Almanya’nın su altı enerji depoları dünyanın bir sonraki enerji depolama devi olabilir. Okyanusların derinliklerine gömülen beton küreler, yenilenebilir enerjiyi büyük ölçekte depolayarak arazi kullanımını azaltmak için yeni bir çözüm sunabilir.
StEnSea projesi ile su altı enerji depoları yaygınlaşacak
Almanya’daki Fraunhofer Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tam da bunu araştırıyor; okyanusa devasa beton küreler batırarak, karada depolanan enerji depolama çözümlerine deniz tabanlı bir alternatif sunma planları yapılıyor. Ünlü enstitü, StEnSea (Denizde Depolanan Enerji) projesinin bir parçası olarak, kısa ve orta vadede derin deniz basıncının enerji depolamak için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
Ekip 2011’den bu yana bu yeni sınırda suları test etmek için okyanus yüzeyinin yüzlerce metre altına batırılan dev içi boş beton küreler yerleştirmeye odaklandı. Boş bir küre, tamamen şarj edilmiş bir depolama birimi olarak işlev görür. Vanası açıldığında, deniz suyu içeriye akar ve şebekeye elektrik veren bir jeneratöre bağlı bir türbini çalıştırır. Yeniden şarj etmek için, şebekeden gelen enerji kullanılarak su, çevredeki basınca karşı geri pompalanır.
Her küre yaklaşık 30 fit (9 metre) çapında, 400 ton ağırlığındadır ve optimum verimlilik için 1.970 ila 2.625 fit (600-800 metre) arasındaki derinliklere sabitlenmiştir. Fraunhofer, Ren Nehri yakınlarındaki Avrupa’daki Konstanz Gölü’nde daha küçük bir modelin başarılı bir şekilde test edilmesinin ardından, 2026 yılı sonuna kadar ABD Enerji Bakanlığı’nın 4 milyon dolarlık projesi kapsamında Kaliforniya’nın Long Beach kıyılarında tam ölçekli 3 boyutlu yazdırılmış bir prototip konuşlandırmayı planlıyor. Bu ünitenin 0,5 MW üretmesi ve 0,4 MWh depolama yapması bekleniyor. Bu miktar, ortalama bir ABD hanesinin yaklaşık iki haftalık elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek.
Enstitü, bu teknolojiyi 30 metre çapa yaklaşan çok daha büyük küreleri işleyebilecek şekilde daha da ölçeklendirmek gibi iddialı bir hedef belirledi. Fraunhofer araştırmacıları, StEnSea sisteminin yaklaşık 817.000 GWh’lik muazzam bir küresel enerji depolama kapasitesi sunabileceğini, bunun da Almanya, Fransa ve İngiltere’deki yaklaşık 75 milyon evin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini tahmin ediyor.