Silikon Vadisi yerine İsrail’e mi baksak?

1

Türkiye’de, Girişimcilik Vakfı (Girvak) adında, desteklenmesi gereken çok önemli bir kurum var. 2014 Nisan ayında, girişimciliğin önemini bilen ve değişimin anahtarı olduğuna inanan fikir önderleri tarafından kurulan vakıf, daha şimdiden gençler arasında bir kariyer hayaline gelmiş durumda.

60 binden fazla başvuru arasından seçilen 50 kişi ile birlikte, Tel Aviv’e gitme fırsatını yakalamış biri olarak, kendimi gerçekten çok şanslı hissettim.

Bunun iki sebebi var.

Birincisi; dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için eğitimlerine devam ederken farklı bir şeyler de yapmak isteyen ve gözlerinden ışık saçan 50 gençle vakit geçirebilmek.

İkincisi; inanılmaz bir girişimcilik ekosistemine sahip olan Tel Aviv gibi bir şehri, yerinde görme fırsatını yakalamak.

Bahanelerimiz yersiz olabilir mi?

“Türkiye’den neden bir Google veya Facebook çıkmıyor?” sorusuna, girişimcilerin çoğu; “Burası San FrancIsco gibi düzenli ve eğlenceli bir yer değil” diyerek yanıt veriyor. 

Benzer bir ekosistem, Türkiye’de olmadığı için yelkenleri indirenler, mutlaka Tel Aviv’de olan bitenlerden haberdar olmalı.

Orta Doğu’da stratejik güç dengesini değiştirmek için büyük çekişmelere sahne olan Tel Aviv, İstanbul ya da Ankara ile kıyaslandığında çok daha zor bir yer. Sahip olunan kara parçası sınırlı olduğundan, altyapı ve üstyapılara müdahale etmek, hayalleri gerçekleştirmek, her zaman kolay değil.

Tüm bu zorluklara rağmen, İsrail’deki girişimlerin nerelere geldiğini öğrenince, içinde bulunduğumuz bölgenin sahip olduğu imkanlar adına, umutlarınızı yeniden yeşerebilir.

Tel Aviv’deki girişimcilik ekosistemi

Şimdi sıkı durun, bazı verileri paylaşacağım.

Bölgeyi yakından takip eden ve Türkiye’nin en başarılı seri girişimcilerinden olan Sina Afra’dan aldığımız bilgilere göre, sadece 8 milyon nüfusu bulunan İsrail’de;

  • 5.000’den fazla girişim
  • 300’den fazla çok uluslu şirket
  • 16 teknoloji transfer ofisi
  • 70’ten fazla hızlandırıcı
  • 9 teknik üniversite
  • 100’den fazla girişim sermayesi
  • 20’den fazla devlet destekli kuluçka merkezi mevcut.

Yukarıda saydığımız altyapı ile İsrail’deki girişimler, ayda ortalama 1 milyar dolar yatırım alıyorlar. İsrail’de sadece 1 ayda elde edilen bu değer, ülkemizde bu zamana kadar girişimlerin aldığı yatırıma nerdeyse eşdeğer.

2015’teki yatırım tutarı, yaklaşık 9,5 milyar doları bulan İsrail’deki 150 şirketin, NASDAQ’da işlem gördüğünü de hatırlatalım.

Yukarıdaki videoda, Girişimcilik Vakfı adına Sina Afra başta olmak üzere Young & Rubicam CEO’su Arzu Ünal ve vakfın DESTEKLEDİĞİ BAZI arkadaşlarımızla sohbet ettik. 

6 yıldır neredeyse durma noktasına gelinen ilişkilerimizde, Tel Aviv Büyükelçisi olarak Mekin Mustafa Kemal Ökem’in atanmasıyla beraber, iki ülkenin ilişkileri yeniden normale dönmüş durumda.

https://www.instagram.com/p/BPsfxnjAUDL/?taken-by=hakki_alkan

Umudumuzu yitirmek yok!

Zor günlerden geçiyor olabiliriz ve bu durumu düzeltebilecek kişiler, bizden başkası değil. İhtiyacımız olan şey, inanç ve çok çalışmak.

Umutsuzluğa kapıldığınız anda, Ortadoğu’nun ateş çemberinde olmasına rağmen girişimlerin elde ettiği değerlerle, tüm dünyaya örnek olan bir İsrail gerçeğini hatırlamanızda fayda var.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz