Techinside Google News
Techinside Google News

Şifreleri kuantum bilgisayarlardan kim, nasıl koruyacak?

Geçtiğimiz aylarda bir siber güvenlik firması, ABD Savunma Bakanlığı'na kaygı verici bir tahmin sundu. Quantum Defen5e (QD5) ekibi, Amerika'nın sırlarının artık açığa çıkma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

QD5’in genel başkan yardımcısı Tilo Kunz, ABD Savunma Bilgi Sistemleri Ajansı yetkililerine, muhtemelen 2025 gibi yakın bir zamanda dünyanın, kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme yöntemlerini işe yaramaz hale getirdiği “Q-günü“nü yaşayacağını söyledi.

ABD ordusunun iletişimini korumakla görevli kuruma, günümüzün en hızlı süper bilgisayarlarından çok daha güçlü makinelerin, neredeyse tüm modern iletişimi koruyan kodları kırma kapasitesine sahip olacağını söyledi.

- Advertisement -

Bu arada Kunz, oturum kaydına göre “şimdi hasat et, sonra şifresini çöz” saldırıları olarak tanımladığı saldırılarla, ele geçirilen mesajların Q gününden sonra çözülebilmesi için verileri yağmalamaya yönelik küresel bir çabanın sürdüğünü söyledi.

Kunz, isimlerini vermeden, “Hasat yapan tek kişi biz değiliz, gelecekte bunun şifresini çözmeyi uman tek kişi de biz değiliz.” dedi. “Kamuya açık ağlar üzerinden gönderilen her şey risk altında.

Kunz, bu alarmı veren büyüyen korodan biri. Pek çok siber uzman, tüm büyük güçlerin Q-day öncesinde toplandığına inanıyor. Dünyanın önde gelen askeri güçleri ABD ve Çin, birbirlerini büyük ölçekte veri toplamakla suçluyor.

Federal Soruşturma Bürosu direktörü Christopher Wray, Eylül ayında Çin’in “diğer tüm büyük ulusların toplamından daha büyük bir bilgisayar korsanlığı programına” sahip olduğunu söyledi. Eylül ayında yayınlanan bir raporda, Çin’in baş sivil istihbarat teşkilatı Devlet Güvenlik Bakanlığı, ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nı Çin verilerini çalmak için “sistematik” saldırılar yapmakla suçladı.

Ulusal Güvenlik Ajansı, Çin’in suçlaması hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Kodları kırmaktan daha fazlası tehlikede. Araştırmacılar, atom altı parçacıkların gizemli özelliklerinden yararlanan kuantum bilgisayarların bilimde, silahlanmada ve endüstride çığır açıcı buluşlar sağlamayı vaat ettiğini söylüyor.

Sabancı Üniversitesi’nin kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlediği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” Webinar Serisi’nin dördüncüsü “Kuantum Bilgisayarlarına Doğru” başlığı altında gerçekleşti.

Q-günü’nün beklenen gelişi konusunda elbette görüşler bölünmüş durumda. Kuantum hesaplama için henüz nispeten erken günler: Şu ana kadar yalnızca sınırlı işlem gücüne sahip ve hataya açık küçük kuantum bilgisayarlar üretildi. Bazı araştırmacılar, Q gününün yüzyılın ortalarına yaklaşabileceğini tahmin ediyor.

Kimse oraya ilk kimin ulaşacağını bilmiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin bu alanda lider kabul ediliyor; pek çok uzman Amerika’nın hâlâ avantajlı olduğuna inanıyor.

Kuantum bilişimde uzmanlaşma yarışı devam ederken, kritik verileri koruma mücadelesi de sürüyor. Washington ve müttefikleri, kuantum sonrası kriptografi olarak bilinen yeni şifreleme standartları üzerinde çalışıyor; bu standartlar, esasen kuantum bilgisayarlarla bile kırılması çok daha zor olan kodlar. 

Araştırmacılara göre Pekin, teorik olarak hacklenmesi imkansız bir teknoloji olan kuantum iletişim ağlarına öncülük etmeye çalışıyor. Pekin’in çabalarına öncülük eden bilim adamı, Çin’de küçük bir ünlü haline geldi.

Kuantum hesaplama nedir?

Kuantum hesaplama kökten farklı. Geleneksel bilgisayarlar bilgiyi bitler (1 veya 0) ve her seferinde yalnızca bir sayı olarak işliyor. Kuantum bilgisayarları, 1, 0 veya aradaki herhangi bir sayı olabilen kuantum bitleri veya “kübitler” ile aynı anda işlem yapar; fizikçiler bunun karmaşık bir matematiksel kavramı tanımlamanın yaklaşık bir yolu olduğunu söylüyor.

Bu bilgisayarlar aynı zamanda kuantum mekaniğinin dolaşıklık olarak bilinen gizemli bir özelliğinden de yararlanıyor. Fotonlar veya elektronlar gibi parçacıklar, büyük mesafelerle ayrılmış olsalar bile, bağlı kalacak şekilde dolanık hale gelebilirler. Bir parçacıktaki değişiklik hemen diğerine yansır. Fizikçiler ve bilgisayar bilimcileri, kubitlerin ve dolaşıklığın özelliklerinin kuantum bilgisayarları için temel olduğunu ve potansiyel olarak günümüzün büyük süper bilgisayarlarında pratik olmayan hesaplamaların yapılmasına olanak sağladığını söylüyor.

İş danışmanları, bu işlem gücünün önümüzdeki on yılın ortasına kadar yüz milyarlarca dolar ekstra gelir sağlayacağını tahmin ediyor. Bazıları, bu bilgisayarlar gelmeden önce bile kuantum teknolojisindeki ilerlemelerin bazı askeri donanımların performansını keskin bir şekilde artıracağını öngörüyor.

Avustralya’da kurulan bir kuantum teknolojisi şirketi olan Q-CTRL’nin kurucusu ve CEO’su Michael Biercuk, kuantum teknolojisinin “21. yüzyılda, elektrikten yararlanmanın 19. yüzyılda olduğu kadar dönüşümsel olması muhtemel.” dedi.

Sidney Üniversitesi’nde kuantum fiziği profesörü ve ABD İleri Savunma Araştırma Projeleri’nin eski danışmanlarından biri olan Q-CTRL’den Amerikalı Biercuk, alanın son yıllardaki ilerlemesini tetikleyen şeyin kuantum hesaplamanın kod kırma olanakları olduğunu söyledi. Ajans, Pentagon’un inovasyon kuluçka merkezi. ABD hükümetinin bunu 1990’larda “büyük bir fırsat” olarak gördüğünü ve o zamandan beri araştırmaları finanse ettiğini söyledi.

Pentagon’a verdiği brifingde QD5’ten Kunz, şu ana kadarki en başarılı hasat/şifre çözme operasyonlarından biri olan Venona projesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir