Techinside Google News
Techinside Google News

300 dolarlık akıllı cihaz elde patlarsa…

Google'a ait olan Nest, Revolv adlı akıllı ev cihazı üreticisini satın alıp, servisini sonlandırınca Nesnelerin İnternetinde aidiyet sorunsalı ortaya çıktı.

Google Nest’in aldığı şok Revolv kararı, Nesnelerin İnterneti sözüyle hayatımıza girmeye çalışan akıllı ev teknolojileri için yepyeni bir soruyu gündeme getirdi; akıllı ev cihazlarının kullanım ömrü nedir? Bir akıllı telefon satın aldığınızda, çoğunlukla 2-3 yıl sonra yeni güncellemeler bu cihaz için yayınlanmamaya başlar. Ancak akıllı telefonun temel işlevleri olan arama, mesajlaşma ve internete bağlanma gibi araçlar güncelleme olmaksızın çalışabildiği için bu cihazların ömrü dolmuş sayılmaz.

Oysa akıllı ev cihazlarında durum böyle değil. Örneğin evdeki diğer aygıtlara kablosuz bağlantıyla erişerek onları kontrol etmenizi sağlayan bir cihazın tüm özelliği budur ve bu özellik için üretici desteği kesildiği sürece, elinizde 300 dolarlık bir kahve altlığı kalmış olur.

- Advertisement -

“15 Mayıs 2016 Revolv rezaleti”

Google’ın ana şirketi olan Alphabet’in bir parçası olarak çalışan ve akıllı ev teknolojilerine odaklanan Nest, 300 dolarlık Revolv ürün ailesine sunduğu desteği sonlandıracağını açıkladığında yaşanan da tam olarak bu oldu. Ev içinde aydınlatma ve güvenlik alarmı gibi aygıtları yönetmeye yarayan bu ürün için desteğin kesilmesi demek, bu cihazın hiçbir işe yaramayan bir oyuncağa dönüşmesi demek oluyor.

Geçtiğimiz hafta Nest tarafından yapılan açıklamaya göre şirket her bir müşteriyle tek tek ilgileniyor ve en iyi çözümü bulmaya çalışıyor. Bu çözümler arasında geri ödemenin de olabileceği belirtiliyor.

Nest ve Revolv bu noktaya nasıl geldi?

Nesnelerin İnterneti kavramının popüler hale geldiği dönemde Google, akıllı ev teknolojileri geliştiren ve hızlı yükselen startup Nest’i satın aldı. Bundan 9 ay kadar sonra, 2014 yılında ise Nest kendi alımını yaptı ve ev içi aydınlatma ve alarm gibi sistemleri kontrol eden bir akıllı ev cihazı üreten Revolv adlı şirketi bünyesine kattı. Bu satın almanın önceliği, ürün geliştiricilerini Nest bünyesine dahil etmekti.

Diğer bir deyişle Nest’in Revolv ürününe ihtiyacı yoktu ve bu cihazın satışını hemen sonlandırdı. Geliştiriciler ise Works with Nest adındaki yeni projeye kaydırıldı. Revolv cihazları “ömür boyu abonelik” garantisiyle satıldığı için mevcut müşterilerin ürünlerinde bir sıkıntı olması beklenmiyordu.

Ne var ki bir ay kadar önce Revolv, sunduğu servisi sonlandıracağını ve ürünlerinin Mayıs 2016 sonrasında çalışmayacağını açıkladı. Kurucu ortaklar Tim Enwall ve Mike Soucie tam olarak şu açıklamayı yaptı: “Tüm enerjimizi Works with Nest için kullanıyoruz ve burada yaptığımızdan büyük heyecan duyuyoruz. Ne yazık ki bunun anlamı artık Revolv için kaynak aktaramayacağımız oluyor ve servisi kapatmak zorundayız.”

Siz olsanız ne yapardınız?

Düşünün, henüz yeni gelişen bir alanda 300 dolarlık bir cihaza yatırım yaparak bir anlamda geliştiricilere de öncü olmaları için destek olmuşsunuz. Ürünü “ömür boyu çalışacak” garantisiyle satın almışsınız. Birkaç ay sonra şirketin sahipleri “biz parayı bulduk, artık bu işle uğraşamayız, servisi kapatıyoruz” anlamına gelen bir açıklama yapıyor. Ne hissederdiniz?

Konuyla ilgili Nest’in Business Insider‘a yaptığı açıklamayla bitirelim:

“Şubat ayında az sayıdaki Revolv kullanıcısı uygulama içi bildirim ve Revolv web sitesindeki bir mesaj aracılığıyla servisin 75 gün sonra, 15 Mayıs’ta kapatılacağı hususunda bilgilendirildi. Revolv web sayfası müşterileri iletişim adresine yönlendiriyor ve tüm taleplerle tek tek ilgilenerek en iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz, buna geri ödeme de dahil.”

Sanıyoruz bu durumda geri ödemeden daha iyi bir çözüm bulmaları pek mümkün olmayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir