledik”

Tandoğan: “Esnafımızın dijital dönüşüme ve yeniliklere daha kolay adapte olabilmesi için de üniversitelerle çok ciddi iş birlikleri yürütüyoruz. Bu çerçevede TOBB Üniversitesi ile üç modülden oluşan sertifikalı bir eğitim programı dizayn ettik. Şu ana kadar 30.000 esnafımız bu sertifikayı aldı ve bu yıl hedefimiz bu rakamı iki katına çıkarmak.” dedi.

Philip Morris/Sabancı’nın bugün kullandığı dijital platformu geliştirme aşamasında start-up’lardan önemli oranda fayda sağladıklarını da sözlerine ekleyen Tandoğan, bu süreç içerisinde 8-10 bazen de daha fazla start up ile işbirliği yaptık. Müşterilere değer yaratacak çözümleri entegre ettik. Yapay zeka ve görsel tanıma teknolojileri gibi veriyi kullanabileceğimiz çözümleri platform içerisine dahil ettik. Bugün satış noktalarımızdaki verileri geleneksel yöntemlerle yapmak yerine görsel tanıma teknolojisini kullanarak analiz ediyoruz. Bu sayede ayda 750 bin görseli tanıyıp anlık veriye dönüştürerek süreçlerimizi yeni nesil teknolojiler aracılığıyla yürütüyoruz.

“İnternet ve yapay zeka teknolojilerine yatırım yaptık”

Philip Morris/Sabancı Strateji ve Program Yönetimi Direktörü Emre Kozlu tüm faaliyet alanlarında veri odaklı dönüşümün baş döndürücü bir hızda devam ettiğini belirterek şunları söyledi: Yaşamış olduğumuz bu dönüşüm serüvenini geleneksel bir şirketten bir teknoloji şirketine dönüşüm olarak özetleyebiliriz. Globalde bugün Philip Morris International; yaşam bilimleri, tüketici teknolojileri, ürün teknolojileri ve endüstriyel teknolojiler olmak üzere dört alanda 80 start-up girişimine yatırım yapıyor. Türkiye olarak Philip Morris International’ın global dijital dönüşümünün başarıyla uygulandığı öncü pazarların başında geliyoruz. Buradaki başarılar PMI’ın diğer pazarlarına da yansıtılan deneyimler olarak bizlere gurur veriyor.” dedi.

Start-upların Philip Morris/Sabancı için önemine değinen Kozlu, konuşmasına iş birliği modelleri ile devam etti: “Zamanı ve teknolojiyi kaçırmadan öncü bir şekilde yolumuza devam edebilmek için start-uplar ile ciddi projeler yürütüyoruz. Philip Morris International’ın start-up ekosistemiyle etkileşim halinde olan örnek pazarlarından birisi konumundayız. PMI’ın 2019 yılında ilk start-up yarışmasını Türkiye’de gerçekleştirilmiş olması bunun en somut örneklerinden birisi. Start-up ekosistemiyle etkileşimimiz bununla sınırlı kalmadı. 2021 yılı itibariyle yeni inisiyatiflerimizden birisi de global melek yatırım ağlarından Keiretsu’nun Türkiye bölümüne kurumsal üyeliğimizi de başlattık. Bu network ve gelişmeler sayesinde iş modelimiz içerisinde start-upların yaptıklarını yakından takip edecek modeller kurduk. Sahada veri toplayan, bayilerdeki ürün takibine yönelik çalışmaların yanı sıra iş güvenliği, depolardaki otonom çalışmaları gibi inovasyona açık bir çok alanda startuplarla yaptığımız pek çok farklı iş birliği süreçleri bulunuyor.”

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir