Techinside Google News
Techinside Google News

R&M, İstanbul Havalimanı’nın dijital altyapısını hayata geçirdi

R&M güvenli kablolama altyapısıyla havaalanının ilk bölümünde kurulu olan 115 bin bağlantıyla binlerce kamera, kart okuyucu ve veri merkezini birbirine bağladı

Dünyanın en gelişmiş ve güvenli tesislerinden gösterilen havaalanları bu şöhreti de en son ve güvenli BT sistemleri sayesinde kazanıyor. Bu alanda öncü çalışmaların çoğu, bu yıl faaliyete geçen İstanbul Büyük Havalimanı (IGA) tarafından yürütülüyor. Dünyadaki en büyük havalimanı olarak gösterilen İstanbul Havalimanı, R&M tarafından sağlanan bir ağa dayanan temel güvenlik, iletişim ve BT fonksiyonları ile de aynı zamanda dünyanın ilk dijital havalimanı unvanına da sahip.

- Advertisement -

Kabloların sinyal iletim performansı önemli

R&M’in havacılık sektöründe geniş deneyime sahip olduğunun altını çizen İstanbul Yeni Havalimanı CIO’ su ve Genel Müdür Yardımcısı Ersin İnankul “R&M’nin seçilmesindeki kilit faktörlerden diğeri, kabloların olağanüstü sinyal iletim performansını garanti altına alması ve on yıllar boyunca dış etkenlerden etkilenmeden bu performasını sürdürebileceği ön görüsüydü. Projede R&M kablolama sisteminin kalitesi, gerçek zamanlı olarak 9 bin güvenlik kamerası ve 3 bin kart okuyucusunu, herhangi bir iletim girişimine veya kaybına karşı korunacaklarına güvenerek çalıştırmamızı sağladı. Ayrıca, havaalanında tam kapsamlı bir WLAN sağlayan 5 bin Wi-Fi erişim noktasını da birleştiriyoruz. O yüzden bu erişim noktalarının sorunsuz ve hatasız olması gerekiyor. Alanımızda kurulan kablolama altyapısı; aynı zamanda gümrük, güvenlik personeli ve polis gücünün de bilgi teknolojileri ile bağlantılı olmasını sağlıyor” dedi.

R&M CEO’su Michel Riva, R&M’in bu projeyle büyük kablo projelerini özel kablolama çözümleri ile destekleme yeteneğini bir kez daha kanıtladığını söyledi. R&M, inşaatın ilk aşamasında, 5 bin 400 km bakır kablo ve 3 bin 270 km fiber optik kablolama sağladı. Kurulum ayrıca fiber-optik dağıtım kabinleri, patch paneller ve 115 bin konektör portu gerektiriyordu. Ayrıca her alanda renk kodlama sistemi gibi özel gereksinimlerin de karşılanması gerekiyordu.

En yüksek yoğunluğa sahip fiber platform  

R&M, havaalanının veri merkezini, 1U’luk 19 inch kabin ünitesinde 120 porta kadar bağlantı yoğunluğu sağlayan fiber optik yönetim platformu Netscale çözümleriyle donattı. Ayrıca merkeze R&MinteliPhy dijital yönetim ve izleme sistemi de kuruldu. Bu sistem, veri ağının izlenmesini ve çalışmasını merkezi bir konumdan otomatik hale getiriyor. Sistem ayrıca altyapıdaki istenmeyen değişiklikleri veya konektörlere yapılacak istenmeyen müdahaleleri gerçek zamanlı bir şekilde izleyebiliyor.

R&M, alandaki bu kablolama altyapısı için 25 yıllık bir kullanım ömrü ve koşulsuz güvenilirlik garantisi verdi. İstanbul Havaalanı, yolcuları, lojistik şirketleri ve havayolları için yüzde 99.982 güvenilirlik (TIER III) garantisi vermek istiyor. Uzun vadede her yıl 200 milyon kadar yolcunun havaalanını kullanması bekleniyor. Havalimanının yeni açılan ilk bölümü yıllık 90 milyon yolcu kapasitesine sahip. Önümüzdeki 15 yıl boyunca da kapasiteyi 200 milyon kişiye çıkaracak üç ek inşaat aşamasının tamamlanması planlanıyor.

 

 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:07:03

Masterpass 2023’te rekor kırdı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir