Techinside Google News
Techinside Google News

SingularityNet, 2025’te yapay genel zeka üreten süper bilgisayarını devreye sokacak!

AI startup'ı SingularityNet, insan bilişine denk ve hatta potansiyel olarak aşabilecek bir yapay genel zeka (AGI) oluşturmak amacıyla "çok seviyeli bilişsel bilgi işlem ağı" adı verilen bir süper bilgisayarı devreye sokmaya hazırlanıyor.
- Advertisement -

SingularityNet, bu yeni sistemin önümüzdeki yıl tamamen çevrimiçi olabileceğini duyurdu.

AGI, yapay zeka gelişiminde bir sonraki büyük adım olarak görülüyor. Günümüzün en ileri modelleri olan GPT-4o ve Gemini 1.5 Pro gibi sistemler, belirli görevleri süper insan seviyesinde yerine getirebilirken, bu becerileri farklı disiplinler arasında uygulamakta zorlanıyorlar. AGI ise teorik olarak bu sınırlamalardan bağımsız olacak, kendi kendine öğrenme ve mantık yürütme yeteneğine sahip bir yapay zeka olarak tanımlanıyor.

SingularityNet, bu tür bir sistemi eğitmek ve devreye sokmak için gerekli bilgi işlem altyapısını inşa etmeyi hedefliyor. Şirketin modüler süper bilgisayarı, Nvidia L40S GPU’ları, AMD Instinct ve Genoa işlemcileri, Tenstorrent Wormhole sunucu raflarında çalışan Nvidia H200 GPU’ları ve Nvidia’nın 1.500W’lık GB200 Blackwell sistemlerini içerecek.

Ben Goertzel, bu süper bilgisayarın AGI’ye geçişte önemli bir adım olacağını belirterek SingularityNET AI ekibi tarafından geliştirilen yeni nöral-sembolik AI yaklaşımlarının veri, işlem gücü ve enerji ihtiyacını standart derin nöral ağlara kıyasla bir nebze azaltmasına rağmen, yine de önemli bir süper bilgi işlem kapasitesine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Yapay zeka dijital dönüşüm

Bu sistemin 2024 sonu veya 2025 başında halkın erişimine sunulması planlanıyor. Kullanıcılar, eski tarz bir oyun salonundaki jeton sistemi gibi token satın alarak bu sistemi deneyimleyebilecekler. Kullanıcıların bu etkileşimler sırasında ürettikleri veriler, AGI deneyleri ve geliştirmeleri için sisteme geri besleme olarak aktarılacak.

AGI’yi inşa etme yarışı yalnızca SingularityNet ile sınırlı değil. OpenAI’in temel hedeflerinden biri de bu tür sistemlerin geliştirilmesi iken Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirketinin AGI Ar-Ge çalışmalarına 10 milyar dolardan fazla bütçe ayırmış durumda.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir