Techinside Google News
Techinside Google News

Sanayi devrimi ve tarihsel gelişimi

İngiltere’de başlayan sanayi devrimi, 18. yüzyılda yeni bir dönemi başlattı. Peki sanayi devriminin etkileri ve sonuçları neler oldu?

İngiltere’de başlayan sanayi devrimi, 18. yüzyılda yeni bir dönemi başlattı. Peki sanayi devriminin etkileri ve sonuçları neler oldu?

Tarımla başlayan üretim süreci sanayileşmeyle yeni bir süreç aldı. İngiltere’de başlayan sanayi devrimi, Avrupa ile Kuzey Amerika’da önemli etki yarattı. Tekstil ile demir çelik sektöründe ise çok kritik etkileri oldu.

- Advertisement -

Sanayi devriminin tarihine baktığımızda nüfustaki hızlı artışın da etkili olduğunu görüyoruz. Üretimin tüketimi yakalayamaması zorunlu bir dönüşüm etkisi yaratıyor. Buharlı araçlarla başlayan süreci, elektrikli ve benzinli makinelerin ortaya çıkması tetikledi. Günümüzde ise Endüstri 4.0 dediğimiz dördüncü devrimi yaşıyoruz.

Sanayi devriminin en önemli etkileri arasında ekonomik ve ticari hakların, özel mülkiyetin güvence altına alınması yer alıyor. Sanayi devrimiyle teknolojik, ticari, hukuki ilerlemeler yaşanıyor.

Yaşanan gelişmeler

  • Şehirlerde nüfus artışı yaşandı.
  • İşçi sınıfı Ortaya çıktı.
  • Sömürgecilik yayıldı.
  • Çevre sorunlar ortaya çıktı.
  • Bilimsel, teknik gelişmeler hızlandı.
  • Refah arttı, insan ömrü uzadı.

Kömür ve buhar makinelerinin en önemli etkileri çelik ve tekstil sektöründe yaşanmıştı. İkinci sanayi devriminin ise elektrik, petrol ve doğalgaz kullanımıyla birlikte otomobil ve uçak icatlarına öncü olduğunu görüyoruz. Üçüncü dönemde üretimi bilgisayarların devralması takip ve gözetleme konusunda önemli etkiler yarattı. Dördüncü sanayi devrimiyle yapay zeka ve robot teknolojileri hayatımızda kritik öneme sahip olmaya başladı.

Sanayi devrimlerinin hepsi bilimsel yöntem, düşünme tekniklerini de etkiledi. Günümüzde ise yapay zeka, robotlar, nesnelerin interneti gibi teknolojiler yeni bir dönemi tetikliyor. Dördüncü sanayi devriminin etkileri devam ederken, beşinci sanayi devriminin temelleri atılıyor. Bilgi yığınında yapılan veri analizleri, anlamlı bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıyor.

Teknoloji odaklı yeni devrimler, akıllı ve karanlık fabrikaları ortaya çıkarıyor. Karanlık fabrikaların gündeme gelmesi, iş piyasasında azalma olacağına yönelik etkileriyle konuşuluyor. Özellikle insanların yerini alacağı düşünülen teknolojiler, geleceğin iş piyasası için soru işaretleri yaratıyor. Geniş açıdan düşündüğümüzde ise teknolojiler aslında yeni iş fırsatları da ortaya çıkarıyor. Veri analitiği, yazılım, iş analizi gibi süreçlerde insan personel ihtiyacı artıyor. Teknoloji odaklı devrimlerin insan iş gücünün daha efektif işlerde kullanıldığını göreceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir