Dünyanın en büyük nükleer reaktörü, asteroit seviyesindeki sıcaklığa dayanacak güçlü egzoza kavuştu. Reaktörün egzoz sistemi olarak görev yapar ve tokamak’ın plazmayla doğrudan temas eden tek parçasıdır.
Reaktör egzozu asteroit sıcaklığına dayanıyor
TER füzyon reaktörünün yön değiştiricisi için dış dikey hedef prototipi tamamlandı ve ITER Organizasyonu’nun sertifikasyon testlerinden geçti. Bileşen, Hitachi ve Japonya Ulusal Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüleri (QST) tarafından geliştirildi ve Ocak 2022’de tam ölçekli maket üzerinde çalışmaya başlandı.
Saptırıcı, Güney Fransa’da inşa edilen ITER reaktörünün teknolojik açıdan karmaşık bir bileşenidir. Reaktörün egzoz sistemi olarak işlev gören bu parça, tokamakın plazmayla doğrudan temas edecek şekilde tasarlanmış tek parçasıdır. Görevi, yakıt kalıntılarını ve helyum külünü gidererek füzyon reaksiyonunun kararlılığını korumaya yardımcı olacak.
QST’nin basın açıklamasında: “Dönüştürücüler, nükleer füzyon reaksiyonunun kararlılığının korunmasında ve reaktör çekirdek plazmasında nükleer füzyon reaksiyonu sonucu oluşan yakıt artığı ve helyum gibi safsızlıkların uzaklaştırılmasında önemli rol oynar” denildi. ITER’in gemi içi bileşenlerinin yapımında, dalgıcın imalatı, çalışmak zorunda olduğu ortam nedeniyle birincil zorluk olarak kabul edilir.
Basın bülteninde: “Bunlar, plazmadan gelen ısı yüküne ve partikül yüküne maruz kaldıkları zorlu ortamlarda kullanılıyor. Bu nedenle, tungsten gibi özel malzemeler kullanılarak üretiliyorlar” denildi.
Yüzey, metrekare başına maksimum 20 megavatlık bir ısı yüküne maruz kalıyor ve yaklaşık 16,5 tona kadar elektromanyetik kuvvetlere dayanacak kadar yüksek yapısal dayanıklılığa sahip olması gerekiyor. Prototipin üretimi, QST ve Hitachi arasındaki bir iş birliğiyle gerçekleşti. Malzeme geliştirme çalışmalarına, Japonya’nın ITER Projesi’nin yerel ajansı olan QST liderlik etti. Bu, ısı yüküne dayanacak ve aynı zamanda ısı iletkenliğini koruyacak şekilde tasarlanmış tungsten monobloklar ve yüksek mukavemetli bakır alaşımlı soğutma boruları üretme yöntemlerinin geliştirilmesini içeriyordu. QST ayrıca, malzemeleri birbirine bağlamak için yüksek ısıya dayanıklı bir lehimleme teknolojisi geliştirdi.