Nisan ayında bir pazar sabahı, patolog Thomas Montine hayatının en gerçeküstü toplantılarından birini düzenledi. Sanal Laboratuvar adlı bir sistem için çevrimiçi bir test arayüzünde Montine, hepsi ticari bir büyük dil modeli tarafından desteklenen altı yapay zeka (YZ) karakterinden oluşan bir ekip kurdu. Onlara uzmanlıklar verdi: Birkaç sinir bilimci, sanal bilim insanları yaptı; biri nörofarmakolog, diğeri tıbbi kimyager. Sonra, bu sanal laboratuvar grubundan Alzheimer hastalığı için olası tedavileri incelemelerini ve bilgi boşluklarını, ilerlemenin önündeki engelleri ve test edilecek hipotezleri tartışmalarını istedi. Birkaç dakika sonra, 10.000 kelimeden fazla olan konuşmalarının dökümü vardı. Sanal bilim insanları arasında bir baş araştırmacı, toplantıyı başlatmıştı.
Sanal bilim insanları ile birlikte çalışma dönemi
Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nde bilişsel bozukluklar üzerine çalışan Montine, yapay zeka destekli yürütülen bilimde ortaya çıkan bir eğilimin örneğini test ediyordu: Bir laboratuvar ekibinin yapabileceği gibi bilimsel bir fikir geliştirmek için sohbet robotu uzmanlarından oluşan ekipler kullanmak. Bu ‘ortak bilim insanı’ sistemlerinin geliştiricileri, bu tür işbirlikçi çabaların sanal bilim insanları olarak araştırmacıların araştırma hipotezlerini hızla düşünmelerine yardımcı olabileceğini, zamandan tasarruf sağlayabileceğini ve daha tartışmalı bir iddiada yeni ve önemli araştırma fikirleri üretebileceğini savunuyor.
Bu konsepti inceleyen en önemli ekip, Şubat ayında araştırmacılarla birlikte AI ortak bilim insanının erken testlerinin sonuçlarını duyuran teknoloji devi Google’daki bilim insanları ekibinden oluşuyor. Ekip, aracı geliştirmeye devam ederken projeyi güvenilir testçilerden oluşan bir gruba açtı.
Google yalnız değil. Stanford Üniversitesi’ndeki hesaplamalı biyologların da dahil olduğu bir ekip, geçen yıl Kasım ayında Sanal Laboratuvar sistemini duyurdu. Çin’deki Şanghay Yapay Zeka Laboraturı’nda bulunan bilim insanları grubu, geçen Ekim ayında VirSci adlı benzer bir sanal bilim insanı sistemi önerdi. Illinois’deki Chicago Üniversitesi ve Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda bilgisayar bilimcisi olan Rick Stevens, kendisinin ve diğer hesaplamada yetenekli araştırmacılarının, etkileşime giren yapay zeka kişilikleri kurarak kendi sistemlerini oluşturduklarını söylüyor.